Curtea de Apel Suceava a admis cererea de extrădare în Ucraina a unui presupus pedofil

Curtea de Apel Suceava constată că sunt întrunite condiţiile extrădării numitului Grigore Căldărari și a admis cererea de extrădare formulată de Parchetul General al Republicii Ucraina. Astfel, se dispune extrădarea şi predarea lui Grigore Căldărari către autorităţile din Ucraina în vederea cercetării pentru comiterea infracţiunii de „viol asupra unui minor de către o persoană membru de familie”.

Mandatul de arestare în vederea predării va intra în vigoare după încetarea stării de război din Ucraina. Până atunci bărbatul este liber. S-a dispus punerea acestuia în libertate.

Decizia nu este definitivă. Față de aceasta se poate face contestație în termen de cinci zile de la pronunțare.


Grigore Căldărari, cetățean născut în Republica Moldova, a fost căutat de Interpol Kiev pentru „viol asupra unui minor de către o persoană-membru de familie”, arăta Fanatik.

Pe numele bărbatului a fost emisă o ”notiță roșie”, prin care a fost dat în urmărire internațională, pe baza mandatului de arestare emis în ianuarie 2021 de un tribunal din regiunea Vinnytsia, Ucraina. Între timp, lucrurile s-au complicat după ce orașul a fost bombardat de armata rusă.

Moldoveanul a fost reținut pe 1 ianuarie 2022, în jurul orei 17.45, la punctul de trecere a frontierei Stânca, în momentul în care încerca să pătrundă în România. Bărbatul, care se afla într-un autocar pe ruta Chișinău-Praga, era dat în urmărire internațională prin Interpol pentru viol asupra unui minor.

Suspectul a fost preluat de un echipaj al Inspectoratului de Poliție al Județului Botoșani și a fost predat procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Magistrații suceveni au dispus arestarea provizorie a suspectului în vederea extrădării.

În așteptarea documentelor pentru extrădare, moldoveanul a rămas în arest și s-a prezentat în fața instanței la fiecare două săptămâni, în vederea prelungirii mandatului. După începerea războiului din Ucraina, situația bărbatului a rămas în aer, judecătorii neștiind dacă acesta mai poate fi preluat de autoritățile de la Kiev. 

sursa foto: Fanatik

Adauga comentariu