Criminalul din Fundu Moldovei, transformat după gratii în țepar, a băgat spaima în judecători: „Tu știi cu cine stai de vorbă, fă proasto?”

Andrei Popițanu (31 de ani), din comuna Fundu Moldovei, un criminal care de executat ani grei de închisoare a băgat spaima în judecătorii băcăuani.

Deținutul, care are de executat 22 de ani de închisoare, s-a specializat după gratii în înșelăciuni comise prin „metoda accidentul”. Acesta a reușit să păcălească mai multe persoane vârstnice să îi ofere, prin intermediari, diferite sume de bani. Polițiștii și procurorii au reușit să-i dea de urmă și s-a ales cu un nou proces.

Andrei Popițanu a formulat o contestație împotriva hotărârii judecătorului delegat din cadrul Secției Penale a Judecătoriei Bacău. În timpul ședinței, criminalul sucevean și-a retras contestația deoarece nu și-ar fi dat seama că judecătorul i-a admis plângerea. În aceste condiții, consilierul juridic al Penitenciarului Bacău a cerut ca Popițanu să fie amendat cu 5.000 de lei pentru abuz de drept procesual.

În momentul în care magistrații i-au dat cuvântul pentru a se putea apăra, Popițanu a devenit agresiv în comportament și vorbire, începând să țipe și să spună: „Staţi un pic domnule preşedinte, de asta vă înjură toată lumea şi vă înjur şi eu pentru că nu am nimic de pierdut, am 30 de ani de executat, cum să fac abuz de drept procesual? (...) la instanţă nu e dreptate, la penitenciar nu e dreptate. Iau un cuţit atunci, mă duc la penitenciar şi mai bine dau cu cuţitul într-unul”.

Cum Popițanu nu părea că are de gând să se liniștească, președintele completului de judecată a cerut evacuarea sa din sală, moment în care criminalul sucevean a spus amenințător: „Dacă am fi noi doi faţă în faţă şi tu cu nevastă-ta aia gravidă, nu ai mai vorbi urât”.

Judecătorul le-a declarat anchetatorilor că Popițanu a reușit să-i inducă o stare de temere deoarece nu știau decât apropiații familiei despre faptul că soția sa este însărcinată.

„Tu știi cu cine stai de vorbă, fă proasto?”

Andrei Popițanu nu este la prima ispravă de acest gen. Criminalul din Fundu Moldovei a reacționat violent și cu altă ocazie în fața unui magistrat de la Judecătoria Bacău. Individul a fost adus în boxa acuzațiilor pentru a da declarații ca martor într-un alt dosar.

În timpul ședinței de judecată, Popițanu a început să vorbească, să glumească cu alt deținut, comportament prin care perturba desfășurarea procesului. Judecătoarea i-a solicitat să se liniștească și să fie mai tăcut, moment în care, acesta a izbucnit din nou: „Îmi bag p**a în liniştea mă-tii, dă-mă afară, eşti nebună ?! Îmi zici tu mie să fac linişte?! Du-te-n p***a mă-tii. Du-te-n p***a mă-tii cu comisia mă-tii. Tu ştii cu cine stai de vorbă, fă proasto?!

Președintele completului de judecată a dispus evacuarea lui Popițanu, care a continuat să țipe și să înjure până la ieșirea din sală. Pentru faptele sale, criminalul a fost condamnat la nouă luni și 20 de zile de închisoare pentru ultraj judiciar.

Și-a omorât iubita și s-a transformat în țepar după gratii

La începutul anului 2015, Andrei Popițanu a fost trimis în judecată sub acuzaţia că a comis 10 înşelăciuni şi două tentative de înşelăciune prin metoda „accidentul”. În toama aceluiași an, el a fost condamnat la 21 de ani, 10 luni şi 23 de zile de închisoare, în timp ce complicele său Adrian Ursu (39 de ani), din comuna Adâncata, s-a ales cu trei ani, trei luni şi 10 zile de închisoare.

Andrei Popiţanu a fost acuzat că a comis aceste înşelăciuni, în timp ce era încarcerat în penitenciar, fiind condamnat în anul 2009 la 20 de ani de închisoare pentru omor. În toamna lui 2008, Popiţanu şi-a omorât fosta prietenă, în spatele discotecii din Fundu Moldovei, pentru că aceasta vroia să se despartă de el. Individul a lovit-o pe tânăra de 18 ani cu pumnii şi picioarele precum şi cu un bolovan peste cap.

Pentru înşelăciuni a primit şase ani de închisoare, pedeapsă care a fost adăugată la restul de 15 ani, 10 luni şi 23 de zile din pedeapsa pe care o are de executat pentru omor.

La începutul lunii octombrie 2014, poliţiştii suceveni au reuşit să probeze activitatea infracţională a unei persoane bănuite de comiterea unor fapte de înşelăciune prin metoda „accidentul” pe raza judeţului Suceava.

La data de 7 octombrie 2014, la ora 12.00, o femeie de 53 de ani, din municipiul Fălticeni, a reclamat prin 112 faptul că a fost victima unei infracţiuni de înşelăciune prin metoda „accidentul”. Imediat poliţiştii au dispus măsuri specifice, ţinând totodată în mod permanent legătura cu victima. Aceasta a precizat că în dimineaţa zilei de 7 octombrie2014, la ora 09.00, a fost contactată telefonic de către un bărbat care i-a spus că fiul ei a fost implicat într-un accident rutier cu victime cerând suma de 3.000 de euro pentru despăgubirea victimelor. Fălticeneanca a mai arătat că a dat unui individ suma de 4.700 de lei şi că urmează să dea diferenţa până la 3.000 de euro.

La nivelul Poliţiei municipiului Fălticeni s-a constituit o echipă operativă, în vederea realizării flagrantului. Pentru aceasta s-a menţinut legătura telefonică cu persoana vătămată, care a prezentat semnalmentele persoanei căreia i-a dat banii. Au fost dispuse măsuri de monitorizare a zonei de întâlnire şi de blocare a traseelor care fac accesul către aceasta, peste 25 de poliţişti în ţinută civilă participând la realizarea flagrantului.

Fălticeneanca a mers în parcul „Prefecturii” din municipiul Fălticeni, unde s-a întâlnit cu un bărbat care corespundea semnalmentelor indicate. Imediat, poliţiştii au intervenit, individul fiind dus în sediul subunităţii, unde a fost identificat ca fiind Adrian Ursu, din comuna Adâncata.

Cu ocazia verificărilor făcute de poliţişti a reieşit că în dimineaţa zilei de 7 octombrie 2014, femeia a fost sunată pe telefonul fix de un bărbat care i-a spus că fiul ei a fost implicat într-un accident rutier cu victime, cărora trebuie să le dea suma de 3.000 de euro pentru a nu depune plângere la Poliţie, bani pe care urmează să-i dea unui avocat. La scurt timp după convorbirea telefonică, la locuinţa fălticenencei a venit Adrian Ursu, care a primit suma de 1.700 de lei, iar cei doi s-au înţeles să se întâlnească în parc, pentru plata diferenţei de bani.

Conform înţelegerii, femeia a mers la locul de întâlnire şi i-a dat lui Adrian Ursu suma de 4.000 de lei. S-au despărţit cu înţelegerea de a se reîntâlni pentru achitarea diferenţei de bani, până la concurenţa sumei de 3.000 de euro. În drum spre casă, partea vătămată şi-a dat seama că ceva nu este în regulă, astfel că şi-a sunat fiul. În urma discuţiilor cu acesta, după ce s-a convins de fapt că a fost înşelată, a sunat la 112, cerând să se facă cercetări.

În acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii de către Adrian Ursu a infracţiunii de înşelăciune. Astfel, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore şi introdus în arestul IPJ Suceava. La data de 8 octombrie 2014, în baza ordonanţei de reţinere pentru 24 de ore pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, individul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni cu propunere de arestare preventivă.

Individul a fost prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, propunere însuşită, fiind emis mandatul de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, Ursu fiind reintrodus în arestul IPJ Suceava.

Valoarea prejudiciului creat este de circa 5.700 de lei, acesta fiind recuperat integral şi restituit părţii vătămate. Totodată, poliţiştii au continuat cercetările descoperit că Ursu, în complicitate cu Popiţanu, au reuşit să înşele peste 10 victime prin metoda „accidentul”.

Sursa foto: Monitorul de Suceava

Adauga comentariu