DSU nu se vede responsabil de buluceala de la înmormântarea ÎPS Pimen

Astăzi, Departamentul pentru Situații de Urgență și-a expus punctul de vedere cu privire la faptul că în spațiul public s-a vehicul că DSU ar fi acordat derogare Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru înmormântarea ÎPS Pimen. Cu această ocazie DSU a spus că nu îl privește nerespectarea măsurilor de distanțare și de protecție.

„În data de 20 mai 2020, odată cu trecerea în neființă a Părintelui Arhiepiscop Pimen, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a trimis o solicitare atât Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției cât și Institutului Național de Sănătate Publică în vederea obținerii unei aprobări de a realiza slujba de înmormântare a Înaltpreasfințitului Părinte, amintit anterior.

Solicitarea trimisă de Mitropolia Moldovei și Bucovinei prevede, conform documentelor atașate, 2 variante surprinse sub forma unui program, în care sunt prevăzute, în detaliu, cursul desfășurării ceremoniei de înmormântare, cu reguli privind respectarea măsurilor de protecție și de distanțare socială.

Totodată, conform celor precizate în solicitare, a fost menționat faptul că slujba de înmormântare a Părintelui Arhiepiscop Pimen se va desfășura, în aer liber, respectând măsurile aflate în vigoare odată cu intrarea stării de alertă pe teritoriul României și anume distanțare socială respectiv minim 2 metri între participanți precum și purtarea măștilor de protecție în vederea diminuării riscului de infectare a celor prezenți cu virusul SARS-CoV-2.

Date fiind aceste precizări, la sediul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, în cadrul căruia se regăsesc reprezentanți ai Institutului Național de Sănătate Publică, solicitarea în speță a fost supusă dezbaterii și a fost soluționată favorabil, Mitropolia Moldovei și Bucovinei având responsabilitatea de a respecta întocmai una dintre cele două variante exprimate de aceștia pentru a desfășura slujba de înmormântare a Părintelui Arhiepiscop Pimen.

Astfel, prin acordul exprimat de Institutul Național de Sănătate Publică în vederea organizarii funerariilor în oricare cele două variante expuse, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a transmis Mitropoliei acordul favorabil, subliniind, de asemenea, respectarea întocmai a celor prevăzute în solicitare.

Totodată, subliniem faptul că acordul favorabil exprimat de către INSP, respectiv CNCCI în vederea organizării funerariilor Înaltului Părinte s-a realizat strict pe variantele exprimate de organizator și care nu au prevăzut derogări de la normele de sănătate publică.

Date fiind informațiile și materialele foto-video apărute în spațiul public de la slujba de înmormântare a Părintelui Arhiepiscop Pimen, comunicăm faptul că organizatorul nu a obținut o derogare din partea INSP, CNCCI pentru realizarea acestei ceremonii. Nerespectarea măsurilor de distanțare și de protecție a celor prezenți din timpul slujbei, conform materialelor apărute în mass-media, exced competențelor noastre”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

 


Sute de suceveni au sfidat coronavirusul și și-au suflat în ceafă când a fost adus trupul neînsuflețit al ÎPS Pimen.

Sucevenii au pupat icoanele și sicriul în care se afla ÎPS Pimen la foc automat.

Buciumașii de la Câmpulung Moldovenesc au cântat pentru ÎPS Pimen, în a doua zi de priveghi, în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava.

Sute de oameni au luat parte la slujba de înmormântare a arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților. 

Sute de oameni îmbrăcați în haine populare au așteptat la Milișăuți trecerea cortegiului funerar cu sicriul ÎPS Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a fost înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Peste o mie de oameni au fost alături de ÎPS Pimen la trecerea la cele veșnice.


 

Adauga comentariu