FOTO Clădirea Magazinului General din Rădăuți este „victima” unor lucrări ilegale de extindere. Primăria Rădăuți a luat măsuri, cu greu, la solicitarea cetățenilor

Clădirea Magazinului General din Rădăuți a fost realizată în anii '80, când era considerat cel mai reușit magazin general din țară. Pe atunci Uniunea Arhitecților din România ar fi nominalizat proiectul pentru premiul bienal din anul următor inaugurării clădirii. 

Acum, întregul complex comercial aparține omului de afaceri Arcadie Plămadă.

În vara acestui an, rădăuțenii și-au pus mai multe semne de întrebare în momentul în care au văzut că urmează a se efectua mai multe lucrări pentru extinderea Magazinului General de pe spațiul pietonal de vis-a-vis de biblioteca din municipiul Rădăuți. Cetățenii, nemulțumiți de faptul că ar exista posibilitatea ca respectivele lucrări să fie neautorizate, au încercat să lămurească situația și să afle dacă bănuiala lor este adevărată.

Localnicii au trimis o solicitare Primăriei Rădăuți pentru a clarifica situația. Aceștia au cerut să li se pună la dispoziție o copie scanată după autorizația de construire și după documentația depusă pentru obținerea autorizației privind noile lucrări de la clădirea menționată.

În termen legal, aceștia au primit răspuns solicitării lor. Astfel s-au convins de faptul că lucrările la Magazinul General au început fără autorizație de construcție.

Beneficiar de lucrările în curs de realizarea fără autorizație de construcție este SC Pigal COM SRL, unde este administrator Iacov Plămadă. Beneficiarul a solicitat și obținut un certificat de urbanism pentru „refacere fatada pe structura din fier si profile metalice, cu pastrarea elementelor ornamentale; Etajare din P+1E în P+2E pe structura metalica si extindere pe parcelele 32637 si 5668/9 pentru creare spatii comerciale P+2E”.

Prin răspunsul ei, Primăria Rădăuți a spus că situația se va rezolva legal și pentru nereguli vor fi amendați responsabilii.

Certificatul de urbanism menționat de Primăria Rădăuți a fost valabil până la data de 17 septembrie 2019, fiind emis în data de 17 septembrie 2018 și având o valabilitate de 12 luni.

Chiar dacă rădăuțenii își spun nemulțumirea aproape zilnic pe Facebook și până acum au făcut mai multe solicitări Primăriei Rădăuți pentru a opri lucrările ilegale, nu s-au luat încă măsuri, iar șantierul este încă în lucru.

Mai jos puteți observa cui îi aparține fiecare spațiu, atât din interiorul clădirii, cât și din împrejurimile ei, conform unei analize realizate de către Asociația Rădăuțiul Civic.

 

La începutul acestei săptămâni, primarul municipiului Rădăuți a confirmat faptul că lucrările sunt ilegale printr-un comentariu pe Facebook.

Astăzi, Primăria Rădăuți a anunțat faptul că l-a amendat cu 2.000 de lei pe Constantin Ionesi pentru construcția realizată ilegal. Cu această ocazie, s-a stabilit să se demoleze întreaga construcție realizată fără autorizație. 

sursa foto: Facebook/ Rădăuțiul Civic

Adauga comentariu