Doi traficanți de migranți, cu dublă cetățenie ucraineano-română, au fost condamnați la câte doi ani, două luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare

Tribunalul Suceava i-a condamnat pe Arcadie Vladian și pe Vasile Pițul la doi ani, două luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de „constituirea unui grup infracţional organizat” și „trafic de migranţi”. Termenul de supraveghere stabilit este de patru ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, Arcadie Vladian va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii Primăria orașului Bucecea sau Primăria comunei Leorda județul Botoșani. 

În ceea ce îl privește pe Arcadie Vladina, se menține măsura sechestrului asiguratoriu instituită asupra sumelor de 350 euro şi 500 lei și asupra autovehiculului marca Ford Transit, cu numărul de înmatriculare de Ucraina, a unui telefon mobil marca NOKIA, cu carcasă de culoare neagră, uzat, un telefon mobil marca Samsung, cu carcasă de culoare neagră, uzat.

În ceea ce îl privește pe Vasile Pițul,  se menține măsura sechestrului asiguratoriu instituită asupra sumei de 650 lei, autovehiculului marca Mercedes Benz Sprinter cu numărul de înmatriculare de Ucraina, terminalul mobil marca Naomi, terminalul mobil marca Tecno.

Decizia nu este definitivă. Față de aceasta se poate face apel în termen de 10 zile de la comunicare.


La data de 26 noiembrie 2021, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava și polițiști de frontieră din cadrul STPF Suceava, au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a doi bărbați, după ce aceștia ar fi preluat, din zona graniței de stat româno-ucrainene, cinci migranți, pe care i-ar fi transportat, ulterior, în municipiul Rădăuți. Cei doi bărbați în cauză sunt Arcadie Vladian și Vasile Pițul.

La data de 27 noiembrie 2021, procurorii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a celor doi, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți în formă continuă.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna noiembrie 2021, cei doi bărbați, ambii cu dublă cetățenie ucraineano-română, împreună cu alți cetățeni ucraineni, ar fi constituit un grup infracţional organizat și ar fi acţionat împreună şi în mod coordonat, în vederea racolării, îndrumării, călăuzirii, transferului, adăpostirii şi transportului unor grupuri de migranţi, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, cu scopul de a obține beneficii financiare substanțiale.

În perioada 4 - 27 noiembrie 2021, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, la diferite intervale de timp, membrii grupării ar fi preluat, călăuzit, adăpostit, transportat și îndrumat 24 de migranți, cetățeni originari din Bangladesh, India, Pakistan și Somalia, care ar fi pătruns în România, prin trecerea ilegală a frontierei de stat, prin zona verde.

La data de 27 noiembrie 2021, Tribunalul Suceava a dispus arestarea preventivă a celor doi, pentru 30 de zile. Măsura poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

Activitățile s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Cei cinci migranți au fost predați autorităților de frontieră ucrainene, în baza acordului de readmisie.

Adauga comentariu