Ziar de Suceava: Constructorul bucureștean Alpenside, cel care construiește o parte din drumurile strategice ale județului Iași a intrat în insolvență. Va afecta acest fapt terminarea lucrărilor la drumurile Bucovinei?
Vasile Rîpan: Nu cunoaștem toate motivele pentru care constructorul Alpenside a intrat în insolvență, însă vă confirmăm că CJ Iași a tratat Alpenside cu o considerație financiară deosebită față de modul în care CJ Suceava a tratat constructorul sucevean Autotehnorom. Astfel, în cadrul construirii drumurilor strategice Iași-Suceava, constructorul din București, Alpenside a beneficiat de un avans în cuantum de 30% din valoarea contractului cu posibilitatea de a-l utiliza pe toată perioada de derulare a lucrărilor iar justificarea avansului putându-se face inclusiv cu materiale aduse în șantier și neîncorporate în lucrări, în timp ce constructorul sucevean Autotehnorom a beneficiat de un avans în cuantum de 10% din valoarea contractului cu posibilitatea de a-l folosi pentru o perioadă determinată de doar șase luni și justificat doar prin lucrări finalizate. Mai mult decât atât, CJ Iași a ajustat sumele plătite în fiecare situație de lucrări pentru acoperirea creșterii costurilor datorată majorării prețurilor materialelor și materiilor prime, astfel constructorul drumului ieșean a beneficiat de o acoperire aproape integrală pentru creșterea prețurilor la materiale, în timp ce constructorul sucevean Autotehnorom, după returnarea intempestivă a avansului, a finanțat lucrările cu fonduri proprii accesând linii de credite pentru execuția lucrărilor și nu i s-a acceptat dreptul contractual de actualizare a prețului, astfel toate costurile rezultate din creșterea prețurilor la materiale fiind suportate de la începutul contractului de către constructor. Multe dintre aceste aspecte nu sunt știute de către cetățenii afectați de lucrările aferente drumului județean reabilitat, oamenii răbufnind de cele mai multe ori către constructor, deși constructorul depune un efort considerabil și susținut pentru a finaliza proiectul, care este în primul rând un proiect de suflet, construim acasă în Bucovina!
ZdS: Se vorbește în târgul Sucevei că cineva ar fi dorit falimentul constructorului sucevean Autotehnorom. Poate fi adevărat acest zvon ?
V.R.: Așa cum v-am relatat anterior, Autotehnorom a beneficiat de un avans pentru o perioadă de 6 luni. Înainte de împlinirea termenului de șase luni, de la acordarea avansului, CJ Suceava, prin reprezentantul său, în calitate de supervizor, Laurențiu-Cezar Munteanu, ne-a convocat în data de 04 martie 2021 pentru încheierea unui acord cu privire la restituirea sau continuarea folosirii unei părți din avans. Potrivit contractului perioada concilierii trebuia să dureze 15 zile. Reprezentanții Autotehnorom, de bună credință, s-au prezentat în data de 04 martie 2021 la negocierea acordului. Prima surpriză a fost că timp de peste o oră le-a fost refuzat dreptul de a fi asistați de consilierul juridic - angajat al societății, deși CJ Suceava era prezent cu o echipă de trei consilieri juridici. O a doua surpriză a fost aceea că în timpul ședinței, emitenții polițelor de asigurare a avansului m-au anunțat telefonic că în ziua precedentă, CJ Suceava le-a solicitat executarea silită a sumei de 15.002.617 lei. Executarea silită a acestei valori trebuia făcută prin introducerea în bancă a unor bilete la ordin emise de către Autotehnorom și avalizate de mine prin garantarea cu toate bunurile personale. Pot preciza că cei circa 15.002.617 lei pe care îi voiau executați necondiționat CJ Suceava erau investiți în materiale, cu toate acestea CJ Suceava nu a acceptat decontarea materialelor aduse în șantier și achiziționate din acest avans. Pe scurt, potrivit contractului, CJ Suceava, chiar și având dreptul să solicite executarea celor 15.002.617 lei, nu putea să facă acest lucru decât după parcurgerea unei proceduri amiabile de discuții de cel puțin 15 zile, cu toate acestea, CJ Suceava a solicitat în mod abuziv executarea necondiționată a cca. 150 miliarde de lei vechi, și ulterior ne-a invitat la discuțiile conform procedurilor reglementate prin contract”, a declarat Vasile Rîpan, patronul Autotehnorom. Având în vedere faptul că suma respectivă a fost returnată cu eforturi deosebite în condițiile impuse de CJ Suceava, rămâne să judecați dumneavoastră cititorii dacă s-a dorit sau nu falimentarea societății Autotehnorom.
ZdS: Care sunt acum relațiile dintre CJ Suceava și constructor ?
V.R.: Evident este o relație rece și nu din cauza frigului. Din punct de vedere financiar, la ora actuală nu ne sunt încă decontate lucrările executate în lunile octombrie-noiembrie 2021 în valoare de aproximativ 20.260.000 lei, cât și cele din luna decembrie 2021 în valoare de aproximativ 7.502.000 lei. La aceste valori s-ar adăuga și valoarea ajustărilor de preț pentru intervalul cuprins între momentul împlinirii celor 365 zile contractuale și 31 decembrie 2021, calculată cu indicele de 13,663% impus de CJ Suceava, în cuantum de aproximativ 6.333.000 lei. Făcând un calcul simplu, rezultă că avem de încasat de la Beneficiar aproximativ 34.095.000 lei, o sumă considerabilă pentru orice Antreprenor. Rămân în continuare nerezolvate o serie de probleme, atât tehnice cât și contractuale, cu influență majoră asupra implementării proiectului. Le amintim aici, pe scurt:
- corectarea în timp util a deficiențelor proiectului și rezolvarea de către beneficiar a problemei utilităților descoperite pe traseu, care împiedică execuția lucrărilor pe anumite sectoare consistente de drum
- revizuirea listelor de cantități de către Beneficiar, revizuire absolut necesară decontării ulterioare a lucrărilor
- aplicarea de către Beneficiar a clauzelor contractuale din documentația de atribuire și Acordul Contractual privind formula de ajustare a prețurilor și nu cea impusă, într-un mod autoritar și din punctul nostru de vedere necontractual și nelegal, de 13,663%. Deși potrivit contractului redactat de către CJ Suceava, prețul ar trebui actualizat astfel încât să acopere creșterile costurilor cu materialele, până în prezent ni s-a refuzat acest drept, considerând că în ultimii doi ani inflația în domeniul materialelor de construcții este de cca 13%.
- plata sumelor lucrărilor executate de Antreprenor, conform prevederilor Contractului
Sperăm să vedem o schimbare de atitudine în modul de abordare și tratare a acestor subiecte în cel mai scurt timp posibil și rămânem deschiși la orice discuții constructive ținând cont de faptul că întregul proiect AXA 1 Axa Rutieră Strategică 1 Iași – Suceava are ca scop conectarea municipiului Iași cu DN 2 și DN 17 (din rețeaua TEN-T) care se află la Stroiești și Dărmănești, în județul Suceava.
Adauga comentariu