FOTO Bijuteria arhitecturală transformată în grajd pentru capre, din nepăsarea autorităților, va fi reabilitată după ce ani în șir a fost lăsată de izbeliște

Una dintre cele mai frumoase clădiri din zona Sucevei, conacul Sturza va fi reabilitată a anunțat primarul orașului Liteni, Tomiță Onisii.

Primarul Tomiță Onisii împreună cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, au găsit soluția pentru a salva casa boierească care a fost deținută de urmașul domnitorului Moldovei Ioniță Sandu Sturdza, aceasta va fi preluată ca donație de la actualul proprietar prințul, Johannes Sturza, de către ministerul Culturii în vederea reabilitării.

Conacul domnesc din oraşul Liteni al judeţului Suceava şi-a pierdut strălucirea de odinioară. Dintr-o bijuterie arhitecturală a ajuns o ruină şi din cauza hoţilor, dar şi din cauza proprietarilor care, după ce au reuşit să intre în posesia construcţiei, nu au făcut investiţii de întreţinere.

Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, conacul a fost transformat în orfelinat. În perioada 1970-1980 a funcţionat ca primărie şi apoi a găzduit Cooperativa Agricolă. Cât timp s-a aflat în grija statului casa boierească a fost cât de cât întreţinută, nu a curs varul şi nu s-a desprins tencuiala de pe pereţi şi nici nu au fost smulse sobele şi caloriferele. La începutul anilor 2000, conacul a fost retrocedat, ajungând în grija familiei Sturdza, care locuieşte la Koln, în Germania.

Cei doi soţi, Rodica şi Johannes, nu au avut posibilitatea financiară să se îngrijească de clădirea de patrimoniu. Au scos-o la vânzare. La început au cerut 500.000 de euro, iar după trei ani, când au văzut că nu sunt doritori, au scăzut preţul la 230.000 de euro, însă nici de această dată nu au avut succes.

Situaţia este cu atât mai nefavorabilă proprietarilor cu cât conacul a fost călcat de hoţi de mai multe ori. Unii au furat ţevile din pereţi, alţii au luat sobele de teracotă, unii au plecat cu parchetul, iar alţii au smuls gresia. Toţi au lăsat în urma lor un dezastru, care poate fi înlăturat doar cu foarte mulţi bani. Acum, fosta casă boierească adăposteşte câteva capre şi un berbec.

Adauga comentariu