Firma unui afacerist din Bogdănești, practicant al afacerilor ilegale, a fost amendată pentru un transport de lemne

Ieri dimineață, în jurul orei 08.00, un echipaj de poliție care patrula pe raza localității Vadu Moldovei, a tras pe dreapta o autoutilitară care a ridicat semne de suspiciune că ar transporta mai mult material lemnos decât cantitatea avizată.

Autoutilitara în cauză era condusă de către S.B.. Acesta le-a prezentat polițiștilor documentele personale, cele ale utilitarei și avizul de însoțire a lemnului. În aviz era trecută cantitatea de 12,9768 metri cubi de lemn de foc rășinoase molid. 

Avizul de însoțire a fost emis de către SC Saniral SRL, din platforma primară din cadrul Ocolului Silvic Râșca. Oamenii legii au constatat că transportul se desfășura pe traseul stabilit și avizul era valabil.

Polițiștii au cerut sprijinul Ocolului Silvic Râșca pentru a trimite un reprezentant la fața locului în vederea inventarierii cantității materialului lemnos transportat de autoutilitară.

În urma inventarierii, a rezultat un volum total de 15,79 metri cubi de lemn de foc din specia molid, cu 2,8132 metri cubi în plus față de cantitatea din aviz.

Cantitatea de 2,8132 metri cubi de lemn de foc a fost confiscată, iar SC Saniral SRL a fost amendată.

Afaceri între un primar și un practicant al afacerilor ilegale

Afaceristul care nu se mai satură de ilegalități 

În trecut, SC Saniral SRL a fost amendată de către Consiliul Concurenței pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat.

„Consiliul Concurenței a sancționat trei companii cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aprox. 497.866 euro) pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat. În cadrul investigaţiei declanşate la stârşitul anului 2016, Autoritatea de Concurență a constatat că Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL au stabilit preţurile ofertelor cu care au participat la licitația în plic închis pentru 94 de loturi de lemn fasonat. Licitația publică în plic închis este tipul de licitație pe parcursul căreia părțile participante trebuie să păstreze confidenţialitatea prețului oferitpentru bunul licitat.Prin realizarea acestei înţelegeri, cele trei companii nu şi-au mai stabilit independent comportamentul în cadrullicitaţiei, eliminând concurenţa dintre ele.Amenzile au fost aplicate astfel:

Forestar SA 1.439.069 lei (aproximativ 309.477 euro);
Nico –Paul SRL 410.696 lei (aproximativ 88.322 euro);
Saniral SRL 465.313 lei (aproximativ 100.067 euro).

Toate cele 3 companii au recunoscut participarea la fapta anticoncurențială și au beneficiat de reducerea cu 15% din nivelul de bază al amenzii. Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze Autoritatea de Concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor”, se arăta în comunicatul celor de la Consiliul Concurenței.

Ce nu se spune în comunicatul Consiliului Concurenței este că firmele cu amenzile mai mici, Saniral SRL și Nico – Paul SRL, sunt din județul Suceava, localitatea Bogdănești, iar administratori erau doi domni cu numele de Ursu, Paulică și Ionuț. Toate firmele au cifre impresionante de afaceri, au oameni angajați și par să fie prezențe obișnuite în acest gen de activități. Să mai remarcăm că amenzile sunt mult mai mici decât profitul brut anunțat pentru anul 2017, de exemplu, peste 1 milion de lei la ambele societăți.

Afacerile ilegale sunt pe gustul lui Ionuț Ursu

Reprezentanții de la SC Saniral SRL Bogdănești nu par să fi fost prea tare impresionați de amenda primită de la Consiliul Concurenței și a continuat afacerile ilegale cu lemn.

Astfel, la data de 11 februarie 2020, la ora 19.30, polițiștii din Vadu Moldovei au oprit pentru control pe DN2 TIR-ul Mercedes cu remorcă condus de către Vasile Belibou (66 de ani), din comuna Boroaia, care transporta lemn.

Bărbatul a prezentat un aviz de însoțire din data de 11 februarie 2020, având cod unic emis la ora 19.05, pentru un volum de 51,31 mc cherestea rășinoase.

Deoarece existau suspiciuni cu privire la legalitatea transportului, TIR-ul a fost dus și predat în custodia Ocolului Silvic Fălticeni. 

La data de 12 februarie 2020, în urma verificărilor făcute de polițiști s-a constatat că, în intervalul orar 18.52 – 19.08, vehiculul  se afla în trafic pe raza localității Vadu Moldovei, iar la ora emiterii codului online, la ora 19.05, se afla în zona parcării Canay și nu în comuna Bogdănești, în curtea societății emitente a avizului.

Agenții au amendat cu 6.000 de lei SC Saniral SRL și au confiscat 51,41 mc de cherestea rășinoase în valoare de aproximativ 37.000 de lei, lemn ce a fost predat în custodie către Ocolul Silvic Fălticeni.

SC Saniral SRL are ca obiect de activitate „tăierea și rindeluirea lemnului”.

Primarul afacerist din Vatra Moldoviței

Polițiștii suceveni îi încurcă uneori socotelile primarului din Vatra Moldoviței. Oamenii legii au interceptat un transport ilegal de lemne, în luna martie a anului 2020.

Pe avizele menționate în articolul de AICI era trecut la expeditor SC Dan-Gigi SRL, din comuna Vatra Moldoviței. Această societate este administrată de Brândușa Saghin, iar la asociați sunt trecuți Brândușa Saghin și Virgil Saghin.

Virgil Saghin este primarul comunei Vatra Moldoviței, iar Brândușa Saghin este soția sa.

SC Dan-Gigi SRL are ca obiect de activitatea „taierea si rindeluirea lemnului”. Această firmă a avut în anul 2018 o cifră de afaceri de 1.484.434 de lei, un profit net de 16.073 de lei și 22 de angajați.

Virgil Saghin nu pare să piardă vremea inutil și se ține de fel și fel de afaceri. Pe lângă societatea care se ocupă de „taierea si rindeluirea lemnului”, acesta mai are și o pensiune și o benzinărie. 

Adauga comentariu