Festivalul prostiei politice. Nu mai contează cine câștigă, Orban și-a scăpat susținătorii din frâu. După Congres liberalii au să-și dea în cap

După un război politic care a distrus Țara, a blocat activitatea Parlamentului și a generat o criză politică în guvern, liberalii își aleg sâmbătă președintele care îi va conduce pentru următorii patru ani.

O lupta fără scrupule, cu trădări și atacuri dure, cu două tabere fratricide care au fost la un pas de bătaie la nivelul filialelor.

PNL a fost împărțit în două tabere: susținătorii lui Ludovic Orban versus susținătorii lui Florin Cîțu. Liberalul ca specie de urlător s-a dezlănțuit plenar în sala în care se ține Congresul. Puțini, dar extrem de vocali, susținătorii lui Orban s-au dat în stambă.

Jurnaliștii susțin că n-au mai văzut așa ceva nici măcar la PRM. Noi n-am uitat răgetele țărănoilor de-și ziceau liberali (nu că ceilalți erau mai civilizați) din CJ Cluj și consiliile locale ale județului din perioada când erau în alianță cu PSD și luptau cu PDL. Ironia sorții face ca acum să se întoarcă roata: e rândul lor să-și piardă partidul, prin sforării, în favoarea PDL. Și să rămână doar cu răgetele. Ce șie nu-ți place, altuia nu face.

Urletul nu înseamnă forță, ci este manifestarea fricii. Animalele urlă înainte de a intra în luptă că, s-a demonstrat științific, așa se declanșează un mecanism la nivelul capilarelor prin care se împiedică sângerarea masivă în caz de rană. Atavic, a rămas și homo sapiens cu această amintire de pe vremea în care încă nu se coborâse din copac să se facă om.

Azi liberalii ne-au demonstrat că nu au reușit să coboare din copaci. Papionul la gât și costumul de ginere, nu te fac domn.

În rest, mica dar extrem de vocala trupă a lui Orban nu înseamnă voturi suficiente. A urla nu înseamnă a câștiga. Urâtă despărțire de ciolan.

După un discurs foarte bun, venit tardiv, Ludovic Orban s-a proclamat „câștigătorul moral” al alegerilor din PNL: „E adevărul pe care-l știți fiecare dintre voi”.

Câștigătorul moral nu este totuna cu câștigătorul material. Când în fața susținătorilor zici că ai câștigat moral, din punctul meu de vedere, mesajul este clar: știi c-ai pierdut. E ca și când ai susține că n-ai luat bătaie în gară la Dej, pentru că ”aia nu e gară”...

Asta ar fi una. Cealaltă e despre cum devin toți politicienii inteligenți și memorabili numai în fața plutonului de execuție. Orban este din 2017 președintele PNL, dar n-a făcut nimic memorabil în afară de faptul că a guvernat fix după modelul PSD: ”scoală-te, să mă așez eu”, puternic susținut de către președintele Klaus Iohannis căruia, acum, nu mai are nimic a-i datora.

C-așa-i cu recunoștința: ține cât ține și sprijinul. Apoi zici că a fost prin tine însuți. Prin el însuși Orban a pierdut alegerile generale în fața PSD. Tot prin el însuși, numai ca să-și prezerve fundul pe o funcție, a negociat extrem de prost cu trotinetiștii și statuile vivante de la SecUSR PLUS.

La ora la care scriu aceste rânduri abia au început să pregătească buletinele de vot. Va fi un vot mai transparent decât chiloții Biancăi Drăgușan (sau cine-și mai ridică poalele în cap zilele acestea pe la Kanal D): fiecare tabără a cerut să se voteze cu perdeaua deschisă și cu buletinul deschis, ca să nu existe ”defectori”.

Cu asta s-a încheiat capitolul despre democrație în PNL.

Mă doare-n fund cine va câștiga. Va fi aceeași mizerie.

Dacă azi au urlat, mâine își vor sfâșia beregățile și vor diviza partidul.

Pentru frumusețea cercului (horei de hoți, să le-ajungă-n bip la toți), aripa Orban va trebui să se numească PDL.

Și, gata!

PS: Iarna-i aici, la ușă. Datoria externă este cât casa, tunul City Insurance s-a dat, iar buzunarele românilor sunt pregătite să-l acopere, rezerve de gaze nu sunt, băieții deștepți (securiștii) din energie ne scumpesc facturile, prețurile la alimente au explodat, valul patru de Covid a izbit, tot într-o durere și într-un necaz o ducem, tot mai rău de la an la an de peste 30 de ani, iar românii șed împărțit în tabere să se scuipe în favoarea orbanului sau cîțului pe internet... Faceți-vă, bă, o viață!

Adauga comentariu