FOTO Cartier ilegal de case construit în comuna Șcheia de către un controversat om de afaceri. Primăria l-a amendat cu 50.000 de lei

La începutul acestui an, în comuna Șcheia, la limita dintre satele Șcheia și Sfântu Ilie, au apărut peste 20 de case construite fără niciun fel de aviz de la Primărie.

Situația nu este una unică în comuna Șcheia, deoarece de-a lungul timpului fiecare a construit după bunul plac pe teritoriul celei mai bogate unități administrativ teritoriale din mediul rural al județului Suceava.

Proiectul vizând cartierul de case a fost inițiat de către SC Pop Design & Building SRL Drăgoiești, proiectantul fiind SC MBR Construct 2020 SRL Suceava, și vizează ridicarea a nu mai puțin de 80 de case.

În doar trei luni de zile, firma din Drăgoiești a construit undeva la 20 de case, în zona din spatele Gării Șcheia, fapt ce a atras atenția cetățenilor, care la rândul lor au solicitat ca Primăria să ia măsuri în acest sens.

Primăria comunei Șcheia văzându-se în fața faptului împlinit, nu a putut închide ochii și a amendat firma SC Pop Design & Building SRL Drăgoiești cu suma de 50.000 de lei. Sancțiunea a constat în 2.000 de lei pentru fiecare casă construită și câte 1.000 de lei de fundație.

Interesant este faptul că societatea din Drăgoiești a achitat deja amenda primită, dar nu a mai continuat lucrările.

Amenda a fost aplicată pentru lipsa PUZ-ului, SC Pop Design & Building SRL Drăgoiești începând să efectueze demersurile necesare în vederea obținerii documentației necesare.

În zilele de 8 și 9 februarie 2021, Primăria comunei Șcheia a eliberat firmei din Drăgoiești trei certificate de urbanism pentru obținerea PUZ-ului în vederea construirii a 80 de locuințe. Terenul respectiv este încadrat ca teren arabil și se află parțial în zona de protecție a căii ferate.

Conform certificatului de urbanism, în cartierul de 80 de case din Șcheia „alimentarea cu apă se va face din puț forat propriu fiecărei locuințe. Apele uzate vor fi preluate în bazine vidanjabile cu cuvă etanșă din beton armat, pentru fiecare locuință”. Practic terenul respectiv se va transforma într-o „crescătorie” de fântâni și fose.

Gurile rele susțin că SC Pop Design & Building SRL Drăgoiești a achiziționat parte din terenurile respective de la apropiații ai primarului Vasile Andriciuc, din Șcheia.

Cine este patronul de la SC Pop Design & Building SRL Drăgoiești?

SC Pop Design & Building SRL Drăgoiești este administrată de către Stelian Pop, un controversat om de afaceri, care în trecut a avut probleme cu legea.

În urmă cu nouă ani, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a confirmat începerea urmăririi penale propusă de IPJ Suceava, față de Stelian Pop pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, fapta acestuia constând în aceea că în perioada 20 septembrie 2007 – 30 noiembrie 2009, în calitate de persoană fizică neautorizată s-a sustras de la plata TVA datorat pentru efectuarea în scop comercial a unui număr de 29 tranzacții imobiliare cu apartamente, spații comerciale, case și suprafețe de teren.

Individul nu s-a înregistrat ca plătitor de TVA, deși a obținut venituri cu caracter de continuitate a căror valoare a depășit plafonul impus de Codul Fiscal, prin ascunderea sursei impozabile, prejudiciul cauzat bugetului de stat în sumă de 248.243 de lei fiind recuperat integral.

Interesant este că întreprinzătorului din Sfântu Ilie i-a venit în cele din urmă mintea la cap, însă era deja prea târziu. Astfel, în anul luna august a anului 2010, Stelian Pop s-a înregistrat ca persoană fizică autorizată. Era însă prea târziu. Cum s-a văzut anterior, la solicitarea Direcției Generale a Finanțelor Publice Suceava, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Suceava demaraseră deja ancheta, pentru afacerile imobiliare pe care acesta le făcuse fără să plătească statului taxa pe valoarea adăugată începând cu anul 2007 și până spre sfârșitul anului 2009, cu multe luni înainte ca acesta să își oficializeze afacerea.

Și mai intereseant este că în primă fază, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au fost „gentili” cu Stelian Pop, dispunând cu un an înainte neînceperea urmăririi penale împotriva acestuia.

Direcția Generală a Finanțelor Publice Suceava a depus la instanță plângere împotriva rezoluțiilor procurorului de neîncepere a urmăririi penale iar în data de 22 decembrie 2011, Tribunalul Suceava a desființat rezoluțiile Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava și a trimis cauza înapoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava în vederea începerii urmăririi penale, în condițiile legii, față de intimatul Stelian Pop sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

Adauga comentariu