Explicația caraghioasă a primarului Cătălin Coman, care stă la baza demolării vechiului spital din Fălticeni: „Este o bombă biologică. În decursul celor 160 de ani de activitate s-au spart mii sau zeci de mii de termometre”

Astăzi, Primăria municipiului Fălticeni condusă de edilul Cătălin Coman a început demolarea Spitalului Vechi în locul căruia ar urma să fie amenajată o parcare, căi de acces și un părculeț. Primarul fălticenean a venit cu o explicație oarecum hilară atunci când a prezicat argumentele ce stau la baza demolării spitalului Vechi. Cătălin Coman a catalogat clădirea în care până mai ieri erau tratați bolnavi drept o adevărată bombă bilogică în care se află cantități mari de mercur de la spargerea a mii sau zeci de mii de termometre. Primarul fălticenean nu are nicio dovadă în acest sens, ci îți dă cu părerea ca la piață, în urma unor discuții avute cu unii și cu alții.  

„Nu este o clădire de patrimoniu. În afară de vechime, nu are nicio calitate, arhitecturală sau de alt fel. Noi, acum, îndeplinim toate condițiile legale pentru dărâmarea acestei clădiri care a fost proiectată să se dărâme încă din momentul începerii construirii spitalului nou, adică din 1990. Încă de acum 31 de ani, când a început spitalul nou, gândirea la timpul respectiv, care s-a perpetuat, era ca odată cu finalizarea spitalului nou, care se estima că va fi finalizat în 5 – 6 ani, atunci, se va dărâma spitalul vechi pentru a fi sistematizată vertical toată zona. În plus de asta, nu vorbim doar de o dărâmare pentru că este un proiect mult mai amplu. Obiectivul de investiții este sistematizare verticală Spital municipal Fălticeni nou și bloc ANL, pentru că așa cum probabil știți, avem și un bloc ANL lipit de spital. Vor fi construite parcări separate pentru cei 56 de locatari din blocul ANL și pentru Spitalul municipal Fălticeni. Nu vor fi parcări comune, vor fi parcări separate cu accese diferite, separate, cu fluxuri separate. Această clădire a fost construită în 1851 ca o construcție tehnică. Cel care a construit-o nu a construit-o ca un edificiu cultural, ca un edificiu arhitectural, cu arhitectură deosebită, a fost o construcție tehnică. Poate cel mai important argument este că această clădire reprezintă o bombă biologică – bacterii, viruși, tot felul de alte chestiuni. Orice fel de altă utilitate am vrea să-i dăm nu cred că este recomandat din punctul acesta de vedere. Pe acest teren, care va fi pus la dispoziție odată cu dărâmarea acestei construcții, va fi o parcare, căi de acces, spații verzi cu bănci, coșuri, iluminat public, sistematizarea întregii zone. În interior sunt cantități enorme de mercur, datorită faptului că în decursul celor 160 de ani de activitate s-au spart mii sau zeci  de mii de termometre. Este un argument extrem de important. Nu s-au făcut măsurători, dar vă dați seama că sunt cantități enorme de mercur provenit tot de la spargerea acelor termometre”, a declarat Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni.  

Vechiul spital din Fălticeni a fost construit pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza și a ținut loc noului spital care a fost început în 1991 și finalizat abia anul acesta.

Adauga comentariu