Flăcăul din Cacica care și-a terorizat tatăl tâlhărindu-l și legându-i mâinile și picioarele a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare

Judecătoria Gura Humorului l-a condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pe inculpatul Mihai Gabriel Lăcătuș pentru săvârșirea infracțiunilor de „tâlhărie” și „lipsire de libertate”.

Partea vătămată, respectiv tatăl inculpatului, și-a retras plângerea privind săvârșirea infracțiunii de „violență în familie”.

Pe durata termenului de încercare inculpatul are obligaţia să frecventeze programele de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate apreciate ca adecvate de către Serviciul de probaţiune. Acesta va trebui să presteze timp de 60 de zile o activitate neremunerată în cadrul Primăriei comunei Cacica sau Primăriei oraşului Gura Humorului.

Victimei i s-au restituit mai multe bunuri printre care: hanoracul de culoare verde al cărui buzunar din partea stângă prevăzut cu fermoar este rupt din ţesătură atât în partea superioară, cât şi inferioară, bucăţile de sfoară din material plastic de culoare albastră, cuţitul de bucătărie cu lungimea de 12 cm, având lama metalică cu lungimea de 8 cm şi mânerul confecţionat din material plastic de culoare albastră cu lungimea de 4 cm.

Decizia nu este definitivă. Aceasta poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare.


La data de 24 mai 2021, Mihai Gabriel Lăcătuș, care se afla sub control judiciar, a fost arestat preventiv după ce nu a respectat obligațiile de a nu se apropia de tatăl său, pe care îl bătuse în luna aprilie 2021.

La data de 21 aprilie 2021, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Mihai Gabriel Lăcătuș (18 ani), din satul Pârteștii de Sus, comuna Cacica, pentru săvârșirea infracţiunii de „violenţă în familie”. Mai exact, la data de 17 aprilie 2021, pe la ora 21.00, individul și tatăl său se aflau în locuinţa comună. La un moment dat, Mihai Gabriel Lăcătuș și-a lovit tatăl cu pumnii şi picioarele în zona capului şi corpului. În urma loviturilor încasate, bărbatul s-a ales cu mai multe răni, pentru care a avut nevoie de 11-12 zile de îngrijiri medicale.

În aprilie, pe data de 21, față de inculpat a fost dispusă luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile, după ce a stat 24 de ore în arestul IPJ Suceava. Inculpatului i s-au stabilit atunci mai multe obligații, printre care și aceea de a nu reveni în locuinţa familiei şi a nu se apropia de tatăl său.

Mihai Gabriel Lăcătuș știa ce obligații are și i s-a comunicat faptul că în cazul în care nu le respectă, măsura controlului judiciar va fi înlocuită cu cea a arestului la domiciliu sau cu cea a arestului preventiv. În ciuda obligațiilor ce i s-au impus, la data de 15 mai 2021, Lăcătuș a intrat în locuința tatălui său, unde a comis mai multe infracțiuni.

La acea dată, pe la ora 17.30, Mihai Gabriel Lăcătuș a intrat în bucătăria locuinței tatălui său, l-a împins pe cel din urmă pe un pat, l-a imobilizat prin apăsarea cu mâna stângă a umărului drept, după care cu mâna dreaptă a rupt buzunarul unui hanorac cu care victima era îmbrăcată și a sustras un portofel din care a furat 100 de lei. După ce și-a tâlhărit tatăl, Lăcătuș și-a legat victima de mâini și de picioare cu o sfoară, crezând că așa tătal său nu va anunța Poliția. Victima a fost ținută legată circa 10 - 20 minute, timp în care fiul acesteia a stat în aceeași încăpere, a fumat și a ascultat muzică la o boxă audio portabilă pe care a adus-o din sufragerie.

Așadat, la data de 20 mai 2021, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Mihai Gabriel Lăcătuș pentru săvârșirea infracţiunilor de „tâlhărie” şi „lipsire de libertate”

Având în vedere aceste aspecte, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au solicitat înlocuirea măsurii controlului judiciar instituit faţă de inculpat cu măsura arestării preventive. Cererea a fost admisă de Judecătoria Gura Humorului la data de 21 mai 2021, formulându-se contestatie ce urmează a fi solutionată.

„Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea unei măsuri preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătora Gura Humorului.

Comentarii

Dorin Aelenei

10.05.2022 13:07

Acesta este lângă satu meu Pârtești

Adauga comentariu