Elevul pe care statul român a refuzat să-l trimită la Olimpiada Internațională de Astronomie se întoarce acasă cu medalia de aur

UPDATE: „Informația conform căreia Ministerul Educației nu subvenționa participarea mea la această olimpiadă este falsă, aceasta fiind cea de-a treia IAO (International Astronomy Olympiad) la care am concurat și pentru care costurile au fost acoperite integral de Minister. În niciun moment nu a fost pusă la îndoială plata de către MEN a cheltuielilor necesare pentru IAO.

De asemenea, la această competiție, cu toate ca au fost 80+ participanți, concurenții sunt împărțiți în Group Alpha și Group Beta, în funcție de vârstă, eu participând și luând medalie de aur la Group Beta, cu circa 40 participanți.

Olimpiada pentru care am avut nevoie de sponsorizare pentru deplasare și participare este Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizica (IOAA), care va avea loc între 3 și 11 noiembrie în Beijing, China. România poate participa cu două echipe de câte 5 elevi, aprobate de MEN, la această olimpiadă: prima echipă, care are participarea asigurată de Minister; respectiv cea de-a doua echipă, ai cărei membri trebuie să găsească sponsorizare pentru participare, eu făcând parte din cel de-al doilea echipaj. Pe această cale, mulțumesc din suflet tuturor persoanelor care m-au ajutat să strâng suma necesară (și peste aceasta) pentru plecarea mea la IOAA, donând sau dând mai departe”, a declarat David Turturean.


David Turturean, elevul pe care statul român a refuzat să-l trimită la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China, aduce acasă medalia de aur de la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka. Acesta s-a clasat pe primul loc din cei 83 de participanți din 22 de țări.

“Mă pregăteam să vă povestesc ce mai face David Turturean, verișorul meu pentru care sute de oameni au donat peste 4.000 EURO că el să meargă la olimpiadele de astronomie și astro-fizică în Sri Lanka și China.

Mă pregăteam să vă povestesc că a fost ziua lui, a împlinit 16 ani.

Că a fost la Bruxelles, într-o vizită oficială, unde el și încă un coleg au fost felicitați de oficiali pentru performanțe.

Că au zburat zilele trecute spre Sri Lanka, pentru olimpiadă, și să îi ținem cu toțîi pumnii.

Nu m-am gândit neapărat la el în timpul olimpiadei, mi-a ieșit din minte. Dar s-a întâmplat să mă uit la un documentar despre Einstein în care m-am prins cât de puține înțelesesem din viața acestui geniu. Și am trimis binecuvântări către toți cei care fac muncă intelectuală remarcabilă, de pretutindeni.

Azi a avut loc anunțul rezultatelor și festivitatea de premiere.

Sunt în drum spre Suceava. După ce am moțăit puțin, îmi revin din visul foarte lucid și mă uit la telefon. Mă sunase Elena Turturean, mătușa mea. O sun înapoi.

Vorbise cu el prin mesaje. David îi dădea statusul de la festivitatea de premiere. Își aștepta cu emoție diplomă - oricare ar fi fost ea. E acel moment în care, cu cât își aude numele mai târziu, cu atât mai bine.

<<Mama, au trecut de diplomele de participare... Avem clar medalie.>>

<<Mama, a trecut de bronz...!>>

<<Mama, au trecut de argijt>> - nu mai putea să mai scrie.

Pauză.

<<Bănuiesc că deja ai aflat>>.

Da, aflase tot prin sms, de la profesorul care i-a însoțit. <<Plângeți și bucurați-vă, aveți un copil extraordinar.>>

E real: România a luat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka. David aduce acasă medalia, din 83 participanți din 22 țări.

Pentru el, muncă lui și toate obstacolele pe care le-a depășit - toată admirația și mă simt onorată că fac parte din familia lui.

Pentru toți cei care au donat pentru a face participarea lui posibilă: mă înclin! MULȚUMESC!!”, a scris pe pagină sa de Facebook Ema Barbă, verișoara lui David Turturean.

David Turturean este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava. Acesta a avut de-a lungul timpului rezultate excepţionale la învăţătură, participând an de an la cel puţin trei olimpiade naţionale. Elevul sucevean se întoarce tot timpul cu premii de la olimpiade, fiind unul dintre cei mai apreciaţi tineri din judeţ.

Chiar dacă a obţinut rezultate de excepţie până în prezent, eforturile lui David nu sunt încurajate şi de autorităţi. În vara acestui an, acesta a aflat că s-ar putea să nu participe la cele două olimpiade internaţionale la care s-a calificat, după ce i s-a transmis de la Ministerul Educaţiei că nu i se va deconta deplasarea şi diurna.

David Turturean s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China, concursuri ce se vor desfăşura în toamna acestui an.

Mama elevului a încercat să apeleze la autorităţile locale, însă a fost trimisă la plimbare. Indignaţi de situaţia creată, apropiaţii şi profesorii elevului sucevean au organizat o campanie prin care doresc să adune banii necesari pentru ca David Turturean să poată să ajungă la cele două olimpiade internaţionale.

Eforturile oamenilor nu au fost în zadar. Aceștia au reușit să strângă banii necesari și să-l trimită pe David la olimpiada internațională din Sri Lanka, unde a câștigat medalia de aur.

Felicitări, David!!

Sursa foto: Facebook/ Ema Barbă

Comentarii

Marian Dinca

13.10.2018 20:00

Economia unei tari se dezvolta daca stimulezi cercetarea stiintifica de orice natura ar fi ea:biologie,chimie,fizica,matematica,etcAr trebui sa inteleaga oricine ca acesti tineri au preocupari serioase si ei sunt viitorul acestei tari.Nu intru in amanunte din anumite motive, dar ce pacat ! 

Straton Alexandru

16.10.2018 07:07

Corect...fara cercetare stiintifica...si nu pseudo-cercetare...nu avem nicio sansa...

Silvia Holotiuc

13.10.2018 20:21

*** Felicitări tânărului sucevean și profesorilor care l-au pregătit, și respect tuturor celor care l-au susținut moral și material. Mă înclin!

mona mitarca

13.10.2018 21:52

Mi-ar fi plăcut ca articolul să fi fost cu adevărat un articol. Bineînţeles, nu contest informaţiile, dar obiceiul acesta de a transforma unu, două, trei statusuri de fb într-un material "jurnalistic" este absolut în neregulă. Mai ales dacă nu se face un minim efort de a unifica informaţiile din text, timpurile verbelor, etc.Adică sînt două posibilităţi: postarea fără modificări a unui status, fără semnătură - sau transformarea informaţiilor, sunat persoanele implicate, obţinut informaţii la prima mînă, nu citate de Fb...În acest context, este cel puţin ciudat că articolul e semnat...

ioan beldean

14.10.2018 07:27

Forme fara fond, asta-i la mare cautare !?!

Mihali Bujor Adrian

14.10.2018 08:20

Mona Mitarca...Serios?! Doar atât ai de spus în rândurile de mai sus? Că nu-ti place textu' !!!!Dar măcar subiectul il cunoști, sti despre ce este vorba? Sau te-ai uitat doar la poze? :)))))"o să ne meargă mai bine cand vom înlocui nesimtirea cu educația! "   

mihai

14.10.2018 08:36

eu nu inteleg ce vrei sa scoti in relief...Noi, cititorii socotim acest articol ca o informare si ca o multumire catre toti cei care au contribuit la participarea baiatului la olimpiada...Se gasesc cozi de topor aidoma tie carora le miroase orice....oricum nici comentariul tau nu este clar..se vede invidia de la o posta..Bravo David, Moldova nu a dus lipsa niciodata de valori...te felicit inca odata pentru rezultate, admir pasiunea si munca ta, felicitari!

Alina

14.10.2018 13:12

Mona Mitrica in cazul in care nu stiai ( si “sînt” aproape sigura ca nu esti asa de bine informata) jurnalismul se defineste ca si: activitatea de a strânge, a analiza, a verifica și a prezenta informații referitoare la evenimentele curente, incluzând tendințe, rezultate și persoane. Cei ce practică jurnalismul se numesc JURNALISTI.Atata timp cat acesti oameni au prezentat aceasta informatie in fata ta si a celorlalti cititori intr-un mod prompt, consider ca si-au facut treaba. Textul este unificat pentru ca prezinta un context ce are la baza evenimente din trecut (lipsa de sustinere cu care s-a confruntat acest baiat) si evenimente din prezent (relatate de un apropiat al tanarului). Dar e de apreciat ca tu poti identifica diferentele dintre timpurile verbale. Stam mai prost cand vine vorba de conjugarea verbului “a fi” dar asta este alta poveste.Mai mult decat atat, ar fi mai bine sa apreciem munca unui tanar care merita, in loc sa ne cufundam in mediocritate si transformati in critici (de mana a doua) sa deschidem gura.Felicitari David! 

Dinu Aurelian

14.10.2018 00:16
Daca as fi in locul lui, as refuza orice "premiere" sau invitatie, din partea oficialilor Statului roman!

Georg Hermann

14.10.2018 12:09

Vezi ca  te  dau astia drept membru al statului paralel daca nu esti cu ei.

Ioan Adochitei

14.10.2018 10:30

Felicitări!!! Felicitări!!! Felicitări!!!
Nu a luat romania nici o medalie! romania trebuie să își asume responsabilitatea pentru cetățenii ei!!! In cazul de față nu a fost ajutat de acest sistem corupt!!!Acest copil a luat medalia pentru el, pentru calitățile lui!!!

Eugen

14.10.2018 10:48

Felicitari acestui tanar foarte intelegent.Un mesaj statului Roman-sper din inima si ii doresc acestui tanar sa paraseasca Romania ca sa va arate jegodiilor ce conduceti ca santeti nimic fara de oameni destepti ca acest tanar

Alina

14.10.2018 18:43

Mai bine sa paraseasca tara netrebnicii care nu vor binele tarii si care nu l-au ajutat sa participe la olimpiada - sa lase tara asta in pace!

Adrian Danulescu

14.10.2018 11:12

Felicitari, domnule Turturean!Presupun ca ai vrut sa faci un gest elegant si te-ai prezentat la festivitatea de premiere cu drapelul Romaniei. Nu merita... 

COMAN VASILE

14.10.2018 11:53

Trebuie felicitat si Ministrul Invatamantului, ha,ha,ha.... 

COMAN VASILE

14.10.2018 11:55

Trebuie felicitat si ministrul Invatamantului, ha,ha,ha,

COMAN VASILE

14.10.2018 11:56

Trebuie felicitat si Ministrul Invatamantului, ha,ha,ha.... 

Dumitru Popescu

14.10.2018 16:12

Adevāratele stele ale României sunt distruse de gāurile negre care conduc România.
Bravo, bravo, bravo acestui tânâr destept si familiei deschisā la minte care l-a sustinut!

Andrei Sumuciuc

14.10.2018 17:05

"E real: România a luat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka. David aduce acasă medalia, din 83 participanți din 22 țări."

GREȘIT!! România nu a luat nici o medalie de aur la această olimpiadă! Cine a câștigat medalia de aur e David Turturean! Medalia se duce acasă LA EL pe meritul lui!

Felicitări David și mult discernământ în a alege o universitate într-o țară care apreciază oamenii sârguincioși și dedicați!

Felicitări încă o dată!

Florin

14.10.2018 17:39

In primul rand , Felicitari tanarului! Apoi in loc sa manifestati nemultumirile a-ti putea face un memoriu oficial ministerului de rahat si poate multi dintre voi aveti cunostinte care va pot oferi acces la presa si acolo sa iasa la suprafata rahatul din Romania

Petrescu Gina

15.10.2018 11:26

Felicitări David Turturean!Tânărul are două adrese, una de la minister și a doua de la Primăria Suceava, ambele semnate de incompetenti.Titlul articolului este gresit! Niște incompetenți cu putere de decizie de la Ministerul Învățământului și Primăria Suceava au blocat participarea tânărului la Olimpiada Internațională de Astronomie și NU statul roman. Dacă nu putem să-i responsabilizăm, măcar să-i facem cunoscuți, poate cineva se va sesiza și vor ajunge sa suporte consecinteleP

cocu ema

16.10.2018 14:57

DOAMNE.CUM POATE STATUL ROMAN SA NU INCURAJEZE COPII NOSTRII AL STATULUI ROMAN.CE COPII MINUNATI AVEM ..DAR CULMEA ACOLO SUS CEI CARE AJUNG PRIN VOTARE PARCA NU SANT DE AI NOSTRII..AU BANI DE CARNATI DE PUSCARIASI .DE ALTE ADUNARI DAR NU INVESTESC IN MICII  OAMENI CAPABILI NIMIC  CHIAR MA INTREB TOATE STATELE LUMII FAC ASA ..? ATUNCI OMENIREA CHIAR ARE O PROBLEMA .

Adauga comentariu