Enigma numărului mare de voturi obținut de UDMR în Moldova și Muntenia a fost lămurită de liderul maghiarilor din Suceava: „Sunt foarte mulți maghiari veniți din motive economice și trăiesc aici”

La alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, UDMR a obținut un scor surprinzător de mare în mai multe județe din Moldova și Muntenia, unde de obicei nu primeau prea multe voturi.

În județul Suceava, de exemplu, la ultimul recensământ, s-au declarat maghiari 183 de persoane. Chiar și așa, la alegerile de la sfârșitul săptămânii trecute, UDMR a obținut 1.485 de voturi de la suceveni. Liderul UDMR Suceava, Adriana Hapenciuc, a lămurit enigma, spunând că în județul Suceava sunt foarte mulți maghiari veniți în zonă din motive economice.

„Am obținut la alegerile europarlamentare 1.485 de voturi pentru lista de candidați a UDMR. Datele de la recensământul din 2011, când s-au declarat maghiari în județ 183 de persoane din cauza atmosferei otrăvite care îi împiedică pe unii să își recunoască etnia este una, iar situația când oamenii ajung la vot este alta. Eu am descoperit că în județul Suceava sunt foarte mulți maghiari veniți din motive economice și trăiesc aici. Aici au fost cinci sate secuiești, iar în 1941 o parte din locuitori au plecat, dar altă mare a rămas și au avut și urmași care își aduc aminte de etnia lor. De asemenea, au fost și voturi pe care UDMR le-a primit și din partea minorităților ucrainiene și armene. Apoi, singura formațiune care îi poate reprezenta pe ceilalți minoritari în Parlament este UDMR. Deci rezultatul obținut la europarlamentare de UDMR este absolut normal”, a declarat Adriana Hapenciuc pentru Mediafax.

Potrivit acesteia, rezultatele înregistrate de UDMR în alte județe din Moldova și Muntenia, care nu fac parte din bazinul electoral tradițional al Uniunii, au explicații simple.

„În județul Gorj au fost mulți mineri secui care au rămas acolo, în Iași este o comunitate maghiară creată de studenții care au venit din Harghita și Covasna să învețe aici, iar în județul Constanța avem un deputat ales, cunoscut de lumea din zonă. De ce nu ar fi putut fi votat de oameni din simpatie pentru el?”, a mai explicat liderul UDMR Suceava.

Adriana Hapenciuc s-a născut în Brașov și a absolvit Facultatea de Medicină Generală la a UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în anul 1984, desfășurându-și în prezent activitatea ca medic de familie. Este membru fondator al UDMR Suceava, membru fondator și cenzor la Asociația Etnoculturală ”Hadik Andras” din Bucovina, dar și membru al Consiliului Consultativ al UDMR.

Sursă material: www.stiripesurse.ro

Sursa foto: www.digi24.ro

Adauga comentariu