FOTO Cum s-a produs explozia de la șoseaua de centură a municipiului Rădăuți

Seara trecută, la ora 18.11, Poliția municipiului Rădăuți a fost sesizată prin 112 de către Silviu S., reprezentant al firmei de gaze SC Raffles Energy SRL București, cu privire la faptul că la conducta principală de distribuire a gazului metan s-a produs o explozie în urma căreia a rezultat rănirea a două persoane.

Din verificările făcute de polițiști a reieșit faptul că, în cursul zilei de 16 decembrie 2020, la conducta de distribuție gaz metan, s-a executat lucrarea de extragere a gazului de pe conductă, cu scopul de a fi modificată traiectoria. De această lucrare s-a ocupat firma SC Corsem SRL Suceava, beneficiar fiind firma SC Raffles Energy SRL București.

În jurul orei 18.00, Mihăiță G. și Ioan P. sudau conducta, iar la un moment dat s-a produs o explozie, probabil din cauza acumulării de gaze, cei doi fiind răniți.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Rădăuți cu echipaje de prim ajutor. Ioan P. a suferit arsuri la nivelul feței și corpului, acesta fiind transportat la Spitalul Județean Suceava, în timp ce Mihăiță G. avea leziuni la nivelul picioarelor.

S-a stabilit că, în dimineața de 16 decembrie 2020, au fost luate măsuri de siguranță pentru efectuarea de lucrări în condiții sigure la modificarea traseului conductei de gaze aparținând SC Raffkes Energy SRL București (respectiv secționarea, golirea și aerisirea conductei de gaze).

În cursul zilei de 16 decembrie a.c., muncitorii SC Corsem Impex SRL Gura Humorului, societate ce efectua lucrarea de modificare a conductei, se aflau în groapa de poziție realizată  în vederea ajustării dimensiunilor cuponului de conductă pentru reîntregirea conductei de gaz, groapă aflată în apropierea șoseleie de centură a municipiului Rădăuți, la 150 de metri de sensul giratoriu ce face descărcarea traficului greu spre DN 17A și DJ178B.

După ce a fost îndepărtată o secțiune de circa doi metri din conductă, la cele două capete ale conductei au fost efectuate mai multe suduri pe parcursul zilei. În momentul în care muncitorul Ion P., de 47 ani, din comuna Belcești, județul Iași, s-a apropiat din nou cu aparatul de sudat de unul din capetele conductei, a avut loc o deflagrație din cauza acumulărilor de gaze provenite din emanații din interiorul conductei și atât Ion P., cât și muncitorul Mihăiță G., de 46 ani, din comuna Belcești, județul Iași, au fost  aruncați la o distanță de 3 – 4 metri de capătul conductei, aceștia suferind mai multe leziuni.

Cum la fața locului nu era posibil accesul autoturismelor, cei doi au fost transportați cu un excavator până la drumul de acces, de unde au fost preluați de echipajele Serviciului de Ambulanță.

Ion P. a fost transportat la Spitalul Municipal Rădăuți, de unde a fost trimis la Spitalul Județean de Urgență Suceava unde i s-a stabilit următorul diagnostic: „politraumatism prin explozie, accident de muncă; arsură gr. II – IV, abdomen inferior, coapse aproximativ 15-20%”.

Mihăiță G. fost transportat la Spitalul municipal Rădăuți unde i s-a stabilit diagnosticul: „plagă picior drept”.

Inspectoratul pentru protecţia muncii din cadrul ITM Suceava a fost anunţat telefonic de producerea evenimentului de către Costel U,, administrator al SC Corsem Impex SRL Gura Humorului.

Din discuţiile purtate cu administratorul Costel U. s-a stabilit că Ion P. și Mihăiță G. sunt angajați ai SC Corsem Impex SRL Gura Humorului, cu contract de muncă, instructajul privind protecţia muncii fiind semnat la zi.

În acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru infracțiunile de „neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, „nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, „vătămare corporală din culpă” și „distrugerea”.

Adauga comentariu