EXCLUSIV Suceava va avea din nou sală polivalentă: „Avem certitudinea că Sala Polivalentă din Suceava va fi prinsă la finanțare în bugetul anului 2020 și vom demara efectiv lucrările”

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat din nou că sucevenii vor avea sală polivalentă.

„În urma discuțiilor pe care le-am avut în această săptămână în București, la Compania Națională de Investiții au fost făcuți pași concreți pentru realizarea Sălii Polivalente de 5.000 locuri în Suceava. A fost demarată procedura de licitație publică >>Servicii de proiectare faza studiu de fezabilitate, Studiu topografic vizat OCPI, Studiu geotehhnic Af, Întocmire documentații pentru obținerea avizelor și acordurilor de principiu - construire Sala polivalenta 5000 locuri>>, municipiul Suceava, județul Suceava. Avem certitudinea că Sala Polivalentă din Suceava va fi prinsă la finanțare în bugetul anului 2020 și vom demara efectiv lucrările. Doamne ajută!”, a transmis primarul Ion Lungu.

La începutul acestui an, edilul șef al municipiului reședință de județ a participat la București, la întrunirea Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România (AMR), unde au avut loc discuții legate de fundamentarea bugetului național pe anul 2019, în prezența reprezentanților Ministerului Finanțelor Publice şi al Ministerului Dezvoltării Regionale.

„Am depus la Compania Națională de Investiții, din nou toate documentațiile actualizate (certificat urbanism + avize) pentru construirea Sălii Polivalente în Municipiul Suceava. Am primit din nou garanții ferme că în acest an se vor realiza studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic”, arăta primarul Ion Lungu.

La începutul anului 2016, primarul Ion Lungu arăta că doreşte ca în acel an să fie demarate lucrările pentru o sală polivalentă cu 5.000 de locuri care ar urma să fie construită la marginea oraşului, pe un teren pe care municipalitatea îl are deja în proprietate, spunând despre acest proiect că este „cel mai important pentru următorii ani”.

Primii paşi în realizarea acestei săli polivalente a fost aprobarea unui credit de 25 de milioane de lei, pentru ca din vara anului 2016 să se poată demara lucrările la Sala Polivalentă, despre care primarul Ion Lungu preciza că este o investiţie necesară oraşului şi aşteptată de suceveni.

Viitoarea sală de sport polivalentă a Sucevei ar urma să aibă o capacitate de aproximativ 5.000 de locuri şi va fi amplasată pe terenul de 120.000 de metri pătraţi deţinut de Primăria Suceava, în zona Metro. Pentru acest teren s-a aprobat un plan urbanistic zonal şi un regulament de urbanism aferent unui complex sportiv. Valoarea totală a investiţiei era estimată la 13,8 milioane de euro, fără TVA.

La începutul anului trecut, a fost aprobat un proiect de hotărâre privind modificarea unei anexe a unei hotărâri de Consiliu Local privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne – externe în valoare de 25 milioane de lei.

Potrivit proiectului de hotărâre propus de primarul Ion Lungu s-a cerut consilierilor locali redirecţionarea destinaţiei privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile de 25 milioane de lei destinată iniţial proiectului Sălii Polivalente.

În expunerea de motive se arată că, „având în vedere faptul că asigurarea sumelor necesare finanţării investiţiilor necesită importante resurse financiare care nu se regăsesc în totalitate în bugetul local al municipiului Suceava, pentru a putea efectua lucrările de investiţii în timp redus, trebuie identificate noi surse de finanţare. Finanţarea acestor obiective de investiţii se poate face cu fonduri atrase prin contractarea unui credit bancar în valoare de 25 milioane de lei, pe o perioadă de 10 ani. Pentru a obţine un cost total cât mai redus al împrumutului, este necesară o structură pe baza căreia să se obţină o ofertă cât mai bună de la potenţialii finanţatori”.

De precizat că suma ce urmează să fie împrumutată de Consiliul Local Suceava ar fi trebuit destinată construcţiei unei săli polivalente. Pentru că sunt speranţe în ceea ce priveşte obţinerea unei finanţări europene pentru ridicarea acestei săli, s-a propus ca împrumutul deja acceptat să fie folosit în alte scopuri, pentru investiţii în municipiul Suceava.

Valoarea Sălii Polivalente a crescut chiar dacă nu a fost bătut nici măcar un țăruș

Toamna trecută, Compania Națională de Investiții a cerut Primăriei municipiului Suceava actualizarea studiului de prefezabilitate pentru Sala Polivalentă pe care municipalitatea vrea să o ridice la ieșirea spre Fălticeni, iar potrivit noilor evaluări, valoarea rezultată a fost de 106.792.772 lei, adică aproximativ 22,84 milioane euro.

Primarul Ion Lungu a explicat că a fost vorba de o solicitare explicită a Companiei Naționale de Investiții către Primăria municipiului Suceava, Sala Polivalentă urmând a avea 7.000 de locuri, din care 2.000 mobile.

„Chiar dacă acum nu se întâmplă nimic, suntem în teren. Am făcut această actualizare cerută de cei de la CNI pe care am trimis-o la București. Din punctul meu de vedere, dacă ar fi voință politică, Sala Polivalentă de la Suceava poate fi finanțată și mâine. Sperăm să fie finanțată”, declara Ion Lungu în luna octombrie a anului trecut.

Solicitarea de la Compania Națională de Investiții către Primăria municipiului Suceava să actualizeze studiul de prefezabilitate pentru viitoarea Sală Polivalentă de 5.000 de locuri fixe și 2.000 locuri mobile a fost transmisă în iulie 2018.

„În 2016 am aprobat un studiu de prefezabilitate care indica o valoare a investiției de 80,8 milioane de lei. Acum ni s-a cerut de către CNI să actualizăm această valoare cu mai mulți indicatori, precum cursul leu/euro sau salariul minim brut pe economie. Vom actualiza și vom trimite la CNI noile valori. Este important că suntem pe lista-sinteză a CNI”, a declarat Ion Lungu la începutul lunii iulie 2018.

Adauga comentariu