Dosarul ce îi vizează pe frații Turu, care au bătut cu sălbăticie un tânăr culturist, stă blocat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava

Judecătoria Suceava a respins contestația privind durata procesului penal formulată de Daniel Pascar în dosarul penal nr. 5396/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, dosar ce îi vizează pe Decebal Biriș și Petru Traian Balan.

Daniel Pascar, acum în vârstă de 25 de ani, este un tânăr ce practică culturismul. Acesta a primit o corecție fizică soră cu moartea la data de 16 ianuarie 2014. Pascar urma să se întâlnească cu o cunoștință de-a sa în fața unui bloc din zona Gării Burdujeni, când deodată asupra lui au tăbărât mai mulți indivizi înarmați cu răngi și lanțuri. Tânărul nu a reușit să scape fiind lovit cu acele obiecte, precum și cu pumnii și picioarele de către vreo 7 – 8 persoane, fiind lăsat într-o baltă de sângă.

Victima a reușit să-i recunoască pe o parte dintre agresori, respectiv pe frații Turu, Decebal și Traian, precum și pe un aghiotant de-al acestora, Răzvan Neacșu. Conform certificatului medico – legal, Daniel Pascar a avut nevoie de aproape 50 de zile de îngrijiri medicale.

Frații Turu se află la închisoare pentru tentativa de omor comisă asupra unui taximetrist

La sfârșitul anului 2017, Curtea de Apel Suceava a dat o decizie finală în dosarul penal ce îi vizează pe frații Turu și complicii săi în agresiunea comisă asupra taximetristului Marius Cozmiuc. Astfel, Petru – Traian Balan, fratele său, Decebal Biriș, Marian – Traian Bivol și Eduard – Sebastian Dura au fost condamnați la câte 12 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor calificat. De asemenea, inculpata Denisia Balan a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

La începutul anului 2017, Tribunalul Suceava a dat o primă sentință în dosarul fraților Turu din Burdujeni acuzați de o tentativă de omor comisă asupra taximetristui din Dărmănești. Astfel, Petru – Traian Balan, fost Biriș, a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor calificat, fratele său Decebal Biriș s-a ales cu opt ani și șase luni de închisoare pentru tentativă de omor, Marian – Traian Bivol a primit șase ani de detenție pentru tentativă de omor, Eduard – Sebastian Dura s-a ales tot cu șase ani de închisoare pentru tentativă de omor.

În același dosar au mai fost condamnați inculpații Răzvan – Romulus – Ștefan la doi ani și șase luni de închisoare pentru favorizarea făptuitoruli și Marian Logofătu la doi ani și 10 luni de închisoare pentru favorizarea făptuitorului și inducerea în eroare a organelor judiciare. Inculpata Denisia Balan a fost achitată pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

La data de 17 martie 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava i-au trimis în judecată pe inculpații Decebal Biriș (34 de ani), Petru – Traian Balan fost Biriș (29 de ani), Eduard – Sebastian Dura (19 ani) și Marian – Traian Bivol (25 de ani), toți din municipiul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de „tentativă de omor calificat”, pe inculpații Răzvan – Romulus – Ștefan Neacșu (19 ani), Marian Logofătu (22 de ani) și Florin Mititelu (26 de ani), toți din Suceava, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „favorizarea făptuitorului” și „inducerea în eroare a organelor judiciare”, precum și pe inculpații Ionuț – Andrei Vornicu (23 de ani), din Suceava și Denisia Balan (26 de ani), din comuna Moara, pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

La sfârșitul anului 2015, Florin Mititelu a fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare pentru favorizarea făptuitorului și inducerea în eroare a organelor judiciare, iar Ionuț Andrei Vornicu a primit un an și șase luni de închisoare pentru mărturie mincinoasă.

Taximetrist rupt cu bătaia în spatele Casei de Cultură

Din cercetările procurorilor a reieșit faptul că, în data de 19 septembrie 2014, în jurul orei 19.30, inculpatul Decebal Biriș i-a cerul lui Răzvan – Romulus – Ștefan Neacșu să meargă spre municipiul Dorohoi cu mașina sa pentru a-l aduce în Suceava pe martorul D.C.. Neavând permis de conducere, Neacșu a apelat la Ionuț Andrei Vornicu pentru a-i conduce mașina până în Dorohoi. Cum D.C. nu era acasă, cei doi au fost nevoiți să revină fără acesta în municipiul Suceava, informându-l totodată telefonic pe Decebal Biriș despre acest „incident” neașteptat.

Pentru a nu pierde acest moment, Decebal Biriș nu i-a mai așteptat să se întoarcă în Suceava pe Neacșu și Vornicu, membri de bază ai grupului și totodată persoane pe care Decebal Biriș s-a bazat întotdeauna, astfel că a apelat alte persoane pentru a-l găsi și snopi în bătaie pe taximetristul Marius Cozmiuc, respectiv pe fratele său Petru – Traian Balan și inculpații Eduard – Sebastian Dura și Marian – Traian Bivol.

În jurul orei 21.00, cei patru s-au urcat în mașina lui Decebal Biriș condusă de acesta, mergând apoi spre cartierele centrale ale municipiului Suceava pentru a-l căuta pe Marius Cozmiuc. Pe la ora 22.00, mașina condusă de Decebal Biriș a ajuns în zona stației de taximetre de la Casa de Cultură din municipiul Suceava. Procurorii au reținut că ultima parte a deplasării a avut loc pe strada Mihai Viteazu, apoi pe strada Ciprian Porumbescu, autoturismul de teren a trecut prin dreptul taxiurilor parcate în stație, astfel că agresorii l-au putut vedea pe Marius Cozmiuc lângă taxiul său, stând de vorbă cu martorul I.A.B..

Convinși că acesta este momentul prielnic pentru intenția lor agresivă adoptată cu mai mult timp înainte, Decebal Biriș a revenit cu mașina pe sensul opus, după care a oprit autoturismul în dreptul victimei. Inculpații Decebal Biriș și Petru – Traian Balan au fost primele persoane care au coborât din mașină, cu intenția vădită de a-l agresa pe Marius Cozmiuc.

Acesta i-a recunoscut imediat pe cei doi, și-a dat seama de intențiile lor și, pentru că a observat asupra lor corpuri contondente, a luat din portiera mașinii sale o bâtă de baseball pentru a se apăra în eventualitatea unui atac.

Neașteptându-se ca taximetristul să fie înarmat, agresorii au proferat inițial injurii și amenințări la adresa sa, după care au intenționat să-l lovească. Marius Cozmiuc a reușit să fugă din zona stației de taximetre spre strada Ciprian Porumbescu, în direcția Parcul Simion Florea Marian, urmărit în fugă de această dată de toți cei patru agresori înarmați cu pari și topoare. Fiind conștient că va fi prins dacă va fugi în continuare pe strada Ciprian Porumbescu, Marius Cozmiuc și-a schimbat direcția de alergare, luând-o la fugă spre zona stației de taximetre unde erau colegii săi.

În momentul în care a ajuns pe trotuarul din dreptul intrării în Clubul de Fitness, taximetristul s-a împiedicat și a căzut. Profitând de acest lucru, cei patru agresori au ajuns lângă victimă și au început să o lovească peste tot corpul, inclusiv peste cap, cu corpurile contodente pe care le aveau în mâini, precum și cu pumnii și picioarele. Procurorii suceveni au reținut că „se cuvine a fi precizat că victima a încercat să-și apere zona cranio – cerebrală cu mâinile, astfel că parte din lovituri nu și-au putut atinge ținta”.

Din declarațiile martorilor oculari ai incidentului s-a deprins concluzia că actele de violență au fost exercitate cu o duritate ieșită din comună, agresorii au vizat în special partea superioară a corpului victimei. De asemenea martorii au precizat că Decebal Biriș avea asupra sa un obiect care semăna cu un topor sau o bărdiță.

Agresorii l-au lăsat în pace pe Marius Cozmiuc abia când acesta nu mai reacționa la loviturile lor, moment care a cu stigătele unor martori oculari, persoane care au strigat către inculpați să se oprească deoarece „omoară” victima. Inculpații au părăsit în fugă zona incidentului, s-au urcat în mașină și au demarat în trombă, nu înainte ca inculpatul Petru – Traian Balan să-i „informeze” pe șoferii aflați în stația de taximetre că vor ajunge la fel ca victima în cazul în care vor spune cuiva ceea ce au văzut în acea seară.

Și-au schimbat hainele între ei pentru a induce polițiștii în eroare

Conștienți că l-au rupt în bătaie pe Marius Cozmiuc, agresiune ce ar putea avea consecințe deosebit de grave, inculpații au luat hotărârea de a-și ascunde fapta. În acest sens, la cererea fraților Petru – Traian Balan și Decebal Biriș, inculpatul Eduard – Sebastian Dura l-a sunat pe Răzvan – Romulus – Ștefan Neacșu și i-a cerut să vină împreună cu Marian Logofătu  și Florin Mititelu pe un deal.

În contextul discuțiilor purtate la acel moment, Decebal Biriș, fratele său, precum și ceilalți doi autori, au ajuns la concluzia că victima a fost lovită suficient de tare, au fost recunoscuți de martori și probabil înregistrați de camerele de supraveghere din zonă și cu certitudine în scurt timp se va ajunge la identificarea și prinderea lor de către polițiști.

Pentru a evita această situație, cei patru agresori le-au cerut prietenilor lor Răzvan – Romulus – Ștefan Neacșu, Florin Mititelu și Marian Logofătu să meargă de urgență la sediul Poliției municipiului Suceava și să declare că ei sunt agresorii taximetristului. Tot în același scop, inculpatul Decebal Biriș le-a spus celor care urmau să meargă la poliție să-și schimbe hainele cu adevărații autori. Astfel, Decebal Biriș, Petru – Traian Balan și Marian – Traian Bivol au dat hainele lor numiților Răzvan Neacșu, Florin Mititelu și Marian Logofătu, primindu-le în schimb pe ale acestora.

Pentru ca declarațiile lor să pară credibile, Decebal Biriș i-a spus lui Eduard – Sebastian Dura să meargă împreună cu cei trei la poliție. La sediul Poliției municipiului Suceava, inculpații Marian Logofătu, Răzvan – Romulus – Ștefan Neacșu, Florin Mititelu și Eduard – Sebastian Dura au formulat fiecare un autodenunț „în oglindă” în care au consemnat faptul că fiecare dintre ei împreună cu alte persoane au exercitat acte de violență asupra unui taximetrist care ar fi încercat să-i lovească cu un par și cu un cuțit fără motiv.

Adauga comentariu