„Depresia de ianuarie” a pus stăpânire pe județul Suceava

În luna ianuarie, persoanele depresive riscă să recurgă la gesturi extreme, nu de puține ori acestea ajungând să-și pună capăt zilelor. În acest an, în județul Suceava, nu a existat zi în care minimum o persoană să nu încerce să se sinucidă. Numai ieri, au fost înregistrate două astfel de cazuri pe care vi le prezentăm mai jos.

În jurul orei 12.30, polițiștii din Marginea au fost anunțați despre faptul că Ioan D. (56 de ani), din comuna Volovăț, a înghițit mai multe pastile.

La data de 15 ianuarie 2019, pe la ora 09.00, în timp ce se afla acasă, din cauza unei depresii, Ioan D. a înghițit șase pastile citostatice și conținutul unui tub de superglue.

Bărbatul este diagnosticat cu cancer renal stâng, metastază plămâni, diabet și schizofrenie.

Șoția bărbatului a sunat la 112 și a solicitat ambulață la fața locului. Astfel, Ioan D. a fost transportat la Spitalul din Rădăuți pentru a primi îngrijiri medicale. Acesta se află în afara oricărui pericol.

Tot ieri, în jurul orei 23.30, polițiștii din Șcheia au fost anunțați despre faptul că la Spitalul Județean Suceava a ajuns o femeie care a înghițit mai multe pastile și s-a tăiat la mâna stângă.

Adrian S., fiul Elenei S. în vârstă de 53 de ani, din comuna Șcheia, a spus că pe la ora 22.00, a găsit-o pe mama sa într-o anexă a casei, cu tăieturi la mâna stângă. Lângă femeie se afla un topor, pe lama căruia erau pete de sânge.

Adrian S. a întrebat-o pe mama sa ce s-a întâmplat, iar aceasta i-a spus că a înghițit o substanță toxică și apoi s-a tăiat la mâna stângă cu toporul.

Femeia a fost transportată la Spitalul Județean Suceava, unde a primit îngrijiri medicale. Medicii au diagosticat-o pe Elena S. cu „intoxicație voluntară cu lichid - etiologie neprecizată, plagă tăiată mâna stângă și schizofrenie”. Aceasta a rămas internată la secția de psihiatrie.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru „vătămare corporală din culpă”.

Anul începe cu „depresia de ianuarie”

Prima lună din an este o perioadă grea din punct de vedere emoțional. În această perioadă apare „depresia de ianuarie”, cunoscută și sub denumirea de „astenia de iarnă”.

Temperaturile scăzute și creșterea presiunii arteriale duc la apatie. Zilele înnorate influențează și ele apariția gândurilor și sentimentelor negative, tristeții profunde, însingurării, rezultat fiind depresia.

"O stare depresivă este uşor de identificat pentru că presupune o modificare nejustificată a dispoziţiei în sens negativ, un sentiment de inutilitate, lipsa dorinţei de socializare, tendinţa de separare de ceilalţi şi tulburări ale somnului şi apetitului alimentar. Persoanele depresive evită socializarea şi activitatile curente, se izolează în casă şi adoptă comportamente sedentare, cum ar fi privitul excesiv la televizor, mâncatul compulsiv sau consumul exagerat de alcool", a explicat psihologul Ionuț Ghiugan pentru „Adevărul”.

Chiar și sărbătorile de iarnă influențează „depresia de ianuarie”. În această perioadă, majoritatea persoanelor se gândesc la realizările și mai ales la nerealizările din anul precedent, aceste gânduri aducând tristețe și dezamăgire.

Cele mai predispuse la aceste supărări sunt femeile singure, pe care le macină mai mult momentele triste, făcându-le să se simtă nefericite.

„Depresia de ianuarie” poate fi depășită prin socializare, chiar dacă bugetul este mai scăzut în urma sărbătorilor, o plimbare prin oraș, un ceai sau o bere, un joc de în mai multe persoane. Mișcarea făcută la sală, la patinoar, pe pârtie, un fotbal sau un tenis în sală, pot rezolva depresia. Mâncarea are și ea un rol important, sunt recomandate alimentele bogate în vitamine și minerale, dar sărace în grăsimi și carbohidrați, deoarece cele din urmă nu sunt doar dușmanii siluetei, dar și a stării de spirit.

sursa foto: www.rador.ro

 

 

Adauga comentariu