Doi foşti inspectori antifraudă de la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Suceava au fost trimişi în judecată pentru luare de mită

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului Alexandru Rebenciuc, la data faptelor inspector antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, cu atribuții și pe raza județului Iași, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, și în stare de libertate, a inculpatei Alexandra Evelina Volf, la data faptelor inspector antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, cu atribuții și pe raza județului Iași, pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual în formă continuată, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În perioada 12 mai 2021 - 30 iunie 2021, în calitatea menționată mai sus, inculpatul Alexandru Rebenciuc ar fi pretins pentru sine și pentru colaboratoarea sa, inculpata Alexandra Evelina Volf, diferite sume de bani de la administratorul unei societăți comerciale, pentru a nu-l penaliza pentru neregulile constatate cu ocazia efectuării, de către cei doi inspectori, a unor controale.

În contextul menționat mai sus, pentru a favoriza societatea comercială, cei doi inculpați ar fi inserat în cuprinsul proceselor verbale mențiuni nereale referitoare la neregulile identificate și nu au sesizat organele competente, consecința fiind diminuarea semnificativă a obligațiilor fiscale datorate statului de către societatea comercială controlată.

Acționând în această manieră a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 78.772 de lei, reprezentând obligațiile fiscale ce ar fi trebuit calculate și impuse societății controlate, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

Pentru „ajutorul” oferit omului de afaceri, inculpatul Alexandru Rebenciuc ar fi primit, în mai multe tranșe, suma totală de 1.500 de euro.

În acest caz s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și a Direcției de Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Adauga comentariu