Dispariția ursului care a atacat un jandarm la Broșteni continuă să fie o adevărată enigmă pentru autorități: „După cum am văzut fotografiile, șansele sunt mici să fi fost în viață”

Reprezentanții Ocolului Silvic Crucea nu exclud nicio variantă în ceea ce privește dispariția ursului, care a atacat un jandarm sâmbătă noaptea. Totuși, cel mai probabil, animalul a fost furat și sunt șanse foarte mici ca acesta să mai fie în viață.

„În seara zilei de sâmbătă, în jurul orei 22.00, inginerul Habătă Vasile din cadrul Ocolului Silvic Crucea a fost anunțat de către agentul de poliție din cadrul Poliției orașului Broșteni că în zona Puza s-a produs un eveniment cu rănirea unui jandarm și împușcarea unui exemplar de urs. S-a deplasat la fața locului, a găsit exemplarul de urs căzut jos, după care, în urma discuțiilor avute cu agentul de poliție urma ca de la IPJ Suceava să ajungă o echipă criminalistică pentru cercetări. El a plecat de acolo căutându-mă pe mine pentru organizarea ridicării și transportului vânatului la centrul Sadova, unde avem instalații de refrigerare, după care ne-am întâlnit și purtam discuții pe tema asta, am fost anunțat de către jandarmi că a dispărut ursul din zonă. M-am deplasat și eu la fața locului, însă nu am putut să constat decât niște urme de sânge și niște tuburi de cartușe trase. Ținând seama că s-a folosit o armă pistol, care efectul omorâtor este mai puțin decât la o armă de vânătoare există posibilitatea ca ursul să nu fi murit. După cum am văzut fotografiile, șansele sunt mici să fi fost în viață. Este un exemplar tânăr, având o greutate după fotografiile pe care le-am văzut, în jur de 150 -200 de kilograme, având o vârstă de 3 – 4 ani maximum. Ieri au fost constituite niște echipe mixte cu jandarmi, cu poliție, cu angajați de la Ocolul Silvic, care au verificat zona, dar nu au găsit din câte am înțeles de colegi, nu au găsit urme de sânge sau alte urme prin împrejurimi. Având în vedere că este un exemplar tânăr, nici trofeul nu are o valoare foarte mare și carnea, e carne de vânat, poate fi consumată, dar asta presupune niște teste făcute, este posibil să conțină paraziți și este riscant. Sunt urși mulți în zonă cu multă pădure și unde este pădure sunt și animale sălbatice multe”, a declarat Gavril Ilișoi, șeful Ocolului Silvic Crucea.

Poliţiştii au deschis un dosar penal in rem pentru braconaj în acest caz. Şi asta pentru că anchetatorii care au ajuns la locul atacului pentru a face investigaţii nu au mai găsit leşul animalului. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, Ionuţ Epureanu, a declarat că se iau în calcul două ipoteze. Fie ursul nu a murit după ce a fost împuşcat, fie cadavrul a fost luat pentru trofeu de o persoană necunoscută.

Un jandarm de 38 de ani a fost atacat de un urs, sâmbătă, 7 iulie 2019, pe raza oraşului Broşteni. El ar fi fost salvat de colegul său, care a povestit superiorilor că ar fi tras aproape două încărcătoare înspre animal. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Suceava, Bogdan Cornaci, a declarat că salvatorul a folosit pistolul Carpaţi din dotare şi a tras 12 focuri de armă în direcţia animalului. Nu se ştie câte gloanţe au nimerit ursul.

Pe de altă parte, oficialii Poliţiei spun că au descoperit la locul atacului doar șapte cartuşe.

Adauga comentariu