Fostul senator Ilie Niță a fost condamnat la opt ani și cinci luni de închisoare pentru infracțiuni economice

Ilie Niță, fost senator ALDE/PSD de Suceava, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la opt ani și cinci luni de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția și fals în declarații.

De asemenea, soția fostului parlamentar, Niculina Niță, s-a ales și ea cu o amendă penală în valoare de 6.000 de lei pentru fals în declarații.

Trebuie menționat faptul că decizia Curții Supreme nu este definitivă.

În primăvara anului 2018, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor Ilie Niţă, la data faptelor vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi, ulterior, senator în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, două infracţiuni de evaziune fiscală, patru infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi şapte infracţiuni de fals în declaraţii; Florin Ivanovici, avocat în Baroul Suceava şi reprezentant legal al Casei de Insolvenţă Bucovina IPURL, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; în stare de libertate a inculpaţilor Niculina Niţă, soţia senatorului ALDE, director al unei grădiniţe (Gradiniţa cu program normal „1-2-3” din Burdujeni – n.r.), pentru săvârşirea a patru infracţiuni de folosire a funcţiei pentru favorizarea altor persoane şi patru infracţiuni de fals în declaraţii; Ilie Chitic, administrator al SC Teona Build SRL Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată; Casa de Insolvenţă Bucovina IPURL pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; SC Teona BUILD SRL Suceava pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 2009 – 2017, inculpatul Ilie Niţă, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi ulterior senator în Parlamentul României, a exercitat în fapt atribuţiile de control şi administrare a unei societăţi comerciale (SC Nil Construct SRL – n.r.), deşi, potrivit statutului societăţii, administrator era o altă persoană. Inculpatul a acţionat în aceeaşi manieră şi după intrarea societăţii în procedură de insolvenţă din dispoziţia judecătorului sindic, deşi prerogativele acestei funcţii au fost preluate de inculpatul Florin Ivanovici, în calitate de lichidator judiciar.

În acest context, în perioada 26 aprilie 2013 – 27 septembrie 2017, inculpatul Florin Ivanovici, în calitatea menţionată mai sus, la instigarea inculpatului Ilie Niţă, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară, în sensul că nu a condus întreaga activitate a societăţii comerciale respective (SC Nil Construct SRL), a tergiversat procedura de insolvenţă pe o perioadă de peste patru ani, în condiţiile în care activul societăţii se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncţionale, procedura nefiind încheiată până la momentul la care judecătorul sindic a dispus înlocuirea sa cu un alt lichidator judiciar, nu şi-a precizat poziţia de a menţine şi executa sau de a denunţa un contract de parteneriat public-privat  (referitor la administrarea cimitirului Pacea – Nou – n.r.) încheiat anterior între societatea comercială respectivă şi o unitate administrativ-teritorială, ­despre existenţa căruia avea cunoştinţă.

Acţionând în această manieră, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activităţii comerciale de către inculpatul Ilie Niţă, în numele acelei societăţi, perioadă în care acesta a realizat încasări în valoare totală de 871.518 de lei, neevidenţiate şi nedeclarate organelor fiscale. Astfel, a fost creat un prejudiciu material în acelaşi cuantum creditorilor firmei respective, întrucât sumele de bani obţinute nu au fost aduse la masa credală în vederea stingerii debitelor.

În aceeaşi perioadă, inculpatul Ilie Niţă, în ca­litate de administrator al aceleiaşi firme, dar şi al SC Teona Build SRL Suceava, cu intenţie, a ascuns sursa impozabilă sau taxabilă, pentru activitatea comercială desfăşurată inclusiv în perioada insolvenţei, pentru care a încasat suma totală de 2.929.664 de lei, neevidenţiată contabil şi nedeclarată organelor fiscale. Aceasta a avut drept consecinţă sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale în valoare totală de 693.289 de lei.

În perioada 2016 – 2017, inculpata Niculina Niţă, în calitate de reprezentant al autorităţii contractante, grădiniţa al cărei director era, şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a semnat mai multe documente esenţiale întocmite în procedurile de achiziţie publică derulate, fapt ce a determinat ca soţul său, inculpatul Ilie Niţă, având calitatea de administrator în fapt a două societăţi comerciale, printre care şi SC Teona Build SRL, să obţină, în mod indirect, foloase patrimoniale în valoare totală de 146.552 de lei, reprezentând totalul valorii a patru contracte de execuţie lucrări. În acelaşi context, în scopul adjudecării celor patru contracte de lucrări la grădiniţa condusă de soţie, inculpatul Ilie Niţă a folosit mai multe înscrisuri falsificate cu ocazia organizării licitaţiilor.

În acelaşi interval de timp, inculpata Niculina Niţă a consemnat în fals în declaraţiile date în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor că nu are niciun interes de natură să afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor, în condiţiile în care cunoştea că soţul său, inculpatul Ilie Niţă, era administratorul în fapt al celor două societăţi comerciale care au adjudecat contractele menţionate anterior.

În perioada 2014 – 2017, inculpatul Ilie Niţă, cu intenţie, a omis să consemneze veniturile în valoare totală de 2.041.482 de lei, încasate în nume propriu, dar obţinute sub aparenţa derulării activităţii comerciale a societăţilor pe care le controla.

În lunile ianuarie – februarie 2018, inculpatul Ilie Chitic, în calitate de administrator al SC Teona Build SRL Suceava, cu scopul de a induce în eroare organele judiciare a depus la dosarul cauzei un înscris falsificat intitulat „contract de subantrepriză nr. 14 din 18.02.2013”.

Ulterior, o copie a aceluiaşi document a fost depusă de inculpat şi la Primăria municipiului Suceava – Direcţia Patrimoniu.

În dosar s-au constituit părţi civile: Primăria municipiului Suceava, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava, Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava şi Școala Gimnazială Specială „Sfântul Stelian” Rădăuţi.

În acest caz s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpatului Ilie Niţă, până la concurenţa sumei de 1.564.807 de lei.

Procurorii au mai dispus indisponibilizarea şi instituirea măsurii asiguratorii a popririi de către Senatul României a sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate cu titlu de venituri din muncă inculpatului Ilie Niţă, până la concurenţa sumei de 1.564.807 de lei.

Adauga comentariu