Diferență enormă între Suceava și Brașov în ceea ce privește colectarea selectivă a gunoiului

Colectarea selectivă a gunoiului este implementată la Suceava prin amenințarea cu sancțiuni contravenționale pentru cei care nu își aleg singuri deșeurile. Spre deosebire, la Brașov, unde intră în vigoare colectarea selectivă a gunoiului de la 1 ianuarie 2019, asociațiile de proprietari le oferă cetățenilor saci menajeri, iar persoanele care își sortează singure gunoiul li se scade din întreținere. Trebuie precizat faptul că la Suceava taxa de salubrizare este de 9 lei/lună, iar la Brașov 9,88 de lei/lună fără TVA.

Conform stiridebrasov.ro, Primăria Brașov a desfășurat un proiect pilot pe colectare selectivă în zonele Șchei și Brașovul Vechi. Potrivit municipalității proiectul funcționează și, împreună cu obligația dată de Ordonanța 74/2014, începând cu ianuarie 2019 colectarea selectivă devine obligatorie.

Pentru că nu există normele de aplicare pentru Ordonanța 74/2014, adică nu se specifică în ce mod ar trebui făcută colectarea selectivă, Primăria Brașov, împreună cu operatorii de salubritate, au găsit soluția de a înființa 25 de centre de colectare selectivă. Din acestea, în prima fază vor fi deschise 12, amplasamentul acestora urmând a fi anunțat de Primărie.

La aceste centre operatorii vor prelua hârtie și carton, plastic, metal, sticlă și gunoi menajer. Locuitorii au obligația de colecta selectiv, iar pentru cantitățiile aduse vor primi contravalorea lor sub forma unor vouchere, pe care le pot folosi apoi la plata întreținerii.

Pentru hârtie și carton se vor da 0.22 lei/kg, pentru plastic 0.73 lei/kg, pentru metal 0.44 lei/kg, iar sticla va fi plătită cu 0.0048 lei/kg. Sacii pentru colectare selectivă se vor ridica de la asociații în cazul blocurilor.

Crește taxa de salubrizare

Colectarea selectivă vine și cu un cost pentru brașoveni, începând cu 1 ianuarie 2019 tariful plătit pentru salubritate va crește de la 7.31 lei fără TVA la 9.88 lei fără TVA.

În paralel cu cele 25 de centre de colectare selectivă va rămâne în funcțiune sistemul cu personal operator lansat în noiembrie de operatorul Brai Cata la platformele 591/1 Vișinului cu Nucului în Noua, 586 Popa Șapcă zona Trei alimentare, 305 Sitarului, 310 Pîrîului și 503 Cocorului din cartierul Astra.

România are pentru 2019 o țintă pe colectarea selectivă de 42%. Pentru Brașov înseamnă că din cantitatea de 100.000 – 110.000 de tone de gunoi colectate anual la nivel de municipiu, 42% vor trebui să fie colectate selectiv. Dacă România nu își atinge ținta pentru 2019 pentru fiecare tonă necolectată se vor plăti 30 de lei penalizare.

Adauga comentariu