Conflict închis în cazul unui preotului de la Boroaia care risca să stârnească un „război” cu enoriașii. ÎPS Calinic îi asigură pe credincioși că respectivul preot va respecta tradițiile pe viitor

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, se arată deschis comunicării cu cetățenii răspunzându-le la întrebări și la înștiințările cu privire la unele probleme. Pentru a ușura această comunicare, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților publică zilnic mesaje între oameni și ÎPS Calinic pe site-ul eparhiei la rubrica „Răspunsul ierarhului”.

Zilele trecute, o persoană din satul Moișa, comuna Boroaia, s-a arătat nemulțumită despre faptul că noul preot din localitate nu ar respecta tradițiile locale și a anunțat că oamenii vor face scandal.

După ce persoana respectivă a primit un răspuns din partea ÎPS Calinic, aceasta a revenit cu încă un mesaj la adresa Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților. De această dată, ÎPS Calinic a asigurat-o pe credincioasă că preotul va respecta tradițiile zonei pe viitor.

MESAJUL PERSOANEI NEMULȚUMITE:

„Sărut mâna, părinte! Vreau să vin cu o completere la ceea ce v-am spus, nu este o ameninţare, este o realitate care se poate foarte uşor evita, lumea e foarte nemulţumită, toţi se întreabă ce se întâmplă şi ce va mai face preotul! Ţin să menţionez faptul că atunci când a venit în parohie, la noi era totul bine, slujeste foarte frumos, munceşte mult pentru biserică, a început o casă de prăznuire nouă şi noi ne-am bucurat, am ajutat foarte mult şi noi cu bani, muncă şi mâncare, ne bucuram că avem aşa un preot şi mergeam cu drag la sfânta biserică, până a început să ne elimine tradiţiile noastre, că la el în sat nu este aşa ceva! Vă întreb pe dumneavoastră dacă e aşa greu să menţii câteva tradiţii şi să mulţumeşti enoriaşii care ţi-au fost tot timpul alături!! Nu cred că este aşa greu să ieşi la mormânt când se face o pomenire, eu am citit undeva că paharul cu vin şi prescura ruptă pe mormânt, atât sunt ale mortului! VĂ MULŢUMESC PENTRU ÎNŢELEGERE!”(M.H.)

RĂSPUNSUL ÎPS CALINIC:

„Stimată doamnă! Părintele dumneavoastră, aşa după cum v-am scris în răspunsul anterior, va respecta tradiţia locului. Însă aş să vrea să mai adaug că orice pomenire facem pentru cei adormiţi, fie la mormânt, fie în altă parte, este bineplăcută lui Dumnezeu. An binecuvântat!”

 

Adauga comentariu