Coronavirus a închis Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava. Elevii vor învăța de acasă în următoarele 14 zile

Activitatea didactică a Colegiului Național ”Mihai Emiescu” Suceava a fost perturbată ieri, încă de la orele amiezii, când părinții au aflat, din diferite surse, că mai mulți angajați ai unității ar fi infectați cu COVID-19. Decizia majorității a fost să nu mai trimită elevii la ore, până vor afla ceva oficial de la școală. Răspunsurile au întârziat să apară tocmai pentru că atât directorul unității de învățământ, cât și directorul adjunct fac parte din personalul didactic confirmat pozitiv cu noul tip de coronavirus. 

„Am primit rezultatele analizelor eșalonat, de aceea nu știu exact câți angajați din școală sunt pozitivi. Eu sunt pozitivă și sunt acum în spital, cu mici simptome, dar nimic grav. Cineva din Consiliul de Administrație va prelua conducerea și va organiza activitatea didactică în perioada următoare”, a declarat Gabriela Cazac, directorul adjunct al Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava.

Directorul Renato Tronciu, soția acestuia și profesorul de educație fizică în cadrul Colegiului Național „Mihai Emiescu” Suceava, sunt și ei confirmați cu coronavirus. De asemenea, fostul adjunct de la ISJ Suceava, Mircea Popescu, și soția acestuia, ambii cadre didactice la acest liceu, sunt internati în spital, bolnavi COVID.

Testarea personalului din liceu a avut loc în baza unei programări, cu unitatea mobilă a laboratorului cu care școala a încheiat contractul pentru aceste servicii.

„Avem cele trei cazuri la Colegiul <Mihai Eminescu>, directorul și soția acestuia și directorul adjunct, dar ar putea fi mai multe, pentru că domnul director încă nu a primit răspunsurile tuturor angajaților. Rezultatele analizelor vin în bloc, apoi se fac anchetele epidemiologice și apar informațiile detaliat”, a explicat Gabriela Băncilă, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.

În cursul după-amiezii de ieri părinții și elevii au fost anunțați că unitatea de învățământ se închide pentru 14 zile, iar cursurile se mută 100% în online.

„Vă comunicăm că, începând cu data de 16 septembrie 2020, cursurile la toate ciclurile de învățământ se vor desfășura online până la o data ce va fi comunicată ulterior (cel puțin 14 zile)”, se arată în anunțul oficial postat pe pagina colegiului.

În orașul Salcea, virusul SARS-COV2 a închis trei școli, însă IȘJ și DSP au cunoștință de un singur caz 

Potrivit DSP Suceava, ieri au mai fost depistate alte trei cazuri de infectare cu coronavirus în rândul cadrelor didactice din județ. Este vorba despre un al treilea caz la Şcoala Gimnazială nr. 4 Suceava, unde directorul unității și soția acestuia, care este învățătoare în unitate, au fost confirmați la finalul săptămânii trecute. Tot al treilea caz este și cel al unui cadru didactic de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni care a primit ieri rezultatul testului și un alt caz s-a înregistrat la o unitate școlară din Salcea.

În ceea ce privește orașul Salcea, situația este confuză, deoarece informațiile diferă în funcție de surse. DSP are în evidențe un singur caz, al unei învățătoare de la școala din Salcea, la fel și Inspectoratul Școlar, însă Primăria Salcea a informat în cursul zilei de luni, 14 septembrie, că trei unități școlare nu au putut fi deschise din cauza depistării a două cazuri de coronavirus în rândul personalului didactic. Potrivit anunțului Primăriei Salcea, s-a decis testarea pentru COVID-19 a tuturor celor 66 de cadre didactice după ce s-au depistat, în data de 13 septembrie, două cazuri de infectare cu acest virus. Este vorba despre două cadre didactice de la Şcoala cu personalitate juridică „Aurelian Stanciu” Salcea, astfel că atât unitatea școlară în cauză, cât și structurile arondate – Şcoala gimnazială „Mandache Leocov” Prelipca și Şcoala gimnazială „Costache Iacob” Văratec – nu au fost deschise luni, în prima zi din acest an școlar, după cum au anunțat reprezentanții Primăriei orașului Salcea.

„Dragi părinți și elevi, datorită situației epidemiologice de ultimă oră apărută în unitatea noastră vă informăm că desfășurarea cursurilor se va face după scenariul roșu (online), fără prezență fizică în școală”, a fost mesajul Şcolii „Aurelian Stanciu” Salcea din dimineața zilei de 14 septembrie. În acest context, în data de 14 septembrie a fost repetată procedura de dezinfecție în toate unitățile de învățământ.

„Noi avem cunoștință doar de un caz la Salcea. Acum nu poți trece toată școala în online la un caz de COVID. Ghidul învățământului preșcolar prevede clar trecerea în scenariul roșu la minim trei cazuri depistate”, a precizat inspctorul școlar general Grigore Bocanci.

Direcția de Sănătate Publică Suceava informează zilnic IŞJ Suceava, respectiv Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități. De asemenea, IŞJ Suceava transmite unităților școlare din județ statisticile referitoare la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, pentru stabilirea scenariilor de funcționare, care se vor actualiza săptămânal sau ori de câte ori este nevoie. Depistarea a minim trei cazuri într-o unitate de învățământ duce la trecerea automată a activității didactice în online.

sursa material: obiectivdesuceava.ro

Adauga comentariu