FOTO Autoritățile locale nu mai dau importanță Monumentului Unirii inaugurat în 1995. Statuia la care odinioară mai marii Sucevei se înghesuiau cu coroane de flori se află în viitorul sens giratoriu de tip chilot

Ieri, 28 noiembrie 2021, spuma politicii județene și locale din Suceava a fost prezenta în fața Palatului Administrativ din centrul Sucevei pentru a depune coroane de flori la statuia lui Iancu Flondor, cu ocazia împlinirii a 103 ani de la Unirea Bucovinei cu România.

Printre cei care au depus coroane s-au numărat ministrul Turismului (Daniel Cadariu), președintele Consiliului Județean Suceava (Gheorghe Flutur), un deputat PNL (Ioan Bălan), prefectul (Alexandru Moldovan) și un subprefect (Daniel Prorociuc) al Sucevei, primarul Sucevei (Ion Lungu), președintele organizației PMP Suceava (Marian Andronache), viceprimarul Sucevei din partea USR Plus (Teodora Munteanu), un senator USR Plus (George Mîndruță), fostul prefect din partea USR Plus (Iulian Cimpoieșu) și alte fețe politice.

Toți cei enumerați mai sus au așezat câte o coroană la poalele bustului lui Iancu Flondor, principalul artizan al Unirii Bucovinei cu România, statuie amplasată în imediata apropiere a Palatului Administrativ în anul 2018. Spuma politicii sucevene susține că a depus florile în memoria lui Flondor și a celor ce au făcut posibilă Unirea Bucovinei cu Țara. Momentul copleșitor a fost acompaniat de o trompetă.

În plus, edilului Sucevei i-a mai venit o idee. Acesta vrea să amenajeze în zona centrală „Aleea Unioniștilor”. Tot el a amintit că la data de 24 ianuarie 2022 va inaugura statuia lui Alexandru Ioan Cuza, care va fi amplasată între Muzeul de Istorie și Palatul Administrativ Suceava, conform gesturilor primarului.

La acest eveniment a fost observată absența membrilor PSD.

Trebuie remarcat faptul că Monumentul Unirii din Suceava, care a fost dezvelit în anul 1995, nu mai reprezintă nimic pentru cei care gestionează politic Suceava. În acest an, monumentul nu s-a mai „bucurat” de nicio floare depusă autoritățile locale. Semnificația acestui monument se pare că este „furată” de bustul lui Iancu Flondor. Ieri, monumentul la care odinioară se înghesuiau mai marii Sucevei să depună flori, a fost tratat ca într-o zi obișnuită, adică cu nepăsare. La poalele acestuia cineva a aprins două candele, cel mai probabil niște contribuabili de rând.

(sursa foto: svnews.ro)

Nu trebuie uitat faptul că primarul Sucevei nu a intenționat de la bun început ca bustul lui Iancu Flondor să reprezinte Unirea Bucovinei cu România. Edilul le-a promis sucevenilor un monument special acestei sărbători, respectiv Monumentul Centenarului. Acest monument ar fi trebuit să fie inaugurat în 2018, pe urmă era plănuit să fie inaugurat în 2019, dar până la urmă primarul s-a lăsat păgubaș și nu a mai făcut deloc Monumentul Centenarului, spunând că bustul lui Iancu Flondor și turnul Unirii de la Biserica Martirilor „In Memoriam” din Suceava sunt de ajuns. Practic a recunoscut că a mințit și a vorbit despre Monumentul Centenarului din lipsă de alte subiecte.

Pentru necunoscători, menționăm faptul că Monumentul Unirii din Suceava este amplasat în viitorul sens giratoriu de tip chilot, de la intersecția Calea Obcinilor - Bulevardul 1 Mai - Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Adauga comentariu