Fabrica de seringi din Suceava a fost cumpărată de către un apropiat de-al patronului de la Iulius Mall. Tranzacția se ridică la peste 14,5 milioane de lei

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, SC SAFIR REAL ESTATE SRL Iași, reprezentată prin Fadi Sleiman Ramadan, a achiziționat, în urma unei licitații cu supraofertare, activul imobiliar din patrimoniul SC GENKO MED GROUP SA Suceava.

Firma ieșeană a oferit suma de 8,5 milioane de lei, însă la licitația organizată la data de 23 ianuarie a.c., s-au prezentat doi ofertanți, Safir Real Estate SRL Iași câștigând licitația după ce a oferit suma de 14,5 milioane de lei.

Tranzacția urmează să fie finalizată în perioada următoare, deoarce mai există câteva detalii de pus la punct. Firma ieșeană condusă de libanezul Fadi Sleiman Ramadan trebuie să achite până la data de 24 februarie 2020 suma de 8,5 milioane de lei, urmând ca restul de circa 6 milioane de lei să fie achitate în maximum 60 de zile.

SC Safir Real Estate SRL Iași a fost înființată în anul 2017 de către cetățeanul libanez Fadi Sleiman Ramadan. Acesta din urmă este un apropiat de-al lui Iulian Dascălu, patronul lanțului de centre comerciale Iulius Mall și Palas Mall. De altfel, Ramadan are deschise în rețeaua Iulius Mall mai multe restaurante, printre care și La Corniche Palas.

Fabrica de seringi din Suceava stă cu lacătul pe ușă de patru ani

Defuncta fabrică de seringi din Suceava, care pe vremuri avea peste 3.000 de angajați, cunoscută în oraș sub numele de Famos, fiind înregistrată în acte ca SC Genko MED Group SA Suceava, și-a întrerupt activitatea în urmă cu patru ani.

SC Genko MED Group SA Suceava face parte din grupul Italian de firme Genko  ITALIA SRL, grup cu o bogată și îndelungată tradiție în domeniul dispozitivelor medicale și care deține piețe de desfacere în Europa, Asia și Africa.

„GENKO MED GROUP are ca obiect principal de activitate producerea și comercializarea dispozitivelor medicale, respectiv seringi/ace hipodermice sterile, de unică utilizare și materiale de sutură chirurgicală sterile, resorbabile și neresorbabile într-o gamă variată de forme și dimensiuni”, se arată pe site-ul fabricii de seringi din Suceava.

Istoria fabricii de seringi Famos

Famos Suceava, actuala SC Genko MED Groups SA Suceava, este o companie producătoare de aparatură și instrumente medicale din România, înființată ca firmă de stat în 1991. Societatea suceveană a fost ani la rând principalul producător de seringi și ace din România.

În septembrie 2007, compania a fost preluată de Top Genko București, de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Top Genko București, parte a grupului international Genko, cu sediul in Italia, a plătit peste șase milioane de euro pentru pachetul de 98,7% din capitalul Famos.

Fabrica de seringi din Suceava a produs multă vreme mărfuri pe stoc, ceea ce a dus-o spre pragul falimentului și a reușit să scape de datorii la bugetul local și la cel de stat la începutul lunii septembrie 2006, când Iulius Mall SRL Suceava a adjudecat cu 2,9 milioane de euro licitația privind vânzarea suprafeței de peste 13 hectare de teren, cu construcțiile aferente, reprezentând 75% din activele de pâna atunci ale SC Famos SA Suceava.

Salvată de la moarte, fabrica de seringi a fost preluată de italianul Vicenzo Nuzziello părea să cunoască o dezvoltare viabilă, însă începând  cu anul 2010, activitatea sa a început să scârțâie. Datoriile la stat au început să se adune, angajații nu și-au mai primit salariile, italienii de la Top Genko reușind să pună „pe chituci” fabrica după nici 10 ani de zile de la preluarea ei.

Cine este Vicenzo Nuzziello?

Italianul Vicenzo Nuzziello a fost acuzat de către autoritățile din Peninsulă că ar fi luat parte la mai multe licitații trucate. Acesta a și fost arestat o perioadă pentru faptele de corupție ce i-au fost imputate. Patronul de la defuncta Genko MED Suceava a fost acuzat că împreună cu alte 19 persoane ar fi prejudiciat statul italian cu peste 5,6 milioane de euro.

La începutul anului 2018, Nuzziello, originar din Foggia, a fost achitat de către judecătorii italieni pentru acuzațiile de corupție, fals și fraudă, care i-au fost aduse.

Investigația desfășurată de către procurorii italieni, în perioada martie 2011 – februarie 2014, a dus la 22 de arestări și 47 de inculpați trimiși în judecată. Până în prezent, în dosar au fost date 17 condamnări, 22 de persoane au fost achitate, un proces fiind în continuare în desfășurare.

Comentarii

Niga Agripina

02.09.2021 21:16

Ce se întâmplă cu div identele, eu le am depus la Famos și nu am primit niciodată nimic Unde trebuie să mă adresez?

Adauga comentariu