Fostul șef de la Permise Suceava, aciuat prin zonă vreo două săptămâni, a fost trimis în judecată de procurorii DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Viorel – Andrei Donciu, inspector principal de poliție, la data faptelor șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș (SPCRPCIV Maramureș), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cumpărare de influență, acces ilegal la un sistem informatic, luare de mită în formă continuată (9 acte materiale) și delapidare în formă continuată (32 acte materiale).

De asemenea, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate pe inculpații Adrian – Nicolae Filip, la data faptelor consilier județean în cadrul Consiliului Județean Maramureș, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și instigare la acces ilegal la un sistem informatic, și Vasile – Ionuț Belea, la data faptelor comisar șef de poliție, șeful Biroului I Drumuri Naționale și Europene sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

La data de 4 februarie 2021, inculpatul Viorel – Andrei Donciu, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi cumpărat influența inculpatului Adrian – Nicolae Filip, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Maramureș, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât inculpatul Donciu să fie desemnat în continuare în aceeași funcție. Numirea în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș expira în data de 15 februarie 2021.

În schimbul menținerii sale în funcție, inculpatul Viorel – Andrei Donciu l-ar fi sprijinit pe inculpatul Adrian – Nicolae Filip la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, precum și cu îndeplinirea oricăror alte atribuții de serviciu pe care ofițerul de poliție le are potrivit funcției, în interesul personal al consilierului județean sau în interesul altor persoane.

La data de 1 februarie 2021, la instigarea inculpatului Adrian – Nicolae Filip, inculpatul Viorel – Andrei Donciu ar fi accesat fără drept baza de date pentru Evidența Persoanelor a Ministerului Afacerilor Interne, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura în proprietatea unei societăți comerciale.

În data de 10 februarie 2021, inculpatul Viorel – Andrei Donciu, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi primit suma de 100 de euro de la inculpatul Vasile – Ionuț Belea pentru a înmatricula o remorcă.

În contexte diferite, în perioada 9 - 25 februarie 2021, inculpatul Viorel – Andrei Donciu, în aceeași calitate, ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto, pentru atribuirea unui număr provizoriu de înmatriculare ori pentru înmatricularea unor vehicule.

În perioada decembrie 2020 – martie 2021, inculpatul Viorel – Andrei Donciu, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi utilizat în interes personal 32 de bonuri de combustibil în valoare totală de 4.400 de lei pentru alimentarea autovehiculelor pe care le conducea ori pentru a alimenta autovehiculele altor persoane apropiate.

Bonurile de combustibil erau predate lunar de către Instituția Prefectului Județului Maramureș structurii conduse de inculpatul Viorel – Andrei Donciu pentru a fi folosite la alimentarea cu carburant a autoturismelor de serviciu.

Instituția Prefectului Județului Maramureș s-a constituit parte civilă în cauză raportat la infracțiunea de delapidare reținută în sarcina inculpatului Viorel – Andrei Donciu.

În acest caz s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 1.875 de euro identificată cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la inculpatul Viorel Andrei Donciu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Adauga comentariu