DIICOT și BCCO Suceava, de râsul curcilor. Tinerii, care se dădeau de gol la telefon că vând droguri și ofereau reduceri pentru clienții noi, au fost urmăriți din 2020, timp în care i-au vândut unui investigator firimituri de canabis cu 800 de lei

Cotidianul Monitorul de Suceava a scos la iveală informații incredibile din acțiunea de amploare a procurorilor DIICO Suceava și a polițiștilor anti-drog al BCCO Suceava în vederea destructurării unei grupări de traficanți de droguri din Fălticeni. Despre această grupare, primele date au ajuns la urechile autorităților în luna decembrie a anului 2020.

De atunci și până la data de 30 mai 2022, procurorii și polițiștii au urmărit această speță cu mare grijă, pentru a le veni de hac membrilor grupării și pentru a-i prinde cu cât mai multe probe asupra lor.

La data de 30 mai, autoritățile au considerat că au strâns destule probe pentru a se putea prezenta în instanță. Așadar, au efectuat mai multe percheziții domiciliare. În urma acestor percheziții au fost ridicate șapte chiștoace de joint-uri, câteva semințe de canabis, mai multe plicuri din plastic cu fragmente vegetale, 35 de plante de canabis și suma de 4.500 de lei.

Ca urmare a acțiunii menționate, trei tineri au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, respectiv Nicu Beșliagă (22 de ani), din Rădășeni, Florin Mihai Loghin (27 de ani), din Rădășeni și Mihai Șerban.

Această acțiune ar fi trebuit să fie foarte ușoară pentru procurori și pentru polițiști, dacă ar fi buni în ceea ce fac. Tinerii traficanți de droguri au fost atât de neglijenți și de disperați să facă bani, încât vorbeau cu clienții la telefon despre „Maria”, „verde”, „paie”, „ruj”, bineînțeles despre „iarbă”. Probabil anchetatorii au fost împiedicați în acțiunea lor de aceste codificări greu de înțeles.

O altă dovadă a faptului că acești traficanți de droguri nu au fost nici pe departe isteți și preventivi o reprezintă „reducerile”. Aceștia ofereau reduceri clienților care la rândul lor le aduceau alți clienți. Cu alte cuvinte, aceștia tineri li s-au servit singuri pe tavă procurorilor și polițiștilor. Cum era de așteptat, așa a intrat și „investigatorul sub acoperire” în acțiune, prin recomandarea altui client. Și totuși, fiind o pradă atât de ușoară pentru niște procurori și polițiști buni, urmărirea tinerilor traficanți a durat destul de mult. Timp în care investigatorul și-a luat și o țeapă de la tineri. 

La data de 4 aprilie 2021, investigatorul a cumpărat de la doi dintre inculpați cantitatea de 1,97 grame de canabis în ameste cu fragmente vegetale și 2,65 de grame de canabis. Pe aceste firimituri, investigatorul le-a dat tinerilor suma de 800 de lei. Achiziția a fost făcută în zona Judecătoriei Fălticeni.

Prețul normal al prețului gramului de canabis la acești tineri era de 80 de lei. Anchetatorii s-au convins dacă tinerii dădeau țeapă și la gramaj.

În grupulul acestor traficanți făcea parte și o minoră de 16 ani, respectiv Lorena J.. 

”Fiecare dintre membri a desfășurat activități atât în ceea ce privește procurarea drogurilor, cât și referitor la vânzarea ulterioară a acestora. Toți trei au acționat în mod coordonat și concertat, în vederea aducerii la îndeplinire a scopului urmărit constând în obținerea de venituri care erau împărțite în mod egal”, este una din concluziile procurorilor DIICOT, potrivit Monitorul de Suceava.

DIICOT a arătat că drogurile, care erau cumpărate de la dealeri din Iași și Neamț, erau vândute în zona Autogării din Fălticeni, a magazinului Kaufland, a Mănăstirii Buciumeni și în zona Judecătoriei Fălticeni. 

Tinerii erau atât de „atenți” încât conduceau drogați sau având droguri în mașină.

 

„La 26 martie 2021, Nicu Beșliagă a condus pe drumurile publice din comuna Ruginoasa, județul Iași, un VW, și, oprit de poliție, avea un comportament ciudat, părând a fi băut. Probele recoltate au indicat ulterior că se afla sub influența canabisului. El s-a ales cu dosar penal privind infracțiunea de <conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe>.

Celălalt inculpat acuzat de constituire de grup infracțional organizat, Mihai Florin Loghin, a fost prins la volan pe Calea Bucovinei din Câmpulung Moldovenesc, având în mașină droguri de risc. 

De aici a rezultat infracțiunea de <deținere de droguri de risc, pentru consum propriu>.

Membrii grupării sunt acuzați că au vândut importante cantități de canabis, până la 47 de grame într-un caz.

Pe lista inculpaților se mai află și un anume Mihai Șerban, din Neamț, despre care sunt date că a deținut și vândut membrilor grupării care acționa la Fălticeni cantități de canabis și de pulbere cu substanță susceptibilă de a avea efecte psihoactive”, a mai arătat Monitorul de Suceava.

După toate cele menționate mai sus, trebuie să ne amintim că deși din 2020, polițiștii și procurorii i-au urmărit cu vigilență pe acești traficanți de droguri, în ziua perchezițiilor domiciliare au reușit să ridice doar niște plicuri din plastic cu fragmente vegetale, șase grindere, două cântare, șapte chiștoace de la jointuri, semințe de canabis, 35 de plante de canabis și suma de 4.500 de lei.

Dacă se mai întreabă cineva de ce orașul este plin de droguri, acesta este răspunsul. Autoritățile prin doar prăzile ușoare, care, ca și în cazul de mai sus, se pun singure pe tava procurorilor și a polițiștilor. În acest timp, traficanții de droguri de toate vârstele, de la adolescenți la bărbați de 50 de ani, își continuă activitatea. Unii își fac reclamă chiar și pe rețelele de socializare. Probabil DIICOT și BCCO vor mai sălta niște pămpălăi pentru a arăta că nu sunt degeaba în Suceava, dar uită că aceleași persoane vând droguri într-un stil agresiv de circa 20 de ani, sub ochii și nasurile lor.

 

Adauga comentariu