FIECARE CU EXCLUDEREA SAU DEMISIA LUI. Biroul Executiv al PNL se reunește pentru a discuta negocierile cu PSD și UDMR. Decizie privind excluderea lui Ludovic Orban. Orban susține că el va cere demisia conducerii PNL

Biroul Executiv al PNL se reuneşte în şedinţă, vineri, la ora 11,00, la Palatul Parlamentului. Liberalii ar urma să discute despre negocierile avute, în ultimele zile, cu PSD şi UDMR în vederea formării unui nou guvern. Tot azi fostul lider al partidului, Lodovic Orban, ar putea fi exclus din PNL. Acesta anunțase că va participa la ședința de azi și că el la rândul său va cere demisia actualului președinte al PNL, Florin Cîțu, pentru situația gravă în care a ajuns partidul. În şedinţa BEx al PNL se va discuta despre propuneri pentru şefia SRTv şi SRR.

Reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale au avut, marţi, primele negocieri oficiale pentru formarea unei majorităţi. Începând de miercuri, echipele PNL şi PSD au avut discuţii pe capitolele programului de guvernare.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat recent că în şedinţa BEx se va discuta şi despre ultimele declaraţii ale fostului lider al liberalilor Ludovic Orban, urmând să se ia o decizie în acest sens.

  • Întrebat dacă în şedinţa de vineri va propune excluderea lui Ludovic Orban din PNL, el a răspuns: "Vom discuta declaraţiile domnului Ludovic Orban din ultima perioadă în spaţiul public şi atacurile la preşedintele României şi la preşedintele PNL şi vom vedea decizia BEx".
  • Fostul preşedinte PNL Ludovic Orban a anunţat că se va prezenta la şedinţa Biroului Executiv al partidului unde se va discuta despre o eventuală excludere a sa din partid, dar a precizat că o astfel de decizie îi revine Consiliului Naţional. El a spus că va cere în şedinţa BEx "demisia lui Cîţu şi a conducerii", "sistarea oricăror discuţii cu PSD şi refacerea coaliţiei PNL - UDMR - USR".

ÎNTRE TIMP ALIANȚA USL 2.0 SE ȚINE DE PROIECTUL TRASAT: Cîţu şi Alina Gorghiu au cele mai mari şanse pentru şefia Senatului în cazul demiterii Ancăi Dragu

Liberalii vor să urgenteze schimbarea din funcţie a preşedintei Senatului, Anca Dragu (USR), în condiţiile în care în negocierile pentru poziţiile din noul Guvern va fi pe masa discuţiilor şi problematica referitoare la împărţirea între PNL şi PSD a şefiilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, au declarat surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”. Potrivit discuţiilor din interiorul PNL, încercarea de vacantare a funcţiei de preşedinte al Senatului ar putea avea loc săptămână următoare, adică moment care se sincronizează cu depunerea în Parlament a listei de miniştri şi a programului de guvernare, dar şi cu expirarea interimatului de două săptămâni al lui Sorin Grindeanu la şefia Camerei Deputaţilor.

Potrivit Regulamentului Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui acestui for poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una dintre următoarele împrejurări: a) încalcă prevederile Constituţiei; b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Surse din PNL au precizat pentru „Adevărul” că temeiuri, mai mult sau mai puţin solide privind revocarea, există, fiind dat exemplul comportamentului avut de Anca Dragu în perioada în care USR şi AUR încercau să ducă până la capăt moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. De asemenea, de curând, CCR a respins ca netemeinică sesizarea Ancăi Dragu privind obligativitatea unui premier de a veni în termen de cinci zile de la remaniere cu o listă de miniştri şi pentru un vot de încredere în Parlament.

În condiţiile înţelegerii cu PSD, liberalii pot depune o cerere de revocare şi să o voteze fără să fie nevoie să aducă şi argumente solide, în baza articolului 29, alineatul (2), unde revocarea poate fi propusă de jumătate plus unu din numărul total al Senatorilor, fără justificare juridică, apoi pentru numirea unui nou preşedinte este nevoie tot de jumătate plus unu din numărul aleşilor din forul superior al Parlamentului. Un alt articol al Regulamentului Senatului prevede că alegerea noului preşedinte ar trebui să aibă loc „imediat” după vacantarea funcţiei.

La Senat, PNL, PSD şi UDMR ar reuşi să strângă 94 de voturi, minimul necesar pentru revocare şi numirea unui nou preşedinte fiind 69 de voturi. Favorit de la liberali pentru funcţie este Florin Cîţu, susţin surse liberale, însă îşi joacă şansele şi Alina Gorghiu. Pe de altă parte, liberalii aproape au abandonat ideea de a impune un om la şefia Camerei Deputaţilor, fiind considerat un for care va reveni PSD.

DAR EXISTĂ PRECEDENTE ISTORICE: Unele demiteri din fruntea Senatului au fost cu cântec

Puterea din perioada 2009-2012, din jurul PDL, s-a chinuit mai mulţi ani până să-l dea jos pe Mircea Geoană şi a reuşit doar după ce fostul preşedinte al PSD a fost exclus din partid şi a pierdut şi sprijinul politic, în noiembrie 2011.

În iulie 2012, într-o sesiune extraordinară a Senatului, Vasile Blaga a fost înlăturat de la şefia forului într-o şedinţă care a durat mai puţin de două ore şi în care a fost înscăunat în funcţia de al doilea om în stat Crin Antonescu.

PDL a atacat la CCR demiterea lui Blaga, considerată de democrat-liberali drept nefundamentată juridic, dată fiind jurisprudenţa anterioară, însă magistraţii CCR au respins sesizarea, fiind precizat că problema invocată ţine de organizarea internă a Senatului.

„Datorită contextului actual, preşedintele Senatului, domnul senator Vasile Blaga, a abdicat de la acest rol constituţional, utilizând instituţia preşedintelui Senatului în scopul realizării exclusive a obiectivelor impuse de partidul politic din care face parte”, era un cap de acuzare al PSD în 2012 care tindea să fie mai degrabă declaraţie politică, nu argument juridic.

 

 

Adauga comentariu