După o săptămână de verificări pe la gateriștii din județ, polițiștii nu au descoperit mare lucru

În perioada 30 octombrie – 6 noiembrie 2018, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și cei din cadrul subunităților teritoriale de poliție, în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava au organizat acțiuni punctuale pe raza județului, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul exploatării, transportului, depozitării și prelucrării lemnului.

Polițiștii au făcut 38 de controale, fiind constatate cinci infracțiuni și date 109 amenzi în valoare totală de 61.688 de lei. Polițiștii au confiscat, în vederea stabilirii provenienţei,  141,97 mc de lemn, în valoare de 27.021 de lei, din care faptic  135,55 mc și valoric 6,42 mc.

La data de 1 noiembrie a.c., în baza datelor și informațiilor obținute de poliţiştii din Vatra Dornei, cu privire la tăierea ilegală de arbori din pădurea unui bărbat de 78 de ani, din comuna Șaru Dornei, oamenii legii au stabilit faptul că acesta deține o suprafață de trei hectare în locul denumit „Băuca” de pe raza comunei Șaru Dornei și are contract de prestări servicii silvice cu Ocolul Silvic Dealu-Negru.

Astfel, în cursul lunii mai 2018, bătrânul a solicitat prin cerere marcarea unor arbori doborâți sau rupți de fenomene naturale (produse accidentale), fiind marcați 129 de arbori din special molid, în volum brut de 83 mc, conform actului de punere în valoare întocmit la data de 24 mai a.c. de către Ocolul Silvic.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, la data de 18 octombrie 2018, arborii marcați pe terenul respectiv au fost exploatați de proprietar, deși nu a fost constituită partidă și nu s-a emis autorizație de exploatare, fiind tăiați și alți 35 de arbori din specia molid nemarcați, cioatele fiind identificate, inventariate și bătute cu dispozitivul pentagonal de către lucrătorii silvici cu ocazia cercetării la fața locului.

Ulterior, lemnul provenit din tăierea ilegală a fost găsit într-o platformă de la marginea drumului forestier de centură Băuca, în urma inventarierii rezultând un volum de 85 mc și o valoare de 13.940 de lei, ce a fost confiscat și predat în custodia Ocolului Silvic Dealu-Negru.

În acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „tăiere fără drept de arbori”.

La data de 2 noiembrie 2018, la ora 12.50, o patrulă de poliție a oprit pentru control pe DC 15, pe raza comunei Cornu Luncii, camionul condus de un bărbat de 55 de ani din comuna Mălini, care transporta lemn.

În urma verificării documentelor, polițiștii au constatat faptul că avizul de însoțire prezentat de șofer nu avea înscris codul unic online generat de aplicația informatică pe linie de silvicultură, motiv pentru care, s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii, au stabilit faptul că, acesta transporta ilegal cantitatea de 2,00 mc lemn de foc de esență carpen.

Bărbatul a fost amendat, iar lemnul în valoare de 360 de lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Mălini.

La data de 3 noiembrie 2018, la ora 17.04, un echipaj a oprit pentru control pe DJ 209K, pe raza comunei Marginea, camionul cu remorcă condus de un localnic de 39 de ani, care transporta deșeuri din lemn, conform avizului de însoțire.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că bărbatul transporta lemn și nu deșeuri din lemn, motiv pentru care, s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii au stabilit faptul că, acesta transporta ilegal cantitatea de 28,60 mc lemn de foc de esență rășinoase, fără documente de proveniență.

Șoferul a fost amendat cu 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar lemnul în valoare de 3.060 lei a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Marginea, iar camionul, remorca și cele două containere folosite pentru transportul lemnului, în valoare de aproximativ 40.000 de euro au fost indisponibilizate.

Sursa foto: www.curentul.info

Adauga comentariu