Fostul procuror Dumitru Dîmbu a învins Consiliul Superior al Magistraturii, care timp de doi ani a refuzat să-i admită cererea de pensionare

De peste doi ani, procurorul suspendat Dumitru Dîmbu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava se luptă pentru ca Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să-i înainteze către președintele României cererea de pensionare. Chiar dacă există o hotărâre judecatorească definitivă, procurorii CSM nu au trimis dosarul lui Dîmbu către președintele Klaus Iohannis, ci s-au mulțumit să anunțe că vor pune în aplicare hotărârea judecatorească definitivă.

S-a întâmplat în ședinta din 1 martie 2022, când Secția pentru procurori a CSM, cu unanimitate de voturi, a hotărât „punerea în aplicare a sentintei civile nr. 17/2021 a Curții de Apel Suceava, rămasă definitiva prin decizia pronunțată la data de 25.11.2021 de Înalta Curte de Casație și Justitie – Secția de contencios administrativ și fiscal”.

Numit procuror definitiv prin Decretul prezidențial nr. 244/2006, Dumitru Dîmbu este suspendat din funcție încă din data de 30 iunie 2014, după ce Direcția Națională Anticorupție i-a obținut arestarea în dosarul cunoscut datorită faptului că printre inculpați s-a numărat Maria Cociorvan, o bătrână din Rădăuți, acuzată că ar fi mituit un judecător cu găini și oua și care avea să moară un an și jumătate mai târziu, în martie 2016, la 74 de ani.

Revenind la pensionarea procurorului Dumitru Dîmbu, în prezent avocat, de când a fost suspendat din magistratură, totul a început în in data de 2 martie 2020, când Dîmbu i-a cerut Secției pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii să-i aprobe pensionarea, explicând faptul că implinise vechimea legală de 25 de ani.

În replică, la 31 martie 2020, Comisia nr. 2 Procurori – Resurse umane din CSM a hotărât să amane discutarea cazului Dîmbu până la soluționarea definitivă a dosarului penal în care este judecat procurorul suspendat. Este vorba despre dosarul cu nr. 1262/33/2014*, aflat pe rolul Curții de Apel Cluj, unde următorul termen a fost programat de către judecătoarea Monica Ioana Sortan pentru data de 29 aprilie 2022.

La 8 mai 2020, procurorul Dîmbu a făcut plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 7/5651/2020 a Comisiei nr. 2 Procurori – Resurse umane. Această plângere i-a fost respinsă de către Secția pentru procurori prin Hotărârea nr. 499 din 26 mai 2020. Bineînțeles, următorul pas a fost să atace în instanță Hotărârea 499/2020 a Secției pentru procurori din CSM. Principalul argument al procurorului suspendat s-a referit la faptul că o comisie a CSM și-a permis să-și aroge atribuțiile unei secții din Consiliul Superior al Magistraturii și – mai grav – să-i încalce unui cetățean român dreptul la pensie, amânând „sine die” (adică fara un termen precis) soluționarea cererii de pensionare a acelui cetățean. Teoretic, Comisia 2 Procurori a stabilit că soluționarea solicitării de ieșire la pensie va avea loc abia după ce va avea loc pronunțarea definitivă în dosarul penal în care Dumitru Dîmbu este inculpat.

Practic, în realitate, așa ceva echivalează cu amânarea timp de ani întregi a solicitării de pensionare formulate de către un magistrat care a împlinit vechimea legală de 25 de ani, s-a plâns Dumitru Dîmbu, adăugând ca niciuna dintre cele trei legi ale justiției (303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, 304/2004 privind organizarea judiciară și 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii) nu conține vreo prevedere specială care să vizeze condiționarea aprobării pensionării în funcție de încetarea suspendării din funcție a unui judecător sau procuror.

Într-adevăr, Legea nr. 317/2004 privind CSM prevede suspendarea soluționării cererii de pensionare doar în cazul procedurilor disciplinare, nu și a celor penale: „Pe durata procedurii disciplinare, soluționarea cererii de acordare a pensiei de serviciu se suspendă până la soluționarea definitivă a acțiunii disciplinare”.

În plus, a menționat Dîmbu, dreptul la pensie este un drept constituțional (ocrotit de art. 47 alin. 2 din Legea fundamentală – „Cetățenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistență medicală în unitățile sanitare de stat, la ajutor de șomaj și la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetățenii au dreptul și la măsuri de asistență socială, potrivit legii”).

Prin sentința nr. 17 din 15 martie 2021, judecătoarea Diana Grigorean de la Curtea de Apel Suceava a admis argumentele procurorului suspendat Dumitru Dîmbu, dispunând nu doar anularea Hotărârii 499/2020 a Secției pentru procurori din CSM, ci și obligând aceeași secție să-i soluționeze reclamantului cererea de pensionare. În plus, magistrata a precizat că nicio comisie a CSM nu are dreptul să-și aroge atribuții ale secțiilor Consiliului – cum s-a întâmplat în cazul de față, în care Comisia nr. 2 Procurori a suspendat de facto cererea de pensionarea a lui Dumitru Dîmbu, cu încălcarea legii.

Sursă material: www.luju.ro

Adauga comentariu