Fostul primar din Stulpicani a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a fost implicat într-o schemă prin care s-au obținut peste 1,3 milioane de lei fonduri europene. Alți doi complici au primit închisoare cu suspendare

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe fostul primar al comunei Stulpicani, Vasile Ostanschi, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru „complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.

În plus, inculpatul este obligat să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, Vasile Ostanschi va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava sau Primăria comunei Stulpicani, programul de executare al acestei activităţi va fi stabilit de către Serviciul de Probaţiune Suceava.

În același dosar au fost condamnate încă două persoane, respectiv Petrea Dumbravă și Georgeta Dumbravă.

Petrea Dumbravă a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de „folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.

Georgeta Dumbravă a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de „complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.

 

Inculpații sunt obligați să plătească Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură suma de 1.307.075 de lei. De asemenea, judecătorii au decis ca, până când suma menționată anterior va fi plătită integral, să mențină măsura sechestrului pe:

 • bunuri aflate în proprietatea inculpatului Dumbravă Petrea:
 1. teren intravilan în suprafață de 49.080 metri pătrați, situat în sat Vadu Negrilesei, comuna Stulpicani, împreună cu următoarele construcții edificate pe acest teren: locuință în suprafață de 102 metri pătrați, anexă în suprafață de 79 metri pătrați, grajd în suprafață de 88 metri pătrați, magazie în suprafață de 91 metri pătrați, bunuri dobândite prin partaj succesoral voluntar consfințit prin sentința civilă nr. 726 din 05.07.2013 a Judecătoriei Gura Humorului, definitivă la data de 06.08.2013 prin nerecurare;
 2. apartament compus din două camere și dependințe, în suprafață totală de 44,50 metri cubi, situat în municipiul Suceava, str. Narciselor;
 3. suma 4.644,99 lei, aflată într-un cont bancar dschis pe numele inculpatului Dumbravă Petrea;
 4. autoturism Volkswagen Bora, an de fabricație 2001, în valoare de aproximativ 1.800 euro;
 5. tractor marca Foton, an de fabricație 2012, în valoare de aproximativ 4.000 euro;
 6. autoturism marca Volkswagen Polo, în valoare de 2.000 euro.
 • bunuri aflate în proprietatea inculpatului Vasile Ostanschi:
 1. teren intravilan în suprafață de 5.475 metri pătrați, situat în comuna Stulpicani, împreună cu următoarele construcții edificate pe acest teren: șură în suprafață de 63 metri pătrați, șură în suprafață de 16 metri pătrați, șură în suprafață de 17 metri pătrați, grajd în suprafață de 89 metri pătrați, șură în suprafață de 17 metri pătrați, bucătărie de bară în suprafață de 46 metri pătrați, garaj în suprafață de 43 metri pătrați;
 2. suma 21.754 lei, aflată într-un cont bancar deschis pe numele inculpatului Vasile Ostanschi;
 3. suma 5.494,30 lei, aflată într-un alt cont bancar deschis pe numele inculpatului Vasile Ostanschi;
 4. tractor marca YTO DFH 180, an fabricație 2005, în valoare de aproximativ 2.500 euro;
 5. autoutilitară marca Dacia Double Cab, în valoare de 21.780 lei
 6. autoturism Volkswagen Golf, în valoare de aproximativ 5.000 euro;
 • bunuri aflate în proprietatea inculpatei Georgeta Dumbravă:
 • cota de 1 din terenul intravilan în suprafață de 49.080 metri pătrați, situat în sat Vadu Negrilesei, comuna Stulpicani, împreună cu cota 1 din următoarele construcții edificate pe acest teren: locuință în suprafață de 102 metri pătrați, anexă în suprafață de 79 metri pătrați, grajd în suprafață de 88 metri pătrați, magazie în suprafață de 91 metri pătrați;

Decizia nu este definitivă, părțile din dosar având drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.


Vă amintim că, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Petrea Dumbravă pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, Vasile Ostanschi, la data comiterii faptelor primar al comunei Stulpicani, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, Gergeta Dumbravă, la data faptei consilier principal în cadrul Primăriei comunei Stulpicani, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În perioada 2010 – 2014, inculpatul Petrea Dumbravă a depus cu rea – credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafață, pentru o suprafaţă de 235,40 de hectare teren (pășune) pe care nu o deținea în realitate.

În demersurile sale, inculpatul Petre Dumbravă a beneficiat și de ajutorul celorlalți doi inculpați care i-au pus la dispoziție mai multe documente folosite ulterior de primul la APIA.

Unul dintre aceste documente (contract de arendare prin care a fost transmis cu titlu gratuit dreptul de folosință asupra suprafeței de 235,40 de hectare teren aparținând domeniului privat al comunei Stulpicani, pentru o perioadă de șase ani) a fost încheiat între inculpații Vasile Ostanschi și Petrea Dumbravă fără a exista o hotărâre a consiliului local.

Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 1.307.075 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

 

Adauga comentariu