Descinderi în Suceava cu ocazia „Zilei Z”. DIICOT a percheziționat sediul Primagra într-un dosar de evaziune fiscală, delapidare în formă continuă și spălare de bani, cu prejudiciu de peste 3,7 milioane de euro

Ieri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași și Suceava au efectuat un număr de 20 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Suceava și Iași, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, delapidare în formă continuată și spălare de bani.

În urma verificărilor, afaceristul Costică Tudosă a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. În același dosar au fost audiați și puși sub control judiciar și alți indivizi, în special de etnie romă, din Hârlău, județul Iași, se arată în Monitorul de Suceava.

Conform DIICOT, în cauză s-a reținut faptul că pe raza judeţelor Iaşi și Suceava a fost constituită o grupare infracţională formată din reprezentanţii unor societăți comerciale care, în perioada 2009 – 2014, au derulat ample activităţi de deducere ilegală a TVA și a impozitului pe profit prin emiterea și înregistrarea de documente justificative ce atestau operațiuni nereale și au creat circuite fictive cu scopul de a delapida patrimoniul unei alte societăți comerciale.

Astfel, liderul grupării, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, pentru crearea aparenței de legalitate anume introducerea într-un cadru economic legal al operațiunilor ce fac obiectul de activitate al societății și pentru a eluda plata obligațiilor fiscale generate prin aplicarea cotei de TVA la vânzarea mărfurilor provenite din spațiul european, împreună cu alte trei persoane, au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de evaziune fiscală și de spălare a banilor prin crearea unor circuite comerciale fictive prin care societățile comerciale controlate de membrii grupului puneau la dispoziția societății beneficiare documente justificative fictive purtătoare de TVA prin înregistrarea cărora era diminuată baza de calcul a TVA de plată.

Astfel, societățile fantomă deținute de către membrii grupării aveau rolul de a furniza facturi fiscale către societatea liderului pentru a face mai credibilă circulaţia de mărfuri. După ce societatea comercială prejudiciată efectua plățile, sumele de bani erau retrase în numerar și, după oprirea unui comision, erau înapoiate către lider. De asemenea, pentru a asigura trasabilitatea circuitului economic societățile fantomă declarau, la rândul lor, achiziții fictive de la societăți comerciale care fie nu recunosc operațiunile, fie nu sunt plătitoare de TVA, fie sunt dizolvate sau radiate.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de 16.891.506 lei, echivalentul a 3.767.466 euro.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 20 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Iași și Grupării de Jandarmi Mobile “Alexandru cel Bun” Bacău.

„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a transmis DIICOT.

Cotidianul Obiectiv de Suceava a arătat faptul că ieri, s-au efectuat percheziții la sediul firmei PRIMAGRA SRL, o societate care comercializează rulmenți, mai cunoscută sucevenilor după ce în 2013 a cumpărat sediul mall-ului falimentar Galleria. Primagra este o firmă de familie, condusă de omul de afaceri Costică Tudosă și a avut anul trecut o cifră de afaceri de 67.326.535 lei, cu un profit  de 2.685.679 lei, având 122 de angajați în 2019.

În anul 2013, mall-ul Galleria Suceava a cumpărat de Costică Tudosă cu 800.000 de euro.

„Am ales această zi, Ziua Z, pentru că va fi ușor de memorat pentru cei care vor analiza activitatea Ministerului Afacerilor Interne. Ziua Z, 11.11. România. Atunci când am spus că suntem cu ochii pe ei, să știți că n-a fost o figură de stil, așa cum am văzut că mai comentau unii pe rețelele de socializare. Este cea mai mare acțiune derulată de Ministerul Afacerilor Interne din ultimii ani. Au acționat astăzi 3000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și cadre din alte structuri. S-au executat 619 acțiuni în forță în această dimineață, dintre care 489 de percheziții și 130 de descinderi. Din cele 489 de percheziții, 386 sunt pe crimă organizată, 36 în zona judiciară, 46 pe criminalitate economico-financiară și 21 pe infracțiuni care țin de arme și muniții”, a spus Marcel Vela, ministrul de Interne.


 

Adauga comentariu