Elevul abandonat de Ministerul Educației a cucerit o nouă medalie, de data asta de argint, la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din China

David Turturean, elevul de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, pentru care Ministerul Educației și autoritățile locale nu au găsit banii necesari participării la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din China, a mai dat o palmă învățământului românesc, obținând medalia de argint la concursul la care a luat parte datorită donațiilor primite de la suceveni și alți conaționali.

„Argint pentru David la cea de a doua olimpiadă! De data asta, în China.

Momentan, poza asta făcută de el cu telefonul e tot ce am. David Turturean nu a ieșit încă din sala de premiere, dar am aflat că a luat medalia de argint la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică Astro-Fizică din China.

Mulțumiri tuturor celor care au donat pentru ca el să poată participa - noi ca familie nu am găsit un sponsor, dar am găsit sprijin în comunitatea minunată de sute de oameni care, înainte, nici nu îl cunoșteau.

Îi mulțumesc mamei sale - luptele ei, puțini le cunosc.

Mulțumiri profesorilor coordonatori...

Și, mai ales, îi mulțumesc LUI. Recunostință către tot ce a contribuit la minunea la care mi-e dat să asist.”, a scris Ema Barbă, verișoara lui David Turturean, pe pagina sa de Facebook.

O medalie de aur, șase de argint, una de bronz și două mențiuni au obținut elevii români la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică desfășurată la Beijing.

În urmă cu o lună de zile, David Turturean, elevul pe care statul român a refuzat să-l trimită la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China, a adus acasă medalia de aur de la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka. Acesta s-a clasat pe primul loc din cei 83 de participanți din 22 de țări.

David Turturean este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava. Acesta a avut de-a lungul timpului rezultate excepţionale la învăţătură, participând an de an la cel puţin trei olimpiade naţionale. Elevul sucevean se întoarce tot timpul cu premii de la olimpiade, fiind unul dintre cei mai apreciaţi tineri din judeţ.

Chiar dacă a obţinut rezultate de excepţie până în prezent, eforturile lui David nu sunt încurajate şi de autorităţi. În vara acestui an, acesta a aflat că s-ar putea să nu participe la Olimpiada Internaţională din China la care s-a calificat, după ce i s-a transmis de la Ministerul Educaţiei că nu i se va deconta deplasarea şi diurna.

David Turturean s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China, concurs ce s-a desfăşurat în perioada 3 – 11 noiembrie a acestui an.

Mama elevului a încercat să apeleze la autorităţile locale, însă a fost trimisă la plimbare. Indignaţi de situaţia creată, apropiaţii şi profesorii elevului sucevean au organizat o campanie prin care doresc să adune banii necesari pentru ca David Turturean să poată să ajungă la olimpiada internaţională din China.

Eforturile oamenilor nu au fost în zadar. Aceștia au reușit să strângă banii necesari și să-l trimită pe David la olimpiada internațională din China, de unde elevul se întoarce cu o nouă medalie.

Sursa foto: Facebook/ Ema Barbă

Adauga comentariu