FOTO Cum a rezistat o fântână veche de mai bine de 100 de ani în mijlocul unui drum asfaltat cu bani europeni

Drumurile din județul Suceava sunt cele mai periculoase din țară. An de an, pe șoselele din Bucovina sunt înregistrate extrem de multe accidente rutiere în care își pierd viața zeci de oameni. Județul Suceava ocupă an de an primul loc în nefericitul top al persoanelor decedate în accidente rutiere. Pe lângă viteză, consum de alcool sau neatenția pietonilor, există și cazuri în care șoferii trebuie să evite și tot felul de obstacole care le apar în cale.

În comuna Șerbăuți, ulițele din preajma bisericii din localitate au fost betonate în urmă cu mai puțin de 10 ani cu bani proveniți de la Uniunea Europeană. Drumul ce duce spre dreapta unității bisericești are în mijlocul său o fântănă. Noaptea, această fântână este un adevărat pericol pentru șoferi deoarece nu este semnalizată deloc. Localnicii s-au obișnuit cu prezența în drum a fântânii, însă „stranierii” ar putea fi puși în pericol de poziționarea acesteia.

Fântâna respectivă a fost săpată în urmă cu mai bine de 100 de ani și a rezistat până în prezent, fără niciun fel de problemă. Nici măcar un proiect european de betonarea al drumurilor comunale din Șerbăuți nu a putut să astupe fântâna din mijlocul drumului. Aceasta continuă să alimenteze cu apă trecătorii însetați și locuitorii din laterala bisericii.

„Am câştigat, în 2009, un proiect cu cofinanţare europeană, pentru mai multe lucrări de infrastructură din comuna Serbăuţi, printre care reabilitarea căminului cultural, achiziţia a două utilaje pentru domeniul public dar şi betonarea a cinci kilometri de drum comunal betonat, printre care şi uliţa cu pricina. Decizia să păstrăm fântâna, chiar dacă este, în bună parte, în zona carosabilă, am luat-o împreună cu cetăţenii din zonă care au spus că este folositoare pentru comunitate, iar noi ne-am gândit că este mai uşor să astupi o fântână decât să sapi una nouă. Mai ales că aceasta are o vechime de peste un secol, iar traficul rutier prin zonă nu este unul foarte mare”, a explicat primarul comunei Șerbăuți, Cătălin Sănduleac.

Pentru modernizarea acestui drum comunal a fost contractată o firmă din Suceava care s-a ales cu peste 3,1 milioane de lei.

Un bătrân care locuiește în apropierea fântânii din mijlocului drumului ne-a povestit că aceasta ar fi fost construită în urmă cu vreo 150 de ani. Fântâna a aparținut unei familii a cărei membri s-au prăpădit, iar casa lor s-a dărâmat. Totuși, fântâna a rezistat și este folosită de mai mulți șerbăuțeni.

„Are apă bună, e mai adâncă de zece metri, sunt oameni care și-au săpat fântâni în zonă dar şi aceia o folosesc, fiindcă-i dulce. E bine că a rămas”, a spus bărbatul.

Nimeni de pe uliţă nu o mai ţine minte pe bătrâna care stăpânea casa cu fântâna, dărâmată de ceva vreme şi pe locul căreia nişte nepoţi au început să contruiască o clădire nouă, din BCA.

Adauga comentariu