Criminalul din Bunești, care și-a lăsat victima cu un cuțit înfipt în ochiul stâng, a fost prins după mai bine de patru luni de la comiterea faptei

Ieri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a luat față de Mihai Iacob (44 de ani), din Bunești, măsura reținerii pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunii de „omor”. Astăzi, 23 februarie 2022, a propus judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava luarea măsurii arestării preventive faţă de acesta, pentru 30 de zile.

„Din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că la data de 12 noiembrie 2021, o persoană de sex masculin a apelat la data de 12 noiembrie 2021 organul de urmărire penală a fost sesizat telefonic prin Dispeceratul 112, faptul că vecinul său este decedat în locuința proprie.      

Echipajul care s-a deplasat la faţa locului, la locuința victimei, a constatat că sesizarea se confirmă, identificând la fața locului cadavrul victimei, care prezenta o plagă tăiată la nivelul gâtului, iar în globul ocular stâng era înfipt un cuțit tip briceag

După înregistrarea cauzei pe rolul organului de urmărire penală s-au efectuat cercetări, însă nu au fost obţinute date certe care să conducă la identificarea unui potenţial autor, care a fost identificat ulterior prin mijloace științifice.

Cauza este instrumentată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul Investigaţii Criminale și al Secției de Poliție Rurală competentă teritorial.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

Având în vedere stadiul anchetei penale, care se află în derulare, nu pot fi furnizate la acest moment alte informaţii referitoare la această cauză, însă, pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale și luarea unei măsuri preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Vă amintim faptul că Mihai Iacob a fost prins abia după patru luni de la comiterea faptei. De asemenea, reamintim și faptul că după 10 zile de la crima sălbatică, criminalul simțea că a scăpat printre degetele „armatei” din cauza procurorului care s-a ocupat de caz. Cel din urmă a efectuat două percheziții domiciliare abia la data de 18 noiembrie 2021, adică după aproape o săptămână de la crimă. Având în vedere că în urma perchezițiilor nu a fost reținută nicio persoană, putem înțelege că acestea au fost făcute în zadar, iar criminalul a fost lăsat în libertate.

La data de 12 noiembrie 2021, la ora 14.58, polițiștii au fost anunțați prin 112 de către Florin A., despre faptul că un bărbat din satul Petia, comuna Bunești, nu a mai ieșit din casă de 2 – 3 zile și a fost găsit decedat în locuință.

Apelantul a relatat că, la data de 12 noiembrie 2021, în jurul orei 14.55, a mers la locuința vecinului său, Mihai Ț. (63 de ani), din satul Petia, comuna Bunești, întrucât nu l-a mai văzut de vreo 2 – 3 zile, ocazie cu care, când a deschis ușa de la holul casei, l-a văzut pe acesta întins pe podeaua în bucătărie, fără a mai prezenta semne vitale și a apelat 112.

Cadrele medicale de pe ambulanța sosită la fața locului au constatat decesul lui Mihai Ț., care se afla întins pe podeaua din bucătărie cu fața în sus, capul spre ușa de acces din hol și avea înfipt în zona ochiului stâng un cuțit.

Din primele verificări a rezultat că victima locuia singură într-o gospodărie sărăcăcioasa aflată în stare de degradare. Bărbatul decedat nu avea ocupație și își procura minime mijloace necesare traiului din ajutorul oferit de Primărie și o parte din vecini. Nu era cunoscut ca o persoană violentă, nu frecventa cercuri infracționale și se afla în relații bune cu vecinii.

Cadavrul a fost ridicat și depus la morga Spitalului municipal Fălticeni, urmând să fie efectuată autopsia medico-legală.

A fost stabilit un cerc de suspecți și criterii de verificare a acestora, procurorul de caz dispunând ca activitățile procedurale directe cu persoanele bănuite de comiterea infracțiunii să fie efectuate după efectuarea  necropsiei și administrarea celorlalte probe.

În acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „omor”, cercetările fiind continuate de procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava și polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale.

Adauga comentariu