Fosta doctoriță a polițiștilor, Lorena Bîrleanu, s-a stins din viață. Aceasta a fost trimisă în judecată pentru că le-a cerut mită colegilor săi și pentru că și-a drogat copiii

În această dimineață, Adriana Lorena Bîrleanu (46 de ani), s-a stins astăzi din viață, având simptome de coronavirus. În ultimele zile, femeia a acuzat că îi este rău și că ar avea simptome de coronavirus. De când a început să se simtă rău, Adriana Lorena Bîrleanu s-a mutat într-un apartament din cartierul George Enescu, apartament al părinților săi.

Astăzi, la apartamentul unde stătea aceasta a intervenit un echipaj medical. În momentul în care medicii au ajuns la fața locului, femeia ar fi fost încă în viață, iar ulterior ar fi intrat într-un stop cardio-respirator. Pe urmă, Adriana Lorena Bîrleanu a fost declarată decedată.

În urma necropsiei se va afla cauza decesului.

Aceasta a fost șefa Centrului Medical Judeţean Suceava din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. 

Adriana Lorena Bîrleanu era mama a doi băieți.

Trimisă în judecată pentru o listă de infracțiuni

Procesul Adrianei Lorena Bîrleanu, acuzată de infracțiuni de corupție, a început la Tribunalul Botoșani, unde au fost deja audiați 15 martori.

Pe vremea când Adriana Lorena Bîrleanu era medic specialist, șef al Centrului Medical Județean (CMJ) Suceava subordonat Direcției Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne ar fi săvârșit mai multe infracțiuni: „luare de mită în formă continuată”, „fals intelectual”, „prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenție, de către medic fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, în formă continuată”, „obținerea de droguri de mare risc prin folosirea unei rețete medicale prescrise fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical sau a unei rețete medicale falsificate” și „trafic de droguri de mare risc, în variantele procurare și deținere”.

Mita primită de la cadrele MAI care voiau concedii medicale și nu numai

În perioada ianuarie - mai 2018, Bîrleanu, fiind medic - șef în cadrul Centrului Medical Județean Suceava, în timp ce își desfășura activitatea medicală a primit de la mai mulți pacienți sume de bani cuprinse între 50 - 100 de lei.

Adriana Lorena Bîrleanu primea respectivele sume de bani pentru a întocmi și elibera concedii medicale, eliberarea unor rețete medicale, eliberarea unor bilete de trimitere pentru analiza RMN.

Documente și diagnostice false/ Combinații cu prescripții medicale

La data de 13 februarie 2018, Bîrleanu a falsificat un document medical, prin aceea a făcut unele mențiuni contrare realității și a omis cu știință să menționeze diagnosticele reale în ceea ce privește examenul medical clinic la angajare al unei persoane.

În intervalul februarie 2015 – mai 2018, Adriana Lorena Bîrleanu a prescris 244 de rețete medicale cu regim special, privind medicamente cu conținut stupefiant, pe numele a 12 pacienți (dintre care trei membri de familie) aflați în evidența scriptică a CMJ Suceava, fără ca prescripțiile să fie necesare din punct de vedere medical, fără ca pacienților să le fie recomandate/administrate astfel de medicamente și fără ca aceștia să aibă cunoștință despre emiterea rețetelor.

Ulterior, medicamentele au fost ridicate de la farmacii, de către inculpată în scopul folosirii în interes personal.

Aceeași metodă a fost folosită și la data de 19 iulie 2018, când Adriana Lorena Bîrleanu a obținut medicamente cu conținut stupefiant (115 fiole) prin folosirea unei rețete medicale prescrisă pe numele unui membru al familiei, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Atunci, Bîrleanu era cercetată sub control judiciar în prezenta cauză.

Prinsă cu medicamente „pomenite”

La data de 11 septembrie 2017, Adriana Lorena Bîrleanu a fost depistată în trafic de către lucrători din cadrul Poliției Rutiere Suceava având asupra sa medicamente cu conținut stupefiant (193 de fiole), procurate de la soția unei persoane decedate, fără să dețină documente justificative în acest sens.

În cauză s-a dispus confiscarea unor sume de bani și alte bunuri (medicamente) ce aparțin inculpatei precum și instituirea măsurii asiguratorii a popririi de către Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne în privința sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor, cu titlu de pensie militară de stat.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Povestea pe îndelete 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au trimis-o în judecată, sub control judiciar, pe inculpata Adriana Lorena Bîrleanu, la data faptelor medic specialist, șef al Centrului Medical Județean (CMJ) Suceava subordonat Direcției Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, fals intelectual, prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenție, de către medic fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, în formă continuată, obținerea de droguri de mare risc prin folosirea unei rețete medicale prescrise fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical sau a unei rețete medicale falsificate (2 fapte din care una în formă continuată) și trafic de droguri de mare risc, în variantele procurare și deținere.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada ianuarie – mai 2018, inculpata Adriana Lorena Bîrleanu, în calitate de medic – șef în cadrul Centrului Medical Județean (CMJ) Suceava, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a primit de la mai mulți pacienți (cadre MAI sau persoane înscrise în evidențele CMJ Suceava) sume de bani cuprinse între 50 – 100 de lei.

Banii respectivi au fost primiți de inculpată pentru a întocmi și elibera diferite procese-verbale de incapacitate temporară de muncă, eliberarea concediilor medicale și a fișelor medicale, eliberarea unor rețete medicale sau eliberarea unor bilete de trimitere pentru analiza RMN.

La data de 13 februarie 2018, inculpata Adriana Lorena Bîrleanu a falsificat un document medical, prin aceea că făcut unele mențiuni contrare realității și a omis cu știință să menționeze diagnosticele reale în ceea ce privește examenul medical clinic la angajare al unei persoane.

În intervalul februarie 2015 – mai 2018, medicul Bîrleanu a prescris 244 rețete medicale cu regim special, privind medicamente cu conținut stupefiant, pe numele a 12 pacienți (dintre care trei membri de familie) aflați în evidența scriptică a CMJ Suceava, fără ca prescripțiile să fie necesare din punct de vedere medical, fără ca pacienților să le fie recomandate/administrate astfel de medicamente și fără ca aceștia să aibă cunoștință despre emiterea rețetelor.

Ulterior, medicamentele au fost ridicate de la farmacii, de către inculpată în scopul folosirii în interes personal.

Acționând în aceeași manieră, la data de 19 iulie 2018, inculpata Adriana Lorena Bîrleanu a obținut medicamente  cu conținut stupefiant (115 fiole) prin folosirea unei rețete medicale prescrisă pe numele unui membru al familiei, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Precizăm că la acel moment inculpata era cercetată sub control judiciar în acest dosar.

La data de 11 septembrie 2017, aceasta a fost depistată în trafic de către lucrători din cadrul Poliției rutiere Suceava având asupra sa medicamente cu conținut stupefiant (193 de fiole), procurate de la soția unei persoane decedate, fără să dețină documente justificative în acest sens.

În acest caz s-a dispus confiscarea unor sume de bani și alte bunuri (medicamente) ce aparțin inculpatei precum și instituirea măsurii asiguratorii a popririi de către Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne  în privința sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor, cu titlu de pensie militară de stat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile preventive și  asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

600 de pastile Xanax confiscate de la medicul Poliţiei Suceava anchetat pentru că şi-ar fi drogat copii cu opiacee şi benzodiazepine

În primăvara anului 2017, poliţiştii BCCO Suceava şi procurorii DIICOT au ridicat peste 2.000 de comprimate de medicamente eliberate exclusiv în baza unor reţete speciale, registre, acte, prospecte şi reţete medicale au fost ridicate în urma percheziţiilor făcute dacasă şi la biroul Lorenei Bîrleanu, şefa Centrului Medical al IPJ Suceava, acuzată că şi-ar fi drogat copiii cu opiacee şi benzodiazepine.

DIICOT a informat că în urma celor trei percheziţii, efectuate la data de 24 aprilie 2017, au fost ridicate aproape 600 de comprimate de xanax, o jumătate de sticluţă de xanax lichid, circa 1.400 de comprimate şi 24 de fiole de alte medicamente ce se eliberează pe bază de prescripţie medicală.

De asemenea, au fost ridicate reţete speciale, registre, acte şi prospecte medicale, documente cu valoare probatorie în cauză.

Conform procurorilor, „percheziţiile au fost efectuate într-o cauză în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de administrare de droguri de mare risc unei persoane, în afara condiţiilor legale şi deţinerea de droguri de risc şi mare risc pentru consum propriu, fără drept”.

Ancheta a pornit după o sesizare a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu privire la suspiciunea că celor doi băieţi ai familiei Bîrleanu le-ar fi fost administrate substanţe din categoria stupefiantelor.

În urma prelevării de probe biologice de la cei doi minori şi a analizei acestora s-a evidenţiat un rezultat pozitiv pentru opiacee şi benzodiazepine.

Una dintre persoanele vizate de anchetă ar fi avut acces direct, prin prisma atribuţiunilor de serviciu, la reţete medicale prin care se prescriu droguri în scop terapeutic şi este bănuită că şi-ar fi administrat substanţe stupefiante sau psihotrope, în lipsa unor recomandări medicale. Percheziţiile au vizat atât locuinţa şi biroului persoanei sus-menţionate, cât şi locuinţa unei alte persoane care ar fi ajutat-o la procurarea de medicamente ce conţin substanţe stupefiante sau psihotrope.

 

Adauga comentariu