FOTO Amplă acțiune de combatere a cyberbullyingului desfășurată de polițiștii suceveni

Ultimul studiu european asupra folosirii internetului de către copii, EU Kids Online 2020 prezintă rezultatele anchetei din 19 țări. Astfel, 80% dintre copiii din 19 state europene folosesc smartphone-ul zilnic pentru a accesa internetul, 57 % folosindu-l de mai multeori pe zi sau aproape tot timpul. În Franța sunt cei mai puțini copii care raportează folosirea zilnică a acestui dispozitiv (65%), în timp ce în Lituania sunt cei mai mulți (89%).

În România, 86% dintre copii folosesc smartphone-ul zilnic.

Ziua siguranţei pe internet (Safer Internet Day) a fost marcată în acest an la data de 11 februarie. În acest context, polițiștii suceveni au desfășurat activități de prevenire și informare în perioada 10 – 21 februarie, majoritatea acțiunilor desfășurându-se în unitățile de învățământ.

„Împreună pentru un internet mai bun” a fost tema sub care s-au desfăşurat evenimentele din acest an dedicate siguranţei în mediul online.

Internetul este una dintre tehnologiile cele mai provocatoare la nivel mondial, a redus consistent distanţele între utilizatori şi a permis oamenilor să comunice chiar dacă se află la mii de kilometri distanţă unii de alţii, deschizând porţile unei noi lumi pentru utilizatori. Îmbunătăţind viaţa oamenilor, prin accesul facil la servicii diverse, acest tip de conectare permanentă aduce deopotrivă şi o serie de vulnerabilităţi şi expune utilizatorul la un spectru de ameninţări cu totul diferit. De la atacuri de tip „phishing” sau cu răscumpărare („ransomware”) la identitate furată, mediul ameninţării nu doar că evoluează dar creşte şi în severitate.
În acest sens, Ziua siguranţei pe internet a fost o bună oportunitate de a creşte gradul de conştientizare a pericolului online dar şi de a răspândi metodele necesare protecţiei utilizatorilor în mediul virtual.

Peste 100 de polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiști de proximitate din cadul polițiilor municipale și orășenești, polițiști de la nivelul secțiilor și posturilor rurale de poliție au desfășurat acțiuni de conștientizare și responsabilizare a tinerilor de toate categoriile de vârstă. Au fost organizate jocuri de rol și au fost prezentate tematici adapatate grupurilor țintă de vârste diferite din ciclul primare, gimnazila și liceal. În total. Peste 2.500 de elevi au beneficiat de informații utile privind utilizarea în siguranță a internetului și rețelelor de socializare.

Activități preventive au fost organizate și cu profesori și părinți, aceștia fiind stimulați să își asume un rol activ în perevnirea unor situații de risc victimal pentru copiii lor.
 

Adauga comentariu