Epopeea spitalului din Fălticeni, început în urmă cu aproape 30 de ani și nefinalizat până în ziua de astăzi

Spitalul din Fălticeni a fost început în anul 1991 și nu a fost terminat până în prezent. Unitatea spitalicească este realizată în proporție de peste 90%. O nouă problemă s-a ivit la scările de incendiu, unde deocamdată nicio firmă nu a depus o oferă la licitația organizată. Cel mai probabil, la începutul anului viitor va fi organizată o nouă licitație pentru cele trei pereche de scări de incendiu a căror valoare depășește un milion de euro.

Lucrările de construire a acestui spital au fost începute în anul 1991 şi trebuiau finalizate în 1995. În acest interval de timp, a fost ridicat doar scheletul clădirii, proiectul fiind abandonat. Odată cu trecerea anilor, legislaţia din domeniul medical s-a schimbat, iar obiectivul a trebuit să fie modificat pentru a corespunde noilor cerinţe din domeniul sanitar şi al situaţiilor de urgenţă.

Când va fi terminat, spitalul din Fălticeni ar urma să aibă undeva la 250 de paturi, săli moderne de operaţie, camere cu sistem de ventilaţie şi grupuri sanitare individuale, circuite pentru fluide medicale şi aparatură de ultimă generaţie şi ar trebuie să deservească o populaţie de 150.000 de locuitori din municipiul Fălticeni şi 20 de comune din preajmă.

În anul 2000, autorităţile au anunţat că spitalul din Fălticeni nu va mai primi fonduri deoarece utilitatea lui nu ar fi una atât de mare. Distanţa mică dintre Fălticeni şi Suceava a fost motivul acestei decizii luate la începutul anilor 2000. Totuşi, după 11 ani de zile, în 2011, lucrările au fost reluate. În primul an, administraţia locală nu a reuşit să cheltuiască doar 1,8 milioane de lei din cele 20 alocate de către Ministerul Sănătăţii.

Dacă în 2012, gradul de realizare a lucrărilor la nou spital era de 28%, în prezent a ajuns la peste 95%. Ultima tranşă acordată de către Ministerul Sănătăţii este suficientă pentru ca noul spital din Fălticeni să fie finalizată. Autorităţile au speranţa ca anul următor să poată tăia panglica noii unităţi medicale.

Actualul spital funcţionează cu şase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri. Dintre aceste imobile doar două au fost construite cu destnaţia de spital şi au o vechime de peste 100 de ani. Celelalte patru clădiri sunt amenajate în case particulare, şcoli şi grădiniţe. Imobilele în care funcţionează Secţia Dermatovenerice şi cel în care funcţionează Secţia de Obstetrică – Ginecologie şi Secţia Neonatologie sunt revendicate şi retrocedate către proprietarii de fapt, iar spitalul a devenit chiriaş.

Spitalul care asigură în prezent asistenţa medicală pentru populaţia din oraş şi din teritoriul arondat are un număr de 385 de paturi. Indicele de acoperire a populaţiei cu paturi este 2,82 la mia de locuitori, cu mult sub media pe judeţ. Acest fapt determină o aglomeraţie permanentă a spitalului, aglomeraţie care în condiţiile precare de spitalizare care ţin de imobilele mai sus amintite, constituie un impediment serios în administrarea serviciilor medicale de calitate.

Adauga comentariu