Fostul primar din Slatina, Ilie Gherman, a fost trimis în judecată după ce a înființat ilegal patru societăți agricole pe numele unor persoane fără studii pentru a lua subvenții de jumătate de milion de lei

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe inculpatul Ilie Gherman, la data faptelor primar al comunei Slatina, pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la comiterea în formă continuată a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2010 – 2011, inculpatul Ilie Gherman, în calitatea menționată mai sus, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene, ar fi luat inițiativa înființării scriptice, pe numele unor persoane care nu aveau cunoștință de demersul său infracțional, a unui număr de patru societăți agricole.

Concret, ar fi fost încheiate, în numele unor locuitori ai comunei (în majoritate persoane fără studii), mai multe contracte de societate, având ca scop declarat „participarea în comun a tuturor crescătorilor de animale din localitate la exploatarea în calitate de beneficiari a suprafețelor de pășune aflată în proprietatea privată a comunei Slatina”, fără ca membrii societăților să aibă cunoștință despre înființarea acestora.

Ulterior, prin intermediul subordonaților din cadrul Primăriei, inculpatul Ilie Gherman ar fi întocmit în fals documentația necesară depunerii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Suceava  a dosarelor cererilor unice de plată pe suprafață pentru campaniile 2010 – 2011.

Prin aceste demersuri, inculpatul Gherman Ilie a intrat, pe nedrept, în posesia sumei de 570.045 de lei reprezentând plata directă în cadrul Schemei de Plată Unice pe Suprafață („subvenție/sprijin” SAPS), sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în acest dosar.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Adauga comentariu