Culmea eficacității la Suceava: cea mai modernă centrală din sud – estul Europei produce cea mai scumpă gicacalorie din țară

În municipiul Suceava funcționează cea mai modernă centrală pe biomasă din sud – estul Europei, care culmea produce cea mai scumpă gigacalorie din țară. În anul 2013, compania Bioenergy Suceava SA București a deschis în orașul din inima Bucovinei o centrală ce livrează sucevenilor apă caldă și căldură, investiția ridicându-se la suma de 86 de milioane de euro.

După inaugurarea centralei, oamenii au fost anunțați că prețul energiei termice livrată de către Bioenergy va fi cel mai mic din România. Se preciza că prețul unei gigacalorii va fi de 116 lei, care va crește până la 240 de lei din cauza pierderilor de pe rețea. 

Între timp, Ministerul Mediului a scos lemnul de foc din categoria biomasei, astfel că Bioenergy Suceava nu a mai putut primi banii pe care conta că-i va obține din certificatele verzi aferente biomasei folosite. În aceste condiții, prețul gigacaloriei a crescut de la an la an, ajungând ca reprezentanții centralei să ceară pentru o gicacalorie suma de 470 de lei, plus TVA.

În urmă cu câteva zile, Adrian Bodea, administratorul de la SC Bioenergy Suceava SA, a anunțat că prețul unei gigacalorii va ajunge între 450 și 470 de lei, la care se va adăuga TVA-ul.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat că va subvenționa din fondurile instituției pe care o conduce diferența de preț, urmând ca sucevenii să plătească în continuare 240 de lei pentru o gigacalorie. 

„Prețul la populație nu va crește, rămâne tot 240 de lei cât sunt eu primar, doar prețul total va crește undeva la 400 de lei cu tot cu TVA, din care noi vom acoperi subvenția – undeva la 160 de lei”, a declarat primarul Ion Lungu.

Edilul Sucevei dă impresia că a rezolvat extrem de ușor problema majorării prețului agentului termic, însă municipalitatea ar trebui să achite o subvenție de circa 3,5 milioane de euro pentru a acoperi gaura produsă de cei de la Bioenergy. Astfel, bugetul Primăriei municipiului Suceava este destul de afectat, ceea ce atinge interesele tuturor sucevenilor, fie că aceștia sunt racordați la sistemul centralizat, fie au centrală proprie.

În țară, după Suceava, cea mai scumpă gigacalorie este la Sighișoara (371,9 lei/Gcal), care este urmată de Alexandria (345,3 lei/Gcal) și Gheorghieni (305,2 lei/Gcal). La polul opus se află Cernavodă (88,1 lei/gcal), Beiuș (96,3 lei/Gcal) și Năvodari (100 de lei/Gcal).

Sursa foto: www.svnews.ro

Adauga comentariu