FOTO Cel mai mare ou tradițional de Paște din lume păstrat în tăcere la marginea pădurii în așteptarea apariției minunatei roți panoramice promise de primarul Ion Lungu. Monumentul intrat în Cartea Recordurilor se exfoliază din nou

Cel mai mare ou tradițional de Paște din lume se află în continuare în municipiul Suceava, mai exact la marginea unei păduri din apropierea Cetății de Scaun a Sucevei.

În acest an, Ion Lungu (edilul municipiului reședință de județ) și Gheorghe Flutur (președintele CJ Suceava) nu au pomenit nimic despre acest ou gigant cu care se făleau în anul 2009.

În prezent, monumentul intrat în Cartea Recordurilor este vizitat neplanificat de turiștii care intenționează să se fotografieze la Cetatea de Scaun a Sucevei și remarcă și marele ou.

Pe lângă faptul că oul începe să se exfolieze în zona vârfului, interesul autorităților față de acest monument este reflectat și de faptul că lipsește afișului care odinioară îi informa pe turiști despre faptul că au în față „Cel mai mare ou tradițional de Paște din lume”.


Vă amintim că, la data de 10 aprilie 2009, oul a fost amplasat, la ora 12.00, în Piața 22 Decembrie din centrul orașului.

Sute de persoane au participat la inaugurarea și slujba de sfințire a acestui monument. La acea vreme, oul a atras și turiști în număr destul de mare, care au venit în municipiul Suceava pentru a vedea cel mai mare ou tradițional de Paște din lume.

În ziua cea mare, 10 aprilie 2009, primarul Ion Lungu a spus cu mândrie că oul reprezintă un simbol al Bucovinei și a explicat semnificația fiecărei culori cu care a fost ornat. Culoarea roșie semnificând sângele lui Iisus Hristos, negrul însemnând eternitatea și galbenul simbolizând lumina.

La data de 10 aprilie 2009, Academia Mondială a Recordurilor a omologat oul gigant drept cel mai mare ou tradițional de Paște din lume, astfel municipiul Suceava a fost menționat în Cartea Recordurilor.

După aproape un an, la data de 2 martie 2010, oul a fost mutat pe platoul Cetății de Scaun a Sucevei, în apropierea Muzeului Satului Bucovinean.

În anul 2012, a fost terminată construcția Centrului de Tradiții Bucovinene, din zona patinoarului din Areni. Acolo ar fi urmat a fi amplasat oul de Cartea Recordurilor. Monumentul ar fi trebuit să fie mutat din apropierea Muzeului Satului Bucovinean, deoarece acolo s-a amenajat o parcare.

„Locul lui este la Centrul Tradițiilor. Să nu mai încurcăm prin oraș”, a declarat Ion Lungu în anul 2014. Atunci primarul a spus și că monumentul va fi reparat deoarece autocolantul cu care este acoperit s-a rupt.

Până la urmă, pentru a nu „încurca prin oraș”, oul a fost amplasat într-un colț al parcării din apropierea restaurantului Admiral „La Cetate”. Monumentul intrat în Cartea Recordurilor zace în acel colț al parcării, la marginea pădurii, uitat de lume și de Primăria Suceava, de ani de zile.

În timp, autocolantul care îl acoperă s-a rupt, iar bucăți din autocolant au fost duse de vânt în pădure sau pe terenurile din zonă.

În anul 2009, monumentul a costat 10.000 de euro. În anul 2019 vă arătam că s-a ales praful de el, descompunându-se câte puțin. 

Atunci, redactorii cotidianului Ziar de Suceava, au încercat să afle ce avea de spus, în legătură cu uriașul ou, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, dar și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

„Întrebați-l pe Lungu. Eu i-am cerut domnului Lungu o renovare a lui, urmează să îl vopsească săptămânile astea, pentru că s-a deteriorat. Este al Primăriei Suceava, nu al Consiliului Județean”, ne-a spus președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, în anul 2019.

Am încercat să îi cerem o părere și primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, dar în urma apelului telefonic am primit doar un ton de ocupat, ca de fiecare dată.

După circa o lună de zile de la publicarea articolului „100 de lucruri jenante în Suceava: azi, cel mai mare ou de Paște din lume”, Primăria Suceava anunța că va recondiționa oul cu circa 5.000 de euro, iar după alte vreo trei luni oul a fost recondiționat superficial

Adauga comentariu