Direcția Silvică Suceava va planta aproape cinci milioane de puieți de „Luna plantării arborilor”

În fiecare an, între 15 martie și 15 aprilie este marcată de către silvicultori și de către iubitorii pădurii, „Luna plantării arborilor”, eveniment cu tradiție și totodată un prilej important în educarea opiniei publice cu privire la rolul și importanța pădurii pentru viață și societate, în sensul conservării, protejării și asigurării continuității acesteia.

Pădurea nu înseamnă numai lemn, nu se limitează doar la marginea proprietății sau a hotarelor țării, ci influența ei benefică se exercită la nivel global; este cel mai complex ecosistem cunoscut, desemnat ca principalul factor în asigurarea echilibrului ecologic, a calității aerului și apei și protejării faunei și florei sălbatice, începând cu prima frunză a arborelui și terminând cu ultimul fir de rădăcină.

În această perioadă acțiunile slujitorilor pădurii nu sunt reprezentate numai de plantarea de noi arbori, ci și de realizarea de semănături în solarii, activități în pepiniere, lucrări de îngrijire și de conducere a arboretelor tinere, acțiuni de igienizare a pădurii prin colectarea deșeurilor, precum și de combatere a dăunătorilor vegetației forestiere.

Romsilva sprijină și încurajează implicarea voluntarilor în acțiunile de împăduriri, oferind gratuit puieți forestieri, precum și asistență tehnică.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va planta circa 19 milioane de puieţi forestieri în campania de împăduriri de primăvară din acest an, aceştia fiind produşi în pepinierele silvice proprii. În campania de împăduriri de primăvară, cele mai multe suprafeţe regenerate natural vor fi cele administrate de direcţiile silvice Suceava – 819 hectare, Bacău – 741 hectare şi Neamţ – 453 hectare. Şi la lucrările de împăduriri, Direcţia Silvică Suceava va regenera artificial cele mai mari suprafeţe, 915 hectare, urmată fiind de direcţiile silvice Mureş, cu 258 hectare, Neamţ, cu 217 hectare, şi Maramureş – 208 hectare.

Pentru asigurarea realizării programului de împăduriri, la nivelul Direcției Silvice Suceava au fost produși în ultimii cinci ani  peste 72 milioane puieți, din care apți pentru plantat în primăvară în pădurile din jud. Suceava o medie anuală de 5,6 milioane puieți, diferența fiind distribuită către alte direcții silvice județene.

Pentru realizarea programului, în campania din această primăvară sunt necesari 4,7 milioane puieți, produși în cea mai mare parte în pepinierele direcției silvice sucevene.  La stabilirea suprafeţelor programate a se regenera – în primăvară și în toamnă – în anul 2022, s-a avut în vedere asigurarea integrităţii şi continuităţii pădurii prin regenerarea tuturor arboretelor exploatate, urmare aplicării tăierilor definitive de regenerare.

Pentru silvicultorii suceveni, controlul circulației materialului lemnos și limitarea tăierilor ilegale este o preocupare prioritară și permanentă. În anul 2021, la controlul circulaţiei materialului lemnos şi tăierilor ilegale de arbori s-au efectuat în total un număr de 4.539 de acțiuni, din care 1.221 s-au desfăşurat  în comun cu lucrătorii de Poliţie și ai Jandarmeriei. Acțiunile s-au finalizat prin încheierea unui număr de 113 procese verbale de constatare a infracțiunilor silvice, din care 84 împreună cu poliția şi 308 procese verbale de constatarea contravențiilor silvice, din care 271 cu poliția. În cadrul acestor acțiuni s-au aplicat amenzi în valoare de 477.000 de lei şi s-a confiscat cantitatea de 1.715 mc material lemnos. Direcția Silvică Suceava a făcut posibilă reducerea semnificativă a volumului tăiat ilegal prin organizarea unui mare număr de acțiuni specifice activității de pază. Aceasta a făcut posibil ca în ultimul deceniu (2011-2021) volumul tăierilor ilegale să scadă substanțial. Astfel, de la un volum total tăiat ilegal de 13.189 mc în 2011, s-a ajuns în 2021 la doar 2.358 mc (18%). Același procent – reprezentând, așadar, o reducere de 82% a tăierilor ilegale în curs de un deceniu - se regăsește și în situația lemnului tăiat ilegal raportat la 100 ha de pădure: de la 3,83 mc/ha în 2011, la 0,69 mc/ha în anul trecut.

„Noi, oamenii, suntem responsabili de existența și perenitatea pădurii. Îndemnându-i pe copii să apere natura, îi învățăm să apere viața, în multiplele ei forme de manifestare. Este unanim recunoscut că suntem mai sănătoși și mai optimiști atunci când mediul înconjurător este curat, când pădurea înflorește și dă culoare monotonului cotidian și cenușiului urban. Invităm pe iubitorii de toate vârstele ai pădurii, să ni se alăture și să ne sprijine în acțiunile noastre din perioada <<Lunii plantării arborilor>>, și nu numai. Vă așteptăm”, a declarat Sorin Ciobanu, directorul Direcției Silvice Suceava.

Adauga comentariu