FOTO Cadavrele a trei câini împușcați au fost găsite pe malul iazului Lipoveni. Polițiștii îl caută pe cel care a vânat animalele

Ieri, în jurul orei 14.45, printr-un apel la 112 a fost sesizat faptul că pe malul iazului Lipoveni, din comuna Mitocu Dragomirnei, au fost găsite cadavrele a trei câini împușcați.

La fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul SAESP și BPA. Aceștia au constatat că într-adevăr pe terenul unui localnic, din extravilanul satului Lipoveni, se află cadavrele a trei câini maidanezi, de talie medie. Acestea se aflau în stare de putrefacție și prezentau urme de împușcături, având găuri cu diametre cuprinse între 2 - 3,5 centimetri.

Animalele au fost verificate cu cititorul de microcipuri, astfel s-a stabilit că aceștia erau câini fără stăpân, care nu aveau microcip și nu erau înregistrați.

Autoritățile au luat legătura cu Sorin Blându, responsabilul de vânătoare al FC 54 Pătrăuți, care a spus că în zona respectivă nu au fost organizate acțiuni de vânătoare și nici nu au fost desfășurate activități de combatere a dăunătorilor.

Cadavrele au fost ridicate de către reprezentanții DSVSA Suceava, în vederea efectuării mai multor examinări.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru „uciderea animalelor cu intenție fără drept”, „nerespectarea regimului armelor și al munițiilor” şi „uzul de arma fara drept”.

La fața locului s-au deplasat și reprezentanții Asociației „Casa lui Patrocle”. Aceștia au fost sesizați de către doi studenți care susțin că periodic mergeau în zona respectivă pentru a le duce mâncare câinilor.

„De câteva zile câinii nu mai erau. Azi i-au găsit morți. Plini de găuri din care s-au hrănit păsările cerului împrăștiindu-le intestinele pe câmp. Am cerut sprijinul Poliției și l-am primit. A anunța autoritățile într-o astfel de situație este firesc, însă cuvântul cu două tăișuri pe care a trebuit să-l folosim a fost ‘suspecți’ de moarte prin împușcare. Căci până la necropsie și până la proba contrarie, n-avem nici o dovadă. După umila noastră experiență de 5 ani alături de vânători și de câini împușcați, noi tindem să credem că-s împușcați. Dacă n-or fi, o să trebuiască să ne asumăm tot acest deranj.
O familie de câini care trăiau din mila pescarilor, a acestor copii care veneau o dată la câteva zile să-i hrănească și a unui om bun care face acolo caiac canoe. Câini care nu deranjau pe nimeni. Din cei patru care erau, trei sunt morți. A rămas doar o cățea, mama lor. Cuminte, singură și gestantă. Ea a scăpat săraca, și-am luat-o în adăpost s-o sterilizăm.
Acum așteptăm. Înainte de toate, necropsiile. Apoi ancheta autorităților cărora le mulțumim pentru implicare. Dacă or fi împușcați, om afla și noi care și cum a avut dezlegare la autorizații de vânătoare, la căprioare….la câini, sau la ce le-a picat la mână”, a transmis Asociația „Casa lui Patrocle”.

sursa foto: Facebook/ Asociația „Casa lui Patrocle”

Adauga comentariu