Eminovici, recidivistul care și-a incendiat casa în care locuia cu soția și cei doi copii, a fost condamnat definitiv la doi ani și două luni de închisoare: „Există posibilitatea ca, fiind lăsat în libertate, inculpatul să comită şi alte infracţiuni”

Curtea de Apel Suceava a respins, ca nefondat apelul inculpatului Ilie Daniel Eminovici (34 de ani) împotriva sentinţei penale prin care Judecătoria Suceava l-a condamnat la doi ani și două luni pentru săvârșirea infracțiunii de „distrugere”.

Decizia a rămas definitivă.

 


La data de 1 octombrie 2021, în jurul orei 18.30, polițiștii din orașul Salcea au fost anunțați despre faptul că Ilie Daniel Eminovici a dat foc unei cantități de fân de la etajul unui imobil din comuna Dumbrăveni, unde locuiesc părinții inculpatului și fratele acestuia împreună cu soția și doi copii.

În aceeași curte, într-un alt imobil locuia și Ilie Daniel Eminovici împreună cu soția sa și cei doi copii.

La acea dată, între Ilie Daniel Eminovici și soția s-a a izbucnit un scandal deoarece femeia îl trimitea la muncă pe individ pentru a aduce bani în casă.

Pe la ora 15.30, după scandal, inculpatul s-a întins la băut cu fratele său. Ulterior, între Eminovici și soția sa s-a iscat încă un scandal. În aceste circumstanțe, în apărarea nurorii sale, a intervenit tatăl lui Ilie Daniel Eminovici care pentru a aplana conflictul și-a lovit fiul.

De supărare, inculpatul a început să distrugă toate lucrurile din casă, a spart mai multe geamuri și a aruncat ușa de la intrare.

De asemenea, Eminovici a luat o butelie cu gaz din rastel, i-a desfăcut sigiliul, a dat drumul la gaz și a aruncat-o în interiorul casei tatălui său. Din fericire, bărbatul a reușit să oprească gazul și i-a scos pe ceilalți membri ai familiei afară din imobil.

După toată această zarvă, Eminovici a sunat la 112, pe urmă a mers la postul de Poliție, iar după circa o oră s-a întors acasă. Când bărbatul s-a întors acasă, a observat că soția lui lipsește. Aceasta a mers la domicilul unei persoane din apropiere.

Supărându-se din nou, inculpatul a pornit un nou scandal, i-a scos lucrurile femeii din casă cu intenția de a le da foc. În acest timp, soția lui Eminovici s-a întors la domiciliu împreună cu două persoane. Aceasta intenționa să își ia lucrurile personale, fiind decisă să părăsească domiciliul conjugal.

Când femeia și cele două persoane au ajuns în curtea imobilului, l-au observat pe Eminovici stând în fața ușii cu o sticlă de băutură în mână. Acesta își împacheta într-un geamantan mai multe haine.

Văzându-și soția, Eminovici i-a spus acesteia să plece și să nu se mai întoarcă acasă. Pe urmă, individul a început să dea foc hainelor femeii, împrăștiate pe jos prin curte, folosindu-se de o brichetă.

Femeia a intervenit pentru a stinge focul, iar bărbatul a urcat la etajul imobilului unde era depozitat niște fân. Când a ajuns sus, Eminovici a aprins fânul. Astfel, locuința a fost incendiată. Locuința în cauză era compusă din parter și etaj.

La etaj au ars: materiale textile, mobilier din lemn, obiectele electronice și electrocasnice, tâmplărie din lemn (12 usi), opt geamuri, circa 4 metri cubi de scândură. A fost afectat și acoperișul format din grinzi și acoperit cu tablă.

Pompierii au reușit să salveze o anexă gospodărească și casa de locuit învecinată.

La data de 2 octombrie 2021, Eminovici a fost reținut pentru 24 de ore, iar pe urmă a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. 

În trecut inculpatul a fost condamnat la:

  • șapte ani de închisoare pentru viol și tâlhărie (în 2010)
  • un an de închisoare pentru vătămare corporală (în 2010)
  • patru ani de închisoare pentru tâlhărie calificată (în 2015)

Deoarece a dat foc casei în termenul de încercare al eliberării condiționate, bărbatului i s-a aplicat și restul pedepsei neexecutate.

Ce a avut de spus inculpatul despre acest eveniment

Eminovici a spus că ziua respectivă era liberă, fiind sărbătoare. Așadar, a stat acasă cu fratele său, a băut un pahar și tatăl lui a sărit la el la bătaie.

A ieșit scandal să dea muzica mai încet, din cauza asta s-a certat și cu soția sa. Tatăl său îi spunea să plece de acolo sau la pușcărie, iar el a refuzat, pentru că a muncit la acea casă.

Terenul în cauză i-a fost lăsat de bunica sa, însă ea a murit și nu au apucat să facă actele. Bărbatul a spus că nu a dat foc casei cu rea intenție, a susținut că nu și-a dat seama ca va arde atât de repede.

Intenția individului a fost doar de a-și speria soția pentru a nu se mai certa. Când inculpatul a văzut că s-a aprins casa, nu a mai putut face nimic, decât să coboare în bucătărie și să scoată butelia. Pe urmă a sunat la 112, reclamând ce a făcut.

Acestuia îi pare rău că i-au rămas doi copii.

Bărbatul a spus că a dat foc doar la o mână de fân care atârna și nu voia să incendieze casa la care a muncit atâta timp.

Părerea magistraților

„Inculpatul a dat dovadă de nesocotire a relaţiilor sociale referitoare la apărarea existenţei şi stării de fapt a bunurilor care făceau obiectul patrimoniului privat al său şi al celorlalţi membri ai familiei sale. Infracţiunea săvârşită de inculpat, chiar dacă în abstract poate părea o faptă fără un pericol social amplu – şi-a incendiat propriul bun, în speţa de faţă are un caracter grav şi prezintă un pericol social amplificat prin raportare la modalitatea ei de comitere. Astfel, pe fondul consumului de alcool, în cursul zilei de 1.10.2021 a distrus mai multe bunuri în imobil, a aruncat o butelie cu gaz deschisă în casa tatălui său, a dat foc hainelor soţiei sale, pentru ca în final, să dea foc imobilului în care locuia atât el, cât şi soţia şi cei doi copii ai săi. Acţiunea inculpatului a dobândit un caracter grav prin raportare la mijloacele folosite pentru incendirea imobilului şi la bunurile cărora le-a dat foc - material vegetal uscat, cu pericol de propagare imediată şi rapidă asupra altor bunuri din lemn, materiale textile. Datorită intervenţiei prompte a echipajului de pompieri imobilul nu a ars în totalitate şi nu s-a extins la imobilele învecinate.

Există posibilitatea ca, fiind lăsat în libertate, inculpatul să comită şi alte infracţiuni. Din declaraţia unei martore se reţine faptul că inculpatul este o persoană periculoasă şi agresivă, mai ales pe fondul consumului de alcool.”


Piromanul Eminovici este un fost pușcăriaș cu mai multe condamnări la activ

În vara anului 2015, Judecătoria Suceava l-a condamnat pe inculpatul Daniel Eminovici la patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „tâlhărie calificată”. Magistraţii suceveni au constatat că infracţiunea de tâlhărie calificată pentru care inculpatul a fost condamnat este comisă în termenul de supraveghere al liberării condiţionate din executarea pedepsei de şapte ani de închisoare aplicată pe 9 iunie 2010 de Judecătoria Suceava, astfel că au adăugat la pedeapsa de patru ani restul rămas neexcutat de 869 de zile de închisoare din pedeapsa de şapte ani.

La începutul anului 2015, poliţiştii suceveni au reuşit după mai bine de două luni de investigaţii să pună mâna pe un individ care a tâlhărit un bărbat din Suceava în propria sa casă. La data de 30 octombrie 2014, la ora 15.30, Marcel T. (52 de ani), din municipiul Suceava, a reclamat faptul că cu o zi înainte, în jurul orei 21.30, în timp ce era acasă, a fost lovit de un individ care i-a luat un card bancar, bani şi mai multe bunuri.

Din audierea reclamantului a rezultat că în primele zile ale lunii octombrie 2014, în timp ce se afla în Piaţa din Burdujeni, a intrat în vorbă cu un bărbat pe care nu îl cunoştea şi s-au înţeles cu privire la realizarea unor lucrări de renovare a apartamentului lui Marcel T.. În aceste condiţii, bărbatul i-a dat individului respectiv o cheie de la uşa de la intrare în apartament. În seara zilei de 29 octombrie a anului 2014, în jurul orei 21.30, presupusul zugrav a pătruns în apartament, l-a lovit pe proprietar, după care a furat un card bancar, 90 de lei şi mai multe bunuri. Prejudiciul a fost estimat la suma de 2.200 de lei.

În urma investigaţiilor desfăşurate de poliţişti a fost prins individul bănuit de comiterea faptei, respectiv Daniel Eminovici, din comuna Dumbrăveni. Acesta a fost audiat, el recunoscând fapta comisă şi a indicat persoanele cărora le-a vândut bunurile furate. Poliţiştii au continuat urmărirea penală faţă de Daniel Eminovici sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calificată, el fiind reţinut pentru 24 de ore şi introdus în arestul IPJ Suceava. Acesta a fost prezentat Judecătoriei Suceava cu propunere de arestare preventiveă pentru o periodă de 30 de zile, magistraţii suceveni admiţând propunerea procurorilor.

Eminovici nu a ajuns pentru prima dată după gratii. În anul 2009, el a fost arestat preventiv, după ce a violat şi tâlhărit o bătrână. Infracţiunea a fost comisă în noaptea de 16 spre 17 februarie 2009, la Dumbrăveni. Atunci, o bătrână de 82 de ani, din localitate, a fost atacată în propria casă de un individ, care a violat-o şi i-a luat toţi banii din casă. Victima a povestit că în timp ce dormea s-a trezit în pat cu un tânăr necunoscut care a ameninţat-o cu moartea, după care a violat-o şi i-a furat 200 de lei. Imediat pe lista suspecţilor şi-a făcut apariţia Daniel Eminovici, care a negat vehement acuzaţiile aduse, spunând că el este căsătorit şi are cu copil în vârstă de trei luni. După ce a fost testat cu detectorul de minciuni şi a reieşit că minte, Eminovici a recunoscut violul şi tâlhăria, fapte pentru care a fost condamnat la şapte ani de închisoare.

Adauga comentariu