Decizie definitivă în cazul „Floyd de Vatra Dornei”. Jandarmerița, care i-a dat în față cu spray – lacrimogen unui bărbat imobilizat, ce ulterior a decedat, a fost achitată

Curtea Militară de Apel București a admis apelurile formulate de Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava și inculpata sergent major Ana-Maria Florescu împotriva sentinței Tribunalului Militar Iași care a condamnat-o pe Ana Maria Florescu la doi ani și șapte luni de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de trei ani. Inculpata a fost cercetată pentru ucidere din culpă, purtare abuzivă și port fără drept de obiecte periculoase.

Tribunalul Militar Iași a obligat-o pe inculpată, pe durata termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei municipiului Vatra Dornei sau în cadrul Primăriei comunei Dorna Arini, pe o perioadă de 90 de zile.

În urma apelului, magistrații Curții Militare de Apel București au dispus achitarea jandarmeriței pentru săvârșirea infracțiunilor sus-menționate. De asemenea, a fost redus cuantumul daunelor materiale acordate părții civile de la 35.000 de lei la 29.391 de lei.

Apelurile Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași și ale părților civile au fost respinse ca nefondate.

 

Decizia este definitivă.


Pensionat pe caz de boală, Ioan Csapai lucra, cu jumătate de normă, ca spălător de vase în bucătăria unui hotel din Vatra Dornei. Pe 19 iulie 2019, s-a învoit la șefa sa pentru a merge să asculte muzică populară la festivalul de folclor care se desfășura în oraş. Printre cei aproape 300 de spectatori se afla și o adolescentă de 13 ani, alături de familia ei. La un moment dat, copila s-a plâns mamei că un bărbat a atins-o și a privit-o în mod nepotrivit. L-a indicat pe Ioan Csapai ca fiind cel care ar fi comis gesturile nefirești.

Un echipaj de jandarmi, aflat în zonă, a mers să legitimeze bărbatul. În momentul în care a fost luat la întrebări, Csapai a luat-o la fugă, cu doi dintre jandarmi pe urmele sale.

Unul dintre spectatori a filmat întreaga scenă. În imagini se observă cum, la un moment dat, un al treilea jandarm, o femeie, scoate din buzunarul de la spate al pantalonilor un spray-lacrimogen. De la o distanță de aproximativ 20-30 de centimetri, pulverizează direct în fața lui Csapai, care se zbătea în acel moment sub genunchiul unui alt militar. La scurt timp, bărbatul de 55 de ani a intrat în stop cardio-respirator. Un echipaj de ambulanță l-a resuscitat pe bărbat și i-a repornit inima după mai bine de jumătate de oră de inconștiență. Csapai a fost transportat la spitalul din localitate și, ulterior, transferat la Suceava, unde a murit a doua zi.

Primele concluzii medico-legale au indicat că Ioan Csapai a murit din cauza unui infarct entero-mezenteric, complicat de o peritonită generalizată, fără a se face vreo legătură cu intervenția jandarmilor.

Familia victimei a solicitat o contraexpertiză la Institutul de Medicină Legală Iași, ale cărei concluzii au arătat că între intervenţia jandarmilor şi decesul bărbatului există o legătură de cauzalitate.

Moartea „s-a datorat insuficienţei multiple de organe, infarct entero-mezenteric, consecinţa unei asfixii acute prin pulverizarea unui jet de gaz iritant-lacrimogen şi presarea victimei cu corpul şi genunchii în zona lombară, toate acestea ducând la stop cardio-respirator”, se menționa în raportul IML Iași.

La finalul anchetei însă, procurorii militari au dispus trimiterea în judecată doar a sergentului major Ana-Maria Florescu, față de ceilalți doi jandarmi fiind dispusă soluția de clasare.

Familia victimei a contestat în instanță soluțiile de clasare față de cei doi jandarmi care au participat la imobilizare, însă decizia a fost menținută de Tribunalul Militar Iași, motivându-se că militarii au respectat procedurile.

Ana Maria Florescu a folosit un spray lacrimogen care nu făcea parte din dotarea Jandarmeriei, fiind cumpărat de soț pentru a se apăra de câinii comunitari.

Adauga comentariu