DRAGNEA A FOST VIZIONAR: Multinaționalele vor plăti impozit global minim de 15% în statele unde realizează profitul

Statele G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au anunţat sâmbătă un acord ''istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile'', care stabileşte la nivel mondial un impozit ''de cel puţin 15%'' pe profitul multinaţionalelor, transmite AFP.

Practcic, asistăm la o lovitură în ouțele fiscale ale multinaționalelor. Și nu doar a celor care și-au făcut obiceiul să o pună capră pe România și să ”repatrieze” ce au muls. Este o idee mai veche a fostului președinte PSD, Liviu Dragnea, care a fost însușită de cele mai bogate țări din lume. Și iată cum, în ciuda #rezistacilor din România (și nu numai), care se legau cu lanțul de profitul multinaționalelor să nu li-l fure Dragnea, Companiile multinaționale vor trebui să plătească un impozit global minim de 15% în statele în care realizează profitul și nu în țările unde sunt înregistrate.

Decizia a fost luată la Summit-ul G7, desfășurat la Londra, sâmbata, 5 iunie 2021, de către miniștrii de Finanțe ai celor mai bogate state din lume. Concret, în reuniunea G7 s-a decis ca societățile să plătească un impozit minim global de 15% în țările în care operează, dacă vor avea un profit de minim 10%. Peste această valoare, se va aplica un impozit de 20%.

Măsura are ca scop stoparea practicilor prin care marile companii își mută profiturile în paradisurile fiscale pentru a scăpa de taxe. Decizia G7 a fost salutată de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care a precizat că in acest fel se va face dreptate clasei mijlocii și lucrătorilor:

“Acest impozit minim global va pune capăt cursei scăderii fiscalității pentru companii și va face dreptate clasei medii şi lucrătorilor din Statele Unite și din lume”.

Propunerea G7 va fi discutata în luna iulie la Summit-ul G20.

Dragnea a fost un vizionar

Fix o asemenea măsura a fost cerută și în România de către fostul președinte PSD Liviu Dragnea.

În iunie 2017, Liviu Dragnea, declara, la Parlament, că ideea eliminării impozitului pe profit şi înlocuirea lui cu impozitarea cifrei de afaceri a apărut după ce a observat că multinaţionalele raportează un profit de trei ori mai mic decât companiile româneşti, adăugând că trebuie făcut astfel încât toate firmele care acţionează în România să plătească impozit pe profitul pe care îl fac.

„Am înţeles că Guvernul face o analiză serioasă şi obligatorie. Avem nişte cifre: companiile mari multinaţionale, pe care trebuie să le sprijinim în continuare, au o cifră de afaceri de vreo 580 de miliarde de lei. Companiile româneşti au o cifră de afaceri de 550 de miliarde de lei. Cele care au o cifră de afaceri de 580 de miliarde raportează doar 9 miliarde profit impozabil. Celelalte, româneşti, care au 550 de miliarde cifră de afaceri, raportează 27 de miliarde de lei profit impozabil. De trei ori mai mult”.

În decembrie 2018, Liviu Dragnea acuza multinaționalele că își mută profiturile din România în paradisuri fiscale sau în țările de origine, cerând ca marile companii să fie taxate la noi în țară.

„E nevoie de un Guvern, de o coaliție, care să le spună atât băncilor, cât și multinaționalelor din România, că și această țară are dreptul să ceară ca din profiturile uriașe pe care le fac aici, taxele să le plătească aici, nu în paradisuri fiscale sau în țările de origine, că banii îi fac aici, în România, cu români. 

Eu le spun tuturor acestora că România nu e stat fără câini. Nu putem sta ca momâile să vedem cum ni se iau resursele (...) Eu cred că guvernul condus de dna Viorica Dăncilă nu mai trebuie să tolereze un asemenea comportament şi de aici, de la tribuna Consiliului Naţional, vă cer să interveniţi de urgenţă.

Adică, în domeniile despre care am vorbit până acum, în energie, în gaze, în justiţie, la jocurile de noroc, acum e impozit pe profit, dar ei n-au profit, uitaţi-vă la cifra de afaceri, totuşi”, a spus Dragnea, citat de Hotnews.

Evident, propunerea lui Liviu Dragnea nu a fost implementată, au ieșit #rezistacii în stradă să urle despre anti-europenismul retrograd și naționalist al coruptului de Dragnea. Iată însă că, aproape trei ani după declarațiile lui Liviu Dragnea, măsura sa este propusă chiar de către miniștrii de finanțe ale celor mai bogate state din lume.

Și ăia niște anti-europeni, naționaliști și retrograzi, nu?

În decembrie 2018, jurnalistul Liviu Alexa a întocmit în Ziar de Cluj un top al multinaționalelor care declară profituri foarte mici pentru a scăpa de impozitare, exportându-le în afara țării. Jurnalistul a derulat ancheta, pe baza cercetării bazelor de date oficiale, în urma scandalului iscat pe tema impunerii așa-zisei „taxe pe lăcomie”, înființate de Guvernul Dăncilă, criticate chiar și de Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: ANCHETA-BOMBA: Top 100 Firme din Romania / Minte Dragnea sau NU cand zice ca multinationalele declara profit prea mic? Am verificat eu asta, ca sa nu mai pierzi tu vremea. Citeste aceasta analiza LA SANGE si pe CIFRE si trage TU concluziile!

85% din Top 100 România sunt multinaţionale, iar peste 90 la sută din multinaţionale declara profit infinitezimal față de cifrele uriașe de afaceri pe care le au, scrie jurnalistul. Pentru faptul că multinaţionalele ce operează în România declara profituri extrem de mici, impozitul de 16 la sută pe care îl plătesc pentru ele este insignifiant, când ele scot în afara ţării tot profitul de ZECI de MILIARDE de EURO pe care îl produc aici.

Jurnalistul atrăgea atenția că „taxa pe lăcomie” impusă de Guvernul Dăncilă se regăsește, în fapt, în textul Directivei UE 1.164 din 2016, adoptate chiar de Comisia Europeană:

„Actul legislativ european urmăreşte ca multinaţionalele care activează în statele membre UE să nu mai poată ocoli impozitarea profiturilor reale realizate în ţările unde-şi derulează afacerile. Această directivă subliniază că, “în efortul de a-şi reduce obligaţiile fiscale globale, grupurile de societăţi au recurs din ce în ce mai mult la erodarea bazei impozabile şi la transferul profiturilor (BEPS)”.

Și ăia niște anti-europeni, naționaliști și retrograzi, nu?

.

Adauga comentariu