DSVSA Suceava a amendat cu 20.000 de lei pensiunea în care erau cazați adolescenții bucureșteni ce au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară

După ce 13 elevi bucureșteni, cazați la o pensiune din Sucevița, au ajuns la Spitalul Municipal Rădăuți după ce au făcut toxiinfecție alimentară, inspectorii DSVSA Suceava s-au echipat și au mers și au controlat și ei pensiunea Casa Octavian, la care erau cazați adolescenții.

În urma controlului făcut în bucătărie și în unitatea de cazare, cei de la DSVSA au dat două amenzi, în valoare de câte 10.000 de lei. Deși au fost aplicate aceste amenzi, încă nu este cert dacă toxiinfecția alimentară a copiilor a fost generată de mâncarea de la pensiune.

 

În această speță, DSP Suceava analizează nouă probe alimentare, una de apă și cinci de salubritate,

Vă amintim că, în seara de 5 iulie 2022, DSP Suceava a primit o informare din partea medicul infecționist al Spitalului Municipal Rădăuți despre prezentarea în unitatea spitalicească a unui număr de 13 copii, cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani, acuzând simptomatologie digestivă (greață, cefalee, dureri abdominale). Unul dintre copii a avut și vărsături.

Copiii fac parte din două grupuri de elevi din București care s-au cazat din seara de 3 iulie 2022 la o pensiune din Sucevița.

„Consecutiv recepționării informației de posibil focar TIA , o echipă de inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică s-a deplasat la fața locului și a efectuat un control la operatorul de turism unde au fost cazați copiii.

Cu prilejul verificărilor efectuate în unitate, au fost recoltate nouă probe de alimente, o probă de apă și cinci teste de salubritate. Probele recoltate sunt în lucru”, a transmis DSP Suceava.

DSP Suceava a demarat o anchetă epidemiologică în urma căreia s-au stabilit următoarele:

  • Însoțitorii grupurilor au declarat că au călătorit de la București la Sucevița în cursul zilei de duminică, 3 iulie 2022. Pe durata drumului au consumat pachetele luate de acasă, iar începând cu seara zilei de duminică au servit toate mesele la pensiune. În cursul nopții de luni spre marți, un copil s-a simțit rău acuzând dureri abdominale, greață și vărsături, apoi au apărut celelalte cazuri. Aceștia au solicitat asistența medicală prin serviciul de urgență 112.
  • Au ajuns la Camera de garda a Spitalului Municipal Rădăuții în seara zilei de 5 iulie 2022, începând cu ora 22.30. Toți au fost consultați și li s-a administrat tratament simptomatic, în urma căruia evoluția a fost favorabilă.
  • În această dimineață, 12 copii au fost externați, doar o elevă a rămas internată la insistența părinților, urmând ca și aceasta să fie externată pentru a pleca împreună cu părinții spre casă. 

„Ancheta epidemiologică se află în derulare, așteptăm rezultatul analizelor pentru a stabili care a fost cauza producerii acestui eveniment”, a mai transmis DSP Suceava.

 

Comentarii

Cursul de apa

07.07.2022 14:07

Casa Octavian, fosta Memory, e la al 3-lea caz de genul acesta in ultimii 3 ani si nimeni nu face nimic mai mult de o amenda.In spatele pensiunii curge raul Sucevita, de unde aceasta pensiune trage printr-o pompa submersibila apa pentru mancare, wc, etc. SI nu de ieri de azi, de ani intregi, de cand podul peste parau era degradat. La momentul sapaturii fundatiei podului nou, a fost gasita pompa si ingropata inapoi de managerul unitatii la aceea vreme.Stie toata lumea ce miros intepator este seara pe paraul Sucevita, din cauza deversarilor din fosele pensiunilor de mai sus, case de locuit, cabane, etc.Asadar ma mir ca pana la acest moment n-a murit inca nimeni si ca DSP-ul ia probe de apa doar de unde indica proprietarul pensiunii. Nu poti sa faci mancare cu apa pompata dintr-un parau in care deversarile din fose se fac in fiecare noapte, e inuman.Asadar, urmariti acest fir in ancheta dvs, domnilor de la DSP!

Cetatean

08.07.2022 17:02

Corect! Este cel putin a 3 oara cand baga clientii in spital si noi le auzim pe astea cand sunt multi... Cum spunea patronul cu nesimtirea caracteristica de Craciun cand se plangeau clientii ca-i mancarea stricata dupa achitare aunor sume enorme pentru acele conditii.. sa mancati din portbagaj! Intr-o tara civlizata o viata nu-i mai lasi sa detina/administreze unitati de alimentatie publica, sau control zilnic!

Adauga comentariu