DNA Suceava a dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpați în dosarul polițiștilor rutieri corupți din cadrul IPJ Botoșani. Oamenii legii primeau drept șpagă bani, lapte, brânză, pește și nu numai

Direcția Națională Anticorupție a anunțat faptul că procurorii Serviciului Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpați, majoritatea polițiști din cadrul IPJ Botoșani - Serviciul Rutier în legătura cu infracțiuni de luare de mită pentru a nu sancționa conducători surprinși în trafic cu abateri de la regimul rutier.

Astfel, au fost trimiși în judecată, sub măsura controlului judiciar, următorii inculpați:

Florin Eduard Iacob, ofițer de poliție în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), trei infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite, favorizarea făptuitorului, fals intelectual și uz de fals, ambele în formă continuată.

Robert Neculai Fecioru, Dumitru Cătălin Luca, Stelian Iulian Coșman, Constantin Ciprian Rusu, Ionel Balan, Viorel Anton, Gabriel Botezatu, Constantin Dorel Gherasim, Mihai Romanescu, Virgil Podaru, Lucian Ripiceanu, Ionuț Pavel Guriu, Nicolae Ovidiu Pușcașu, Sorin Guraliuc și Ștefan Bunduc, toți agenți de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de luare de mită și/sau infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite.

O persoană fizică, fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În cauză au mai fost trimise în judecată, în stare de libertate, alte patru persoane fizice, fără calitate specială pentru infracțiuni de dare de mită instigare la dare de mită și instigare la abuz in serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege. Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect <punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice>, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar.
Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale.”

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii și cele preventive dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis DNA.

Polițiștii rutieri pe care DNA Suceava îi cercetează în această perioadă primeau/cereau drept șpagă lapte, brânză, pește și nu numai. Oamenii legii făceau și „abonamente” de protecție

Fostul șef al Serviciului Poliției Rutiere Botoșani susține că nu știe de ce vrea DNA Suceava să-l audieze. Mai mulți polițiști botoșăneni sunt anchetați pentru fapte de corupție

DNA Suceava anchetează mai mulți polițiști rutieri botoșăneni pentru fapte de corupție. Au fost făcute percheziții la sediul Serviciului Poliției Rutiere din cadrul IPJ Botoșani și la domiciliile polițiștilor în această dimineață

Lista polițiștilor rutieri din Botoșani acuzați de luare de mită. Vezi ce măsuri preventive au fost luate față de aceștia


 

Adauga comentariu