Consiliul Local Suceava a aprobat majorarea prețului gigacaloriei

În ședința extraordinară din cursul zilei de astăzi, Consiliul Local Suceava a aprobat creșterea prețului gigacaloriei de la 116 lei la 196,51 de lei, fără TVA. Această majorare va avea loc din data de 9 noiembrie 2018. Decizia a fost luată după ce cei 12 consilieri PNL – PMP au votat „pentru”, iar cei 10 consilieri PSD – ALDE au votat „împreună”.

Populația va plăti în continuare 240 de lei pentru o gigacalorie, urmând ca Primăria municipiului Suceava să subvenționeze diferența până la 448,05 lei. Prețul ar urma să scadă de la 1 ianuarie 2019 la 395,33 de lei. Conform primarului Ion Lungu, în această iarnă, municipalitatea va cheltui un milion de euro în plus pentru a subvenţiona energia termică livrată populaţiei.

Pentru a putea subvenționa energia termică livrată populației, municipalitatea, în frunte cu primarul Ion Lungu, se va împrumuta cu 10 milioane de lei din Trezorerie. Perioada de rambursare a creditului de Trezorerie va fi de 5 ani și că vor fi rate de 500 de mii de lei.

În municipiul Suceava funcționează cea mai modernă centrală pe biomasă din sud – estul Europei, care culmea produce cea mai scumpă gigacalorie din țară. În anul 2013, compania Bioenergy Suceava SA București a deschis în orașul din inima Bucovinei o centrală ce livrează sucevenilor apă caldă și căldură, investiția ridicându-se la suma de 86 de milioane de euro.

În țară, după Suceava, cea mai scumpă gigacalorie este la Sighișoara (371,9 lei/Gcal), care este urmată de Alexandria (345,3 lei/Gcal) și Gheorghieni (305,2 lei/Gcal). La polul opus se află Cernavodă (88,1 lei/gcal), Beiuș (96,3 lei/Gcal) și Năvodari (100 de lei/Gcal).

Sursa foto: www.svnews.ro

Adauga comentariu